Forex: ECB překvapila a snížila sazby pouze na 1,25%. Euro zpevnilo nad hranici 1,34 EUR/USD

Evropská centrální banka dnes snížila úrokové sazby na další historické minimum o 25bsp. až na 1,25% a navázala tak na uvolňování měnové politiky z minulých měsíců, když od října 2008 srazila základní sazbu již o rovných 300bsp.
I přes další snížení sazeb, však ECB dokázala obchodníky dokonale zaskočit, když ti počítali se snížením o rovných 50bsp. až na 1%, protože vycházeli z poměrně agresivní rétoriky některých z čelních představitelů Rady guvernérů z posledních týdnů.
Důkazem toho jak překvapivé dnešní rozhodnutí banky bylo je okamžité zpevnění eura, která následovalo po oznámení rozhodnutí, kdy se společná měna k dolaru dostala z ceny 1,3330 EUR/USD až nad hranici 1,34 EUR/USD.
Ve 14:30 na sebe pak zájem obchodníků obrátil také šéf ECB Jean-Claude Trichet, který předstoupil na tradiční tiskové konferenci před novináře, kde přečetl doprovodný komentář Rady guvernérů a odpověděl na několik otázek novinářů.
V doprovodném komentáři Trichet zopakoval, že tlak na růst cen bude i nadále utlumený a ekonomická aktivita bude v dalších měsících slábnout před tím, než by se měla začít pozvolna zotavovat v roce 2010, k čemuž přispějí mimo jiné také četné fiskální stimuly.
Index HICP, který se v březnu dočkal meziročního růstu o pouhých 0,6%, by měl zůstat výrazněji pod dvouprocentním cílem ECB také v roce 2010, přesto banka podle Tricheta považuje rizika jeho dalšího vývoje za „široce vybalancované“.
Podle Trichetových slov Rada guvernérů diskutovala také možnost snížení sazeb o 50bsp. a ani výše základní sazby na 1,25% zatím nemusí znamenat nejnižší limit na který je ECB ochotna jít.
Co se týká dalších nekonvenčních opatření, jakými by mohlo být například vykupování firemních dluhopisů a jejichž oznámení se od ECB očekávalo již na dnešním zasedání,  banka zatím žádná nenabídla, avšak Trichet ujistil novináře, že plány na jejich přijetí existují a Rada guvernérů je oznámí za měsíc.

Ve 14:30 dnes nabídly první data také Spojené státy, kde byly zveřejněny výsledky z pracovního trhu, v podobě počtů nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ty v minulém týdnu dosáhly po přepočtu na celý rok na vysokých 669 tis., což nejen horší výsledek než z předcházejícího týdne (652 tis.), ale zároveň údaj převyšující většinové odhady, které počítaly s přírůstkem o 649 tis. žádostí.
Další data dnes přijdou na řadu z USA ještě v 16:00, kdy bude zveřejněna únorová dynamika růstu továrních objednávek (oček.: +1,5%, předch.: -1,9%), což bude zároveň poslední zajímavější fundament pro tento den.
Poměrně opatrný komentář a zejména slova o široce vybalancovaných rizicích dalšího cenového růstu, společně se skutečností že ECB nepředstavila nová nekonvenční opatření ve snaze ještě více vystupňovat uvolňování měnové politiky, dnes euru významně pomohlo a to se v 15:10 prodávalo k dolaru na ceně 1,3424 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services