Forex: Libra silnější, pomohly výsledky PMI. Euro zůstává pod tlakem

Z Británie dnes v dopoledních hodinách přišly výsledky PMI pro výrobní sektor, které dnes dokázaly překvapit lepšími než očekávanými výsledky.
Kontrakce ve výrobním sektoru totiž v březnu ubrala na intenzitě, když se PMI dostal z únorových 34,7b. na 39,1b., což je sice stále hluboko pod hranicí 50b., která rozděluje kontrakci sektoru od jeho expanze, přesto se ale jedná o údaj výrazně převyšující většinové odhady, které se sbíhaly kolem výsledku 34,9b.
Lepší než očekávaná data tak libře pomohla navázat na včerejší růst a ta se v 11:10 dostala na páru s dolarem až k ceně 1,4384 GBP/USD, což představuje nárůst oproti včerejšku o 0,5%.
Libře se tak daří zpevňovat i navzdory negativní náladě na finančních trzích, která se dnes projevuje dalším výprodejem evropských akcií.
Ty se po včerejším růstu dostaly znovu do červených čísel a tak například německý DAX ztrácel dopoledne 1,40%, zatímco britský FTSE100 byl níže oproti včerejšku o 1,35%.
K nervozitě mezi obchodníky přispěl mimo jiné i blížící se summit zemí G20, který začíná zítra v Londýně.
Již dnes ale zaznívá z tábora některých zemí konfliktní tón, což je případ zejména Francie.
Její prezident Sarkozy již naznačil, že Spojenými státy navrhované postupy nejsou v souladu s postojem Francie a Německa a že nehodlá přistupovat na falešné kompromisy.
Olej do ohně dnes navíc přilil také japonský premiér Taro Aso, podle kterého Německo přesně nerozumí nutnosti fiskální stimulace ekonomiky.
Konfliktní tón tak dále vyvolává obavy z nedohody na společném postupu v boji s ekonomickou krizí, která by mohla mít na další vývoj na akciových trzích velmi negativní dopad.

Právě na opětovný návrat nervozity zpět na trhy tak dnes reaguje evropská měna, která slábne nejen na páru s dolarem, ale také k japonskému jenu a britské libře.
Euru navíc nijak neprospívá ani blížící se zasedání ECB, na kterém by banka mohla zítra rozhodnout o redukci úrokových sazeb o 50bsp. až na 1%.
Obchodníci navíc netrpělivě vyčkávají na to, zda-li šéf banky Jean-Claude Trichet nepřijde s dalšími náznaky uvolňování měnové politiky, jak naznačil již v průběhu minulého týdne, kdy připustil možnost využití „nekonvenčních“ mechanismů.
Z ekonomických dat pak dopoledne eurozóna nabídla pouze revizi PMI pro výrobní sektor, která posunula původní březnové odhady o desetinu níže na 33,9b. a v 11:00 pak ještě březnovou míru nezaměstnanosti, jež překvapila růstem z 8,2% až na 8,5% (oček.: 8,3%). V 11:10 se tak euro k dolaru prodávalo na ceně 1,3203 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services