Forex: Výprodej akcií a blížící se zasedání ECB euro zatím drží v šachu

Zprávy z finančních trhů, 31. 3. 2009 10:00

Pod prodejní tlak se včera dostala evropská měna na páru s dolarem, ke kterému se propadla v odpoledních hodinách až k ceně 1,3112 EUR/USD, aby ale nakonec díky večernímu zpevnění uzavřela jen s mírnou ztrátou na 1,3190 EUR/USD.
Důvodem k opětovnému nákupu americké měny se pro obchodníky staly tentokrát především akciové indexy, které začaly po solidním růstu z předchozích týdnů tyto pozice umazávat a tak postupný přesun kapitálu zpět k bezpečným přístavům prospíval především měnám jako je dolar a japonský jen.
Jedním ze spouštěčů včerejších výprodejů se přitom staly spekulace o osudu amerických automobilek GM a Chrysler, které by mohly podle některých vysokých vládních představitelů čelit bankrotu, když zatím nedokázaly nabídnout dostatečně přesvědčivý plán restrukturalizace, který by byl hoden nové finanční injekce z kapes daňových poplatníků.
Reálná možnost bankrotu a propuštění Ricka Wagonera (šéfa GM) tak včera poslaly dolů nejen akcie samotné automobilky (-25,4%), ale na vlně výprodejů se svezly i ostatní tituly, když obchodníci využili nervózní nálady k uzavření svých dřívějších ziskových pozic.
Protože v se v minulých čtyřech týdnech dařilo především akciím finančních institucí, byly to právě ony, které se dostaly včera rovněž pod silný prodejní tlak a tak například Citigroup ztrácela 11,8%, zatímco akcie Bank of America byly níže o 17,8%.

Vedle opětovného návratu nervozity na finanční trhy však euro doplácí také na blížící se zasedání Evropské centrální banky, která by ve čtvrtek měla snížit základní sazbu o 50bsp. na 1% a která zřejmě ústy svého šéfa Tricheta otevře na následné tiskové konferenci dveře dalším „nekonvenčním“ krokům, které by mohly znamenat ještě agresivnější uvolňování měnové politiky.
V minulých měsících to přitom byla právě opatrnější politika ECB, která stavila euro do lepšího světla než například dolar, libru a jen a v případě, že by ECB skutečně přišla s opatřeními jakými je například vykupování některých druhů rizikovějších aktiv, euro o tuto svou výhodu může přijít.

Na ekonomická data byla včerejší seance velmi klidná a tak to bude až dnešek, kdy začnou z Evropy i z USA přicházet skutečně zajímavé fundamenty.
V Evropě se mezi největší market movery zařadí především čísla z německého pracovního trhu, kde má růst míra nezaměstnanosti v březnu na 8% (předch.: 7,9%) a předběžný březnový odhad CPI pro celou eurozónu.
Ten má podle většinových očekávání zpomalit meziročně z 1,2% na 0,7% a bude to právě tento ukazatel, na který dnes může být euro nejvíce citlivé.
To platí obzvláště pro případ, kdy by růst CPI klesnul výrazněji pod očekávání analytiků (0,5% a méně),  což by ještě zvýšilo pravděpodobnost toho, že ECB přijde na čtvrteční tiskové konferenci s jasným náznakem toho, že hodlá v uvolňování měnové politiky pokračovat i nadále.
CPI nyní zůstává výrazně pod cílovanou hranicí ECB, která si stanovila jako optimální jeho růst ve střednědobém horizontu těsně pod 2% a protože prudce se  prudce zhoršuje také hospodářská situace, mohlo by další nečekané zvolnění růstu cen přesvědčit členy Rady guvernérů k razantnějšímu postoji.

Spojené státy přinesou v odpoledních hodinách meziroční Case-Shillerův index, podle něhož by se měly lednové ceny domů ve dvaceti metropolích propadat stejně jako v prosinci o 18,5%, ještě zajímavějšími čísly dnes ale mohou být chicagský PMI a spotřebitelská důvěra.
Chicagský PMI (oček.: 34,3b., předch.: 34,2b.) totiž hodně napoví o tom, jaké výsledky čekat od středečního ISM pro výrobní sektor a velká pozornost bude soustředěn také na index spotřebitelské důvěry, jež se v únoru propadnul na rekordní minimum (25b.) a v březnu by měl růst na 27,8b.
Spotřebitelská důvěra je v USA na bodu mrazu díky rapidně rostoucí nezaměstnanosti, což znamená, že ani do dalších měsíců zřejmě nemůžeme očekávat výraznější zotavení domácí poptávky.
Ta se stala koncem minulého roku silným zdrojem kontrakce amerického HDP a proto budou obchodníci zvědavi především na to, kdy se začne znovu viditelněji zlepšovat.
I když by po únorovém propadu mola skutečně mírně vzrůst, jakýkoli výsledek pod 30b. bude jen udržování velmi negativního statu quo.

Evropská měna v ranních hodinách pokračovala v likvidaci včerejších ztrát, k čemuž ji pomohlo především poměrně optimistické obchodování v Asii, kde akcie dokázaly i navzdory včerejšímu výprodeji růst.
V 7:50 se tak euro-dolar prodával na ceně 1,3226 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services