Forex: Páteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 27. 3. 2009 08:00

Včerejší obchodování přineslo ještě před otevřením evropských burz výsledky německého indexu spotřebitelské důvěry (GfK), který překvapil horšími čísly, když klesal o desetinu na 2,4b. (oček.: 2,5b.). Dalšími na řadě pak byly výsledky peněžní zásoby v eurozóně (M3), která zpomalila z 6% na 5,9% (oček.: 5,5%), avšak největší pozornost na sebe v dopoledních hodinách soustředily výsledky z Británie.
Ta nabídla únorové maloobchodní prodeje, které se poprvé po třech měsících propadly, a to hned o 1,9%, což byl podstatně horší výsledek než očekávaná kontrakce o 0,3%.
Ze Spojených států se pak obchodníci dočkali počtů nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých bylo 652 tis. (oček.: 649 tis.) a především pak revize HDP za 4Q/09, podle které činila kontrakce americké ekonomiky 6,3%, což byl stále lepší výsledek než očekávaná kontrakce o 6,6%.
Akciové indexy na včerejší data reagovaly pozitivně, když například americký Dow Jones rostl o 2,25%, dražší byla včera také ropa (brent), která rostla nad 53 USD/barel, zatímco zlato zůstalo téměř beze změny na 933 USD/tr.unc.

Prvních ekonomických dat jsme se dnes dočkali již v 8:00, kdy byly v Německu zveřejněny lednové výsledky indexu cen dováženého zboží, který klesal o 0,5%, tedy o desetinu rychleji než jaká byla původní očekávání trhu.
Dalšími na řadě je poté ještě v 10:30 zveřejněný běžný účet platební bilanci Británie která by měla v posledním čtvrtletí minulého roku skončit deficitem 5,8 mld. liber (předch.: deficit 7,7 mld.) a za pozornost bude stát rovněž finální revize britského HDP, která by však měla pouze potvrdit původně odhadovanou kontrakci o 1,5%.
V průběhu dne začnou přicházet z německých spolkových republik také výsledky CPI, jež by měly souhrnný ukazatel CPI pro Německo poslat v březnu meziměsíčně výše o 0,1% (předch.: +0,6%) a posledními zajímavými výsledky z Evropy se pak stanou ještě lednové nové průmyslové objednávky, které mají v eurozóně podle většinového konsenzu klesat již pošesté v řadě, tentokrát o 5,7% (předch.: -5,2%). Ze Spojených států se obchodníci dočkají ve 13:30 výsledků únorové dynamiky růstu osobních příjmů (oček.: -0,1%, předch.: +0,4%) a osobních výdajů (oček.: +0,2%, předch.: +0,6%), které doplní ještě jádrový index cen ve výdajích na osobní spotřebu (PCE index), jež by měl růst stejně jako v lednu o 0,1%.
Pro dnešek posledními čísly z USA již pak bude pouze ve 14:55 revidovaný index spotřebitelské důvěry, který by měl růst jen nepatrně z 56,6b. na 56,7b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services