Forex: Americká data příjemně překvapila. Euro k dolaru nad hranicí 1,36 EUR/USD

Zprávy z finančních trhů, 26. 3. 2009 14:00

Další série fundamentů dnes přišla v odpoledních hodinách  ze Spojených států, kde byla zveřejněna finální revize růstu HDP a pravidelná čísla z pracovního trhu.
Podle finální revize HDP za poslední čtvrtletí minulého roku zaznamenala americká ekonomika kontrakci o 6,3% (anualizovaně), což je výsledek lepší, než s jakým původně počítali analytici, kteří předpovídali revizi kontrakce z 6,2% na 6,6%.
Jak dnes potvrdil Úřad pro ekonomické analýzy (BEA), největším zdrojem kontrakce byl především útlum hrubých soukromých domácích investic, jejichž objem klesal o 23%, což byl zároveň hlavní zdroj revize, když únorové odhady BEA hovořily o kontrakci pouze o 20%.
Výrazného propadu se již druhým čtvrtletím dočkaly také spotřebitelské výdaje, které slábly o 4,3%, na čemž se nejvíce podílely výdaje na zboží dlouhodobé spotřeby, které byly nižší téměř o čtvrtinu.
Nemalý podíl na kontrakci amerického HDP pak měl také čistý export, poté co se export snižoval v posledních třech měsících minulého roku o 23,6%, zatímco import klesal o 17,5%.
Přestože výsledky HDP dokázaly překvapit lepšími než očekávanými čísly, mírné zklamání přišlo od údajů z pracovního trhu, kde se počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti zvyšovaly na 652 tis. a byly tak o 3 tis. nad většinovým konsenzem.

Reakce obchodníků na odpolední výsledky byla spíše pozitivní, a to především díky tomu, že nebyly naplněny obavy z dalšího výrazného prohloubení kontrakce americké ekonomiky.
Příznivý sentiment, který na finančních trzích přetrvává již třetím týdnem tak  nadále dominuje obchodování také na FX, kde si evropská měna dokázala připsat zisky na páru s dolarem, vyhoupla se zpět nad hranici 1,36 EUR/USD a vymazala ztráty, které k americké měně nabrala od začátku týdne.
Obchodníci nyní vyčkávají na otevření burz v USA, které by měly zahájit nový den dalším růstem a především pak na odpolední projev Tima Geithnera na půdě sněmovního Výboru pro finanční služby, kde se bude mluvit o finančních regulacích.
Ve 14:10 se euro k dolaru prodávalo na ceně 1,3604 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services