Ranní přehled 26/03: Orco, NWR, AAA Auto, ČEZ, PMČR, makro

Zprávy z finančních trhů, 26. 3. 2009 08:43
Index PX: 807 bodů (+3,6% % d/d), objem: 2 532 mil. Kč Orco: Negativní (Analytik: Patrick Vyroubal) Společnost Orco požádala o soudní ochranu před věřiteli (dle francouzského práva), aby mohla lépe restrukturalizovat společnost.
Z důvodu této události suspendujeme naše doporučení pro akcie Orco.
Bližší informace přineseme v průběhu dnešního dne.
Obchodování s akciemi Orco na pražské burze bylo dnes pozastaveno (viz níže). Tisková zpráva BCPP: Dnes před zahájením obchodování burza dočasně pozastavila obchodování s emisí akcií ORCO (ISIN LU0122624777) a emisí dluhopisů (ISIN CZ0000000195) na burzovní den 26.3. 2009.
Důvodem je emitentem zveřejněná informace o zahájení řízení na ochranu před věřiteli ve Francii. Obchodování bude pozastaveno pouze na dnešní den a zítra bude obnoveno, pokud burza neobdrží další zásadní informace.
Dle zprávy deníku HN  požaduje Sdružení SOS Orco, které údajně ovládá kolem 8% akcií Orco Property Group, bude prosazovat odvolání generálního ředitele firmy Jeana-Francoise Otta.
HN to sdělil šéf sdružení Luboš Smrčka.
Valná hromada společnosti, kde se o obsazení křesel ve vedení bude rozhodovat, je 24. dubna.
V případě že by minoritní akcionáři spolupracovali s dalším akcionářem investiční společností Prosperita, tak by mohli ovládnout hlasování na valné hromadě.
Podle Smrčky kontaktovalo sdružení SOS Orco i dalšího významnějšího akcionáře Martina Burdu (drží 2,7% akcií Orka).   NWR: Neutrální/Pozitivní (analytik: Petr Novák) Dle sdělení NWR se představenstvo společnosti rozhodlo, že NWR nebude dále pokračovat v akvizici 24,99% podílu v ukrajinském těžaři železné rudy Ferrexpo.
Tento podíl mělo NWR kupovat od svého majoritního akcionáře RPGI (drží 64% podíl v NWR). Představenstvo tak revidovalo svůj záměr koupit podíl ve Ferrexpu z října loňského roku.
Transakci měla schvalovat valná hromada (koná se 28.dubna). Na této valné hromadě měli o transakci hlasovat pouze minoritní akcionáři (RPGI by neměla hlasovací práva). Hlavní důvody pro zamítnutí transakce jsou dle našeho názoru: 1) nižší ceny akcií Ferrexpa na trhu (aktuálně kolem 60 pencí) a nákupní ceny RPGI (86 pencí), 2) odliv hotovosti v obtížných dobách pro NWR (136 mil. EUR,  0,5 EUR/akcii, 14,1 Kč/akcii) a 3) aktuální hospodářské výkonnosti obou společností. NWR zdůvodňuje změnu svého postoje obtížnými podmínkami na trhu uhlí a oceli. Současně je však změna postoje představenstva vynucena i postojem k časování transakce ze strany minoritních akcionářů.
Hodnotíme pozitivně, že představenstvo NWR reflektovalo ve svém rozhodnutí odmítavý postoj akcionářů k transakci. Dle našeho názoru bude trh rozhodnutí představenstva hodnotit pozitivně, což by se mohlo odrazit v ceně akcií.
AAA Auto: Neutrální/Negativní (Analytik: Patrick Vyroubal) Společnost AAA Auto dnes zveřejnila výsledky za 4Q08.
Společnost řekla, že dočasně opustí maďarský trh a vrátí se tam, až budou lepší podmínky.
Bylo zopakován cíl čistého zisku v roce 2009 a na čtvrtletní bázi zisku ve 2Q09.
Tržby poklesly o 57% r/r na 52,1 mil. EUR a byly nižší než náš odhad 57,8 mil. EUR.
Důvodem překvapení jsou zejména záporné tržby v položce ostatní tržby.
Hrubý zisk dosáhl 12,3 mil. EUR (-35% r/r) a byl vyšší než naše projekce 11,6 mil. EUR (důvodem jsou nižší než očekávané náklady na prodané zboží a služby; marže u aut byla překvapivě dvojnásobná než obvykle). Provozní náklady byly zatíženy opravnou položkou ve výši 10,4 mil. EUR, která se vztahuje k ukončení operací v Maďarsku, Polsku a Rumunsku.
Další opravná položka je na finanční úrovni (2 mil. EUR), celkem tedy 12,4 mil. EUR.
My jsme očekávali opravnou položku ve výši 10 mil. EUR, ale dle našich informací měla být zaúčtována na finanční úrovni. Očištěné provozní náklady byly o něco nižší než naše očekávání (15,5 mil. EUR vs oček. 16,3 mil. EUR). EBITDA ztráta činila 11,7 mil. EUR (oček. -4,3 mil. EUR). Po očištění by EBITDA ztráta byla 1,3 mil. EUR.
Celkově společnost realizovala čistou ztrátu 19,9 mil. EUR, která byla vyšší než náš odhad ztráty 15,2 mil. EUR.
Zaměření se pouze na trh v ČR a na Slovensku (ziskové operace) by společnosti mělo pomoci k návratu do zisku, jelikož ostatní trhy byly pro společnost ztrátové, čímž se ukázalo, že zahraniční expanze byla neúspěšná.   IFRS, kons. (mil. EUR) 4Q08 r/r 4Q07 eAFT Tržby 52,1 -57% 119,9 57,8 Hrubý zisk 12,3 -35% 19,0 11,6    Hrubý zisk marže 23,6% 7,8 p.b. 15,8% 20,1% EBITDA -11,7 47% -8,0 -4,3 EBIT -13,2 43% -9,2 -5,4 Finanční výsledek -5,3 276% -1,4 -10,9 Čistý zisk bez minorit -19,9 120% -9,0 -15,2 Zisk na akcii (EUR) -0,29 117% -0,13 -0,22 Zdroj: AAA Auto, ATLANTIK FT   ČEZ: Neutrální (analytik: Petr Novák) Dle deníku Právo představil stínový ministr průmyslu Urban (ČSSD) plán na zlevnění elektrické energie o 20-30% r/r.
Navrhuje totiž stanovovat cenu elektrické energie po čtvrtletích, tak jak se to dělá u plynu.
Nyní jsou ceny elektřiny stanovovány na celý rok.
Tento záměr může mít vláda možnost prosadit u ČEZu (má zde státní podíl), u dalších distributorů (PRE, Eon) to bude obtížnější.  Pokud by se ceny elektřiny začaly stanovovat dle kvartálních kontraktů ještě letos, tak by to samozřejmě znamenalo výrazný pokles cen elektřiny pro domácnosti (kvůli poklesu cen komodit a poklesu poptávky). To však nepředpokládáme.
Zákazníci ČEZu mají už delší dobu stanovit si své ceny na základě měsíčních a kvartálních kontraktů.
Urban dále sdělil, že by pád vlády mohl znamenat odblokování státní energetické koncepce a možnost pro ČEZ dostavět Temelín a prodloužit životnost Dukovan.
Tato vláda měla ve svém programu (díky účasti Zelených), že nerozhodne o vybudování nových bloků Temelína a prolomení územních těžebních limitů.
Vzhledem k ekonomické situaci a menší pravděpodobnosti účasti Zelených ve vládě vidíme dostavbu Temelína a případné prolomení těžebních limitů jako pravděpodobné.   PMČR: Neutrální (analytik: Milan Vaníček) Očekáváme, že v nejbližších dnech PMCR zveřejní pozvánku na svou valnou hromadu, která se tradičně koná na konci dubna.
Pozvánka běžně obsahuje i informace ohledně hospodaření společnosti. Investoři se budou jako tradičně upínat k hodnotě nekonsolidovaného čistého zisku, ze kterého jsou vypláceny dividendy a to obvykle v plné výši (100% výplatní poměr). Náš odhad je na úrovni 1,4 mld. Kč (-40,7 % r/r), což by indikovalo hrubou dividendu na akcii 523 Kč či 9,2% hrubý dividendový výnos.
Bližší údaje ohledně hospodaření budou pravděpodobně k nahlédnutí na začátku dubna, jako tomu bylo i v minulých letech.
Konečná výše dividendy i výplatní termín bude schvalován až na valné hromadě.
Pokud se naplní naše projekce tak bychom očekávali spíše neutrální reakci investorů.   Mil. Kč, IFRS nekons. e2008 r/r 2007 Čistý zisk 1 436 -40,7% 2 423 Dividenda (hrubá, Kč) 523 -40,6% 880 Zdroj: PMCR, ATLANTIK FT   ČNB: Úrokové sazby (analytik: Petr Sklenář) oček.
AFT: 1.75%; oček.
Trh: 1.75%; Předchozí (5.února): 1.75%  

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services