Fio informuje: Burza na koni, index PX nad 800 body

Zprávy z finančních trhů, 25. 3. 2009 17:00
Pražská burza se společně s dalšími trhy v regionu střední Evropy (BUX 5,9%, WIG 4,2%) ve středu vzepjala k dalšímu výraznému růstu.
Index PX tak poskočil nad úroveň 800 bodů ( 3,6%). Jaká to změna, ještě před měsícem se české akcie potácely o 30% níže a slovo střední a východní Evropa bylo zahraničními investory používáno pouze v hanlivém zabarvení a najednou vidíme zahraniční hráče (společně s domácími) nakupovat. Že by zavírání krátkých pozic? Nebo najednou po 30% růstu změnili názor a začínají nakupovat? A všimli si vůbec politické situace u nás či Maďarsku? Nejvíce kupců je zkrátka nahoře a nejvíce prodejců naopak dole.
Raketový růst mateřské PKN ( 13,7%) nakonec udělal premianta z Unipetrolu, jehož akcie to dnes dotáhly až nad 125 Kč.
Ve vítězném tažení pokračovala Erste, která se zastavila až před 400 Kč ( 8,7%) a od nedávného minima přidala téměř 100%!.
Z nálady profitovala také Komerční banka, která po volatilním vývoji zavírala na 2312 Kč ( 4,3%). Více při zdi se držely akcie TO2 ( 1,4%) a také ČEZ ( 1,3%). Jak vážně budu brána prohlášení představitelů soc. dem. o potřebě snížit cenu elektrické energie?

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services