Ranní přehled 25/03: AAA Auto, Zentiva, Erste, ČEZ, KB, Orco, makro, politika

Zprávy z finančních trhů, 25. 3. 2009 09:26
Index PX: 779 bodů (+1,8% d/d), objem: 2 513 mil. Kč.   AAA Auto: Neutrální zpráva (Analytik: Patrick Vyroubal) AAA Auto zítra před otevřením trhu zveřejní své výsledky za 4Q08.
Již dříve firma oznámila, že počet prodaných aut ve 4Q08 klesl o 46 % r/r (vliv makroekonomické situace). To je také hlavním důvodem, proč by tržby měly poklesnout o 52 % r/r na 57,8 mil. EUR.
Hrubý zisk by se měl snížit o 39 % r/r na 11,6 mil. EUR a marže hrubého zisku by se měla zvýšit o 4,2 p.b. na 20,1 % (vliv tržeb z finančních služeb, které mají vyšší marži). Provozní náklady by oproti předchozímu čtvrtletí měly dále klesnout (vliv úsporných opatření). Na úrovni EBITDA čekáme ztrátu 4,3 mil. EUR (ztráta 8,0 mil. EUR v 4Q07). Finanční výsledek nepříznivě ovlivní tvorba opravných položek (10 mil. EUR) k zásobě aut na skladě a nemovitostem, které by měly být prodány v letošním roce.
Až budou příslušná aktiva prodána, tato opravná položka by měla být rozpuštěna, a pozitivně proto ovlivnit budoucí výsledky.
Celkově očekáváme čistou ztrátu 15,2 mil. EUR oproti ztrátě 9,0 mil. EUR v 4Q07.
Za celý rok 2008 by AAA Auto mělo vykázat ztrátu 23,2 mil. EUR (ztráta 4,8 mil. EUR v r. 2007), tržby by měly poklesnout o 21 % r/r.   kons.
IFRS, mil. EUR 4Q08 odhad r/r 4Q07 Tržby 57,8 -52% 119,9 Hrubý zisk 11,6 -39% 19,0    Marže hrubého zisku 20,1% 4,2 p.b. 15,8% EBITDA -4,3 -46% -8,0 EBIT -5,4 -42% -9,2 Finanční výsledek -10,9 675% -1,4 Čistý zisk -15,2 68% -9,0 Zisk na akcii (EUR) -0,22 68% -0,13 Zdroj: AAA Auto, ATLANTIK FT   Zentiva: Neutrální zpráva (Analytik: Milan Vaníček) Zentiva dle očekávání včera požádala Burzu cenných papírů Praha (BCPP) o ukončení obchodování svých akcií na BCPP s účinností od 28. dubna (tj. posledním dnem obchodování bude 27. duben). Zentiva také požádala o ukončení kotace svých depozitních akcií na burze v Londýně ke dni 24. dubna (poslední obchodní den 23. dubna). Zentiva očekává, že Sanofi-Aventis zahájí vytěsnění minoritních akcionářů (tzv. "sqeeze-out") v květnu.
Holandskému soudu navržená cena vytěsnění by se měla pohybovat na úrovni 1150 Kč.
Konečná cena ve vytěsnění podléhá schválení soudem. Všechny informace jsou v souladu s očekáváním.   Erste Bank: Neutrální zpráva (Analytik: Milan Lávička) Podle rumunských médií může v budoucnu rumunská centrální banka snížit povinné minimální rezervy a pokusit se přimět banky, aby takto uvolněné prostředky použily na podporu ekonomiky prostřednictvím úvěrů.
Povinné minimální rezervy jsou v současné době v Rumunsku na úrovni 40 % u úvěrů poskytovaných v cizích měnách a 18 % pro úvěry v místní měně.
Podle našeho rumunského partnera by k tomuto kroku mohlo dojít nejdříve v průběhu května či června.
Tento týden by také měla být dokončena jednání o pomoci rumunské ekonomice ze strany Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a Evropské unie. Úvěr by měl dosáhnout přibližně 20 mld. EUR.
Hlavní podmínkou pro poskytnutí úvěru je fiskální disciplína Rumunska, deficit státního rozpočtu by neměl překročit 4,6 % HDP.
Peníze by měly být použity na udržení kurzu domácí měny a podporu hypoték a dalších úvěrů.
Oba tyto kroky by mohly pomoci k poklesu úrokových sazeb z poskytovaných úvěrů a následně k rychlejšímu nastartování ekonomického růstu.   ČEZ: Neutrální zpráva (Analytik: Petr Novák) ČEZ dle polského deníku Parkiet jedná se společností Elektrim SA o koupi 45,9 % polské elektrárny ZE PAK.
Dalším vlastníkem této elektrárny je polský stát (50% podíl). Celková instalovaná kapacita ZE PAK je 2 512 MW, firma dodává cca 8,5 % veškeré elektřiny vyrobené v Polsku.
Polsko je jedním z klíčových trhů pro zahraniční expanzi ČEZu.
Trhu již tato akviziční příležitost byla známa, zprávu vnímáme jako neutrální.   KB: Neutrální zpráva (Analytik: Milan Lávička) Komerční banka podle deníku MFD zvýšila částku své pohledávky vůči Moravia Energo na 1,215 mld. Kč (32 Kč/akcii). Původně pohledávka činila 1 mld. Kč.
Další zpráva: KB dle Hospodářských novin svolala svou řádnou valnou hromadu na 29. dubna (12:00 hod.). Rozhodným dnem pro účast na valné hromadě je 22. duben.   Orco: Neutrální zpráva (Analytik: Patrick Vyroubal) Dnes v podvečer by Orco mělo poskytnout informace o své revizi strategických, finančních a provozních možností.
Nelze vyloučit, že také zveřejní výsledky za rok 2008 (termín pro zveřejnění je do konce března). Očekáváme čistou ztrátu 115 mil. EUR a pokles NAV na akcii o 23 % r/r na 71 EUR.   Maloobchodní tržby – leden (Analytik: Petr Sklenář) Maloobchodní tržby v lednu meziročně poklesly o 3,3 %, v souladu s naší projekcí (-3,5 %), naopak výsledek překonal očekávání trhu (-4,3 %). Meziměsíčně tržby vzrostly o 0,8 %.
Celkové výsledky srážel především propad prodejů aut (-14,2 % r/r; nominálně dokonce -20,4 %).  V maloobchodě (bez prodejů aut) tržby naopak reálně vzrostly o 1,1 %, a to především díky růstu tržeb za potraviny (2,5 %). Tržby za nepotravinářské zboží (-0,1 %) téměř stagnovaly.
Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy poklesly maloobchodní tržby o 1,8 %.
Bez prodejů aut v maloobchodě očištěné tržby vzrostly o 2,3 %.   Politika – Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě (Analytik: Petr Sklenář) Poslanecká sněmovna v úterý večer vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka.
S opozicí (ČSSD+KSČM), která má 97 hlasů, hlasovalo i 4 čtyři nezařazení poslanci původně z koaličních stran: Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel (oba ODS), Věra Jakubková, Olga Zubová (obě Zelené). Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě poprvé v historii ČR.
Pád vlády může ztížit vyjednávací pozici ČR v rámci jejího předsednictví EU.
Podle Ústavy premiér Mirek Topolánek podá demisi do roku prezidenta Václava Klause, který ji musí přijmout a pověří kabinet, aby dál vládl v demisi. Další postup závisí na krocích prezidenta Klause, který ale zatím odmítl celou situaci komentovat.
I když je další vývoj velmi nejasný, nejpravděpodobnějším řešením se aktuálně stávají předčasné volby na podzim letošního roku.
Devizový trh na pád vlády reagoval oslabením koruny o 25 haléřů na 27,17 CZK/EUR.
Domníváme se, že pád vlády by neměl ovlivnit obchodování na českém akciovém trhu.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services