Forex: Dolar k euru na cestě ke třetímu ztrátovému týdnu v řadě

Zprávy z finančních trhů, 20. 3. 2009 09:00

Americký dolar se včera dostal pod silný prodejní tak a zeslábnul na páru s eurem až nad hranici 1,37 EUR/USD, když obchodníci postupně započítávali do ceny dolaru středeční rozhodnutí Fedu napumpovat do ekonomiky dalších až 1,15 bln. dolarů výměnou za vládní dluhopisy a cenné papíry kryté hypotečními úvěry.
Další vlna kvantitativního uvolňování, která si dala za cíl razantní snížení dlouhodobých úrokových sazeb a vyvolání nové úvěrové expanze, se tak u dolarových býků nesetkala s pochopením, když jejím přímým důsledkem bude výrazné snížení kupní síly americké měny.
Ta se tak včera na páru s eurem propadla o 1,4% a jen od úterý již oslabil o skokových 4,8%, což z ní dělá tento týden zatím jednoznačně nejslabší z nejvíce obchodovaných světových měn.
Euru v růstu navíc pomohlo také pozvolné rozpouštění averze k riziku, které na světových finančních trzích i díky středečnímu prohlášení Fedu pokračovalo také včera, a to i navzdory faktu, že americký DJIA nakonec uzavřel níže o 1,15%.
Téměř nulový dopad pak měly na kurz dolaru včerejší ekonomická data, která nabídla z USA počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, jež mírně klesly na 646 tis. (oček.: 652 tis.) a o něco lepší výsledky pak nabídnul také philadelphský Fed index, podle kterého březnová aktivita v philadelpshkém okrsku Federálního rezervního systému rostla z únorových -41,3b. na -35b., zatímco odhady počítaly jen s nepatrným zlepšením na -39,1b.

Překvapivě agresivní rozhodnutí Fedu z tohoto týdne, tak zcela zamíchalo s kartami na devizovém trhu a výrazně zhoršilo obraz americké měny, která se do dalších týdnů a měsíců bude muset vyrovnat se skutečností, že je to americká centrální banka, která v boji s finanční krizí zaujala nejagresivnější postoj, když by koncem tohoto roku mohla svou bilanci nafouknout ze současných 1,9 bln. dolarů až na 4,3 bln., což představuje zhruba třetinu amerického HDP.

Také dnešní obchodování se zřejmě ponese v duchu událostí z minulých dnů a jen málo jej změní ekonomická data přicházející z Evropy a ze Spojených států.
Evropa přinesla již v 8:00 výsledky německého PPI, který v únoru zaznamenal kontrakci o 0,5% (oček.: -0,2%) a další na řadě je pak již pouze v 11:00 zveřejněná únorová průmyslová produkce eurozóny, která by podle většinového konsenzu měla zaznamenat pátou kontrakci v řadě, tentokrát o 3,8% (předch.: -2,6%). Dále pak již pouze ve Spojených státech v 17:00 vystoupí šéf Fedu Ben Bernanke, který promluví v Phoenixu o finanční krizi a bankovnictví.
Jeho vystoupení však bude ostře sledováno, protože je první od středečního zasedání Fedu a zřejmě dojde také na otázky z publika.
V 8:00 se dolar na páru s eurem prodával na ceně 1,3654 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services