Forex: Japonský jen k dolaru na čtyřtýdenním maximu

Zprávy z finančních trhů, 19. 3. 2009 14:00

Japonská měna dnes pokračuje v růstu na páru s americkým dolarem, ke kterému se dnes dostala až pod hranici 95 USD/JPY a jen od včerejška tak zpevnila o 3,8%.
Americká centrální banka včera svým překvapivým rozhodnutím začít vykupovat ještě větší množství MBS a společně s nimi nově i americké vládní dluhopisy udělala čáru přes rozpočet všem obchodníkům, kteří prodávali japonskou měnu proti dolaru, když spekulovali na to, že slabá japonská ekonomika a zmírňující se napětí na finančních trzích přispěje k tomu, že japonský jen podstatnou část svých zisků z minulých měsíců odevzdá zpět.
Včerejšek ale situaci dramaticky změnil, protože se Fed rozhodnul řešit současné problémy právě na úkor dolaru, což všem dolarovým býkům ubralo vítr z plachet.
I přes prohlubující se kontrakci japonské ekonomiky a rostoucí akciové trhy je tak JPY zpět na hodnotách, které dosahoval ještě koncem února, což není dobrá zpráva zejména pro japonské firmy, které trpí dramatickým propadem nových zakázek.
Ten se již projevil na japonském exportu, který v porovnání s minulým rokem klesnul na polovinu, díky čemuž se obchodní bilance Japonska dostala v posledním čtvrtletí minulého roku poprvé po pětadvaceti letech do deficitu.

Také Bank of Japan již přitom zahájila v minulých měsících masivní kvantitativní uvolňování, když snížila sazby až na 0,1% a začala pumpovat do ekonomiky nové peníze prostřednictvím vykupování firemních dluhopisů.
Jak navíc uvedla tuto středu, chystá se ještě navýšit nakupované měsíční objemy vládních dluhopisů, a to ze současných 1,4 bln.
JPY na 1,8 bln.

Dolar tak tento týden ztrácí na všech nejvíce obchodovaných párech a nic na tom nezměnily ani dnešní výsledky z pracovního trhu, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Těch bylo v předchozím týdnu 646 tis., což je výsledek o osm tisíc nižší než v týdnu předcházejícím a o šest tisíc nižší než jaké byly většinové odhady trhu.
Z dalších fundament již Spojené státy zveřejní pouze philly Fed index, který však má jen malý potenciál stát se významnějším market moverem. Ve 13:40 se dolar prodával na páru s japonskou měnou na ceně 94,95 USD/JPY.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services