Pegas zvýšil tržby o 17 %

Zprávy z finančních trhů, 19. 3. 2009 10:00
Výrobce netkaných textilií společnost Pegas Nonwovens dnes oznámila své hospodářské výsledky za rok 2008.
Hospodaření v uplynulém roce bylo ovlivněno volatilními cenami vstupních surovin, posilováním české měny oproti euru a v neposlední řadě uvedením do provozu nové výrobní linky.
Celkové tržby se meziročně zvýšily o 17,1 % na 142,8 milionů euro (očekáváno 142,7 mil. EUR), a to především díky nárůstu objemu produkce vlivem spuštění nové výrobní linky.
Celková produkce vzrostla oproti předchozímu roku o15,5 % na 66,35 milionů tun.
V posledním čtvrtletí roku 2008 bylo patrné zpomalení poptávky, především v segmentu technických materiálů, když tržby posílily o 2,5 % na 22,9 mil. EUR a byl patrný nárůst skladových zásob.
Vyšší výrobní kapacita a nárůst objemu produkce stály také za meziročním zvýšením zisku na úrovni EBITDA o 2,5 % na 39,5 milionů euro (očekávání 38,9 mil. EUR). Negativními vlivy na ukazatel EBITDA byl pokles poptávky mimo segment osobní hygieny, nárůst cen elektřiny a posilující česká koruna.
Dražší elektrická energie společně s negativním vlivem české měny a nárůstem produkce stáli za zvýšením provozních nákladů o 23,5 % na 103,3 milionů euro.
Ve čtvrtém kvartálu roku 2008 byl patrný nižší růst provozních nákladů, a to především díky propadům cen ropy, který se následně promítl do nákupních cen polymerů.
Provozní zisk (EBIT) poklesl meziročně o 12,9 % na 22,7 mil euro (očekávání 22 mil. EUR). EBIT byl negativně ovlivněn vyššími odpisy ve výši 16,8 milionů euro.
Nárůst odpisů je způsoben vybudováním osmé výrobní linky a zvýšení odepisovaného majetku.
Vliv české koruny zapříčinil pokles čistého zisku společnosti na 14,9 milionu korun (odhad 23,99 mil eur). V posledních třech měsících minulého roku byla realizována čistá ztráta v ve výši 8,6 milionů euro.
Za výrazným poklesem čistého zisku stojí vliv kurzových změn a přecenění úrokových swapů. Čistá zisk společnosti je však díky nerealizovaným kurzovým ztrátám/ziskům pouze účetní položkou, větší vypovídací hodnotu o hospodaření společnosti má zisk na úrovni EBITDA a EBIT.
Společnost poskytla také výhled na rok 2009, kdy očekává nárůst objemu prodané produkce (počítá se s plným využitím výrobních kapacit) a výsledky v prvních třech měsících naznačují i prodej skladových zásob, které byly v posledním čtvrtletí navýšeny.
Za rok 2009 by mělo dojít k meziročnímu poklesu ukazatele EBITDA (39,5 mil. EUR), pokles by však neměl být větší jak 10 %.
Dále vedení společnosti Pegas očekává, díky nižším nákladům a vyšším prodejním cenám, silný první kvartál roku 2009.
Celkově hodnotíme hospodářské výsledky společnosti Pegas mírně pozitivně, když všechny ukazatele mimo čitého zisku mírně překonaly naše očekávání.
Také výhled pro tento rok je v souladu s našimi odhady.


Fio, burzovní společnost, a.s., Josef Novotný, finanční analytik
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services