Forex: Čtvrteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 19. 3. 2009 09:00

Včerejší obchodování přineslo nejprve výsledky italské průmyslové produkce, která překvapila lednovou kontrakcí pouze o 0,2% (oček.: -2,3%), na které pak navázal daleko větší market mover v podobě britských výsledků z pracovního trhu.
Ty dopadly pro libru velmi negativně, když se počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti zvyšoval o 138,4 tis., což byl výsledek daleko horší než původně odhadovaný růst o 84,5 tis., který zároveň poslal únorovou míru nezaměstnanosti až na 6,5%.
Z Británie navíc přišla také negativní revize lednového přírůstku nových žadatelů o podporu (ze 73,8 tis. na 93,5 tis.), což britskou měnu dostalo v dopoledních hodinách pod silný prodejní tlak na všech nejvíce obchodovaných párech.
Ve stejný čas pak Bank of England zveřejnila také zápis z posledního zasedání, na kterém před dvěma týdny snížila sazby o 50bsp. na 0,50%, ze kterého vyplynulo, že se ve prospěch snížení sazeb a zahájení kvantitativního uvolňování vyslovilo všech devět členů MPC.
Dalšími na řadě pak byly výsledky ze Spojených států, kde rostla únorová inflace o 0,4% (oček.: 0,3%), zatímco deficit běžného účtu ve 4Q/08 klesal na 133 mld. dolarů (oček.: 137 mld.). Tím hlavním market moverem celého dne se však stalo zasedání Fedu a jeho následné prohlášení ve kterém uvedl, že se chystá jednorázově rozšířit svou bilanční sumu aktiv a o masivních 1,15 bln. dolarů.
To hodlá americká centrální banka učinit rozšířením pravomocí na odkup MBS o 750 mld. dolarů, rozšířením možnosti odkupovat dluh Freddie Mac a Fannie Mae o 100 mld. dolarů a také zcela novým rozhodnutím vykupovat americké vládní dluhopisy, a to do konce roku až o 300 mld. dolarů.
Nečekaně agresivní rozhodnutí, kterým se Fed snaží snížit úrokové sazby v ekonomice a nastartovat další úvěrovou expanzi včera obchodníky na dolarových párech velmi překvapilo, a tak americká měla prudce oslabila ke všem světovým měnám. Akciové indexy v USA v reakci na rozhodnutí Fedu zamířily znovu do zelených čísel (DJIA 1,23%), dařilo se také ropě (brent) a zlatu, jejichž ceny vystoupaly nad 48 USD/barel, resp. 938 USD/tr.unc.

Čtvrteční obchodování bude na fundamenty chudší než to včerejší a přinese jen několik málo market moverů.
Mezi prvními to budou výsledky italské obchodní bilance, která by měla podle většinových odhadů skončit v lednu deficitem 2,47 mld. euro (oček.: deficit 0,41 mld.). Na tato čísla pak v 10:30 naváží ještě britské výsledky peněžní zásoby, která by měla v únoru meziměsíčně stoupat o 1,4% (předch.: +2,5%) a za pozornost pak budou stát také výsledky francouzské a britské dluhopisové aukce.
Odpolední seance pak přinese v pravé poledne čísla z Kanady, která zveřejní únorový CPI (oček.: 0,3%, předch.: -0,3%), po kterých pak budou ve 13:30 zveřejněny ještě výsledky z amerického trhu práce, v podobě tradičních počtů nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých by mělo být 652 tis. (předch.: 654 tis.). Ze Spojených států se pak obchodníci v 15:00 dočkají ještě výsledků philadelphského Fed indexu, který by měl po skokovém únorovém pádu až na -41,3b. tentokrát nepatrně růst na -39,1b. a pro dnešek posledním zajímavějším fundamentem z USA je ještě půl hodiny poté projev jednoho z členů FOMC Daniela Tarulla, který promluví na senátní půdě o dohledu nad bankami a jejich regulaci.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services