Forex: Libra zůstává náchylná k výprodejům

Zprávy z finančních trhů, 19. 3. 2009 09:00

Britská libra si včera dokázala na páru s americkým dolarem připsat další zisky, když zpevnila o 2% až na cenu 1,43 GBP/USD, zatímco na páru s evropskou měnou znovu výrazně ztrácela.
Za ztrátami z první poloviny dne, kdy se libra propadala také na páru s americkou měnou, mohly především výsledky z britského pracovního trhu, které přinesly skutečně odstrašující čísla.
Jen v únoru se tak počet osob žádajících o podporu v nezaměstnanosti zvýši o vysokých 138,4 tis., což byl nejvyšší přírůstek od doby, kdy britská statistická kancelář začala s měřením tohoto ukazatele v roce 1971. Únorová čísla byla navíc vysoko nad očekáváním analytiků, kteří počítali s přírůstkem o 84,5 tis. a co hůře, včerejší výsledy přinesly také značnou revizi únorových dat, kdy počet žadatelů o podporu nerostl o 73,8 tis., jak bylo původně odhadováno, ale o 93,5 tis.
Celkový počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se tak v Británii vyšplhal již nad 2 miliony osob a je nejvýše o roku 1997, což posunulo únorovou míru nezaměstnanosti výše o další dvě desetiny procenta až na 6,5%.
Pro libru negativní pak byly také výsledky růstu průměrné mzdy a bonusů, která v lednu meziročně rostla pouze o 1,8% oproti očekávanému růstu o 3%.
Fakt že tlak na růst mezd dramaticky klesá je tak jedním z argumentů pro Bank of England, která může ještě vystupňovat svou již tak velmi agresivní měnovou politiku, kdy snížila sazby až na 0,50% a zároveň se zavázala do tří měsíců zvýšit peněžní zásobu o 75 mld. liber.

Včerejší výsledky z pracovního trhu tak potvrdily jak rychle se situace v druhé největší evropské ekonomice zhoršuje a ani výhled do nadcházejících měsíců není nijak příznivý.
Právě to přispělo k oslabení libry na páru s eurem, ke kterému se britská měna propadla o 1,7%, aby uzavřela včerejší obchodování až na ceně 0,9444 EUR/GBP.
K dolaru však libra i přes tato čísla dokázala zpevnit, což však bylo spíše než její silou zaviněno americkou centrální bankou, která včera překvapila obchodníky, když rozhodla o dramatickém rozšíření své bilance, a to až o 1,15 bln. dolarů, když se rozhodla napumpovat dalších 850 mld. dolarů do trhu s bydlením (odkupy MBS 750 mld. + odkupy dluhu Freddie a Fannie 100 mld.) a zároveň rozhodla o tom, že začne vykupovat americké vládní dluhopisy, a to až do výše 300 mld. dolarů.
Snaha Fedu řešit problémy v domácí ekonomice pomocí peněžní inflace a snížení kupní síly dolaru měla jasnou odezvu na všech dolarových párech a právě proto libra přeci jen dokázala znovu zpevnit.

Dnešní obchodování bude na ekonomická data z Británie poměrně chudé a mezi nejzajímavější se tak zařadí pouze výsledky únorového zadlužení veřejného sektoru (GBP)(oček.: +8 mld., předch.: -3,3 mld.) a únorové dynamiky růstu peněžní zásoby (M4)(oček.: +1,4%, předch.: +2,5%). Ačkoliv si libra v průběhu včerejška k dolaru výrazně polepšila, podle našeho názoru zůstává i nadále náchylná, a to jak na páru s eurem, tak k americkému dolaru, když také Bank of England začala s kvantitativním uvolňováním a tisknutím peněz a situace v domácí ekonomice se zatím pouze zhoršuje.
To potvrzuje také dnešní ranní seance, kdy libra začala slábnout jak na páru s eurem, tak k dolaru, ke kterému se v 8:00 dostala až k ceně 1,4214 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services