Zdravotní pojišťovny už osekávají bonusy pro klienty

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 18. 3. 2009 | 3 komentáře
Zdravotní pojišťovny už osekávají bonusy pro klienty
Zdravotní pojišťovny omezí lákavé preventivní programy a přesunou část rezerv na péči o pacienty. Stát začne za státní pojištěnce platit pojišťovnám měsíčně o 50 korun víc. Protikrizová opatření mají platit od 1. července do konce roku 2010.

Krize začíná mít dopad na zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny hlásí razantní propady ve výběru pojistného. Podle odborných odhadů by ochlazením české ekonomiky mohly příjmy pojišťoven klesnout letos o 8,5 miliardy korun a pesimistické odhady vyčíslují ztráty až ve výši 10 miliard korun. Vláda proto schválila zdravotnický protikrizový balíček. Ten má zabránit propadu příjmů zdravotních pojišťoven a zajistit, aby bylo na zdravotní péči dostatek peněz.

Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) zaznamenala podle vyjádření mluvčí Hany Kadečkové v lednu meziroční pokles příjmů o 300 milionů korun a na pojistném vybrala o 15 procent méně než loni. Vojenské zdravotní pojišťovně (VOZP) poklesly příjmy za první dva měsíce letošního roku o více než 3 procenta a podle mluvčí VOZP Stanislavy Jelenové může pojišťovně při nárůstu nezaměstnaných hrozit propad příjmů až o 400 milionů korun, což je zhruba čtyřprocentní pokles.

Nižší výběr pojistného oznámila koncem roku 2008 i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). „Pokles příjmů pokračuje i letos, při stagnaci české ekonomiky by mohl dosáhnout až 8,5 miliardy korun“ říká mluvčí VZP Jiří Rod. Přitom jen VZP dluží velcí plátci pojistného, s dluhem nad 300 tisíc korun, včetně penále 4,7 miliardy korun. Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra ke konci roku nezaplatili plátci s dluhem nad 100 tisíc korun téměř 200 milionů korun. Problém je, že řada z velkých dlužníků skončila v likvidaci, a vymáhání dlužného pojistného tak bude obtížné.

Za nynějším nižším výběrem pojistného je narůstající nezaměstnanost, stagnace a poklesy výdělkůi skutečnost, že stát odvádí za většinu obyvatel na pojistném příliš nízkou částku – za každé dítě, studenta, důchodce či nezaměstnaného 677 korun měsíčně. To se ale má od 1. července až do konce roku 2010 změnit. Počítá s tím schválený zdravotnický protikrizový balíček. Nově má stát za státní pojištěnce hradit po tuto přechodnou dobu pojišťovnám měsíčně 727 korun, což má přinést do konce roku 2010 nárůst pojistného o 7,8 miliardy korun.

Česká lékařská komora (ČLK) navýšení státních plateb vítá. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka je stát největším plátcem pojistného, ale i největším „dlužníkem“, protože platí pojistné za 58 procent obyvatel, přitom ale příspěvek státu netvoří ani 23 procent příjmů pojišťoven. Některé pojišťovny proto očekávaly, že by měl stát za své pojištěnce platit víc než vládou schválených 727 korun. A to stejnou částku, jakou si musí povinně platit lidé bez zdanitelných příjmů, například ženy v domácnosti. Ty platí minimálně 1080 korun, což je platba odpovídající minimální mzdě, která je letos stejně jako vloni ve výši 8 tisíc korun.

Anketa

Má význam omezovat v době krize konkurenci zdravotních pojišťoven?

Vláda původně plánoval zrušit také stropování pojistného a zajistit pojišťovnám další příliv peněz ve výši okolo 1,8 miliardy korun. Strop se týká lidí s vysokými příjmy, letos nad 94 220 korun hrubého, kdy se odvádí na zdravotní pojištění nejvýše 12 720 korun měsíčně. K tomuto opatření ale vláda zatím nesáhla. Rovněž zatím neprojednávala případnou fúzi některých pojišťoven.

Protikrizový balíček se dotkne i samotných občanů. Pokud vládní opatření projdou parlamentem a senátem, budou muset některé pojišťovny razantně omezit své preventivní programy a bonusy. Budou na ně smět dát jen 0,3 procenta celkových příjmů, a přestanou si tak do značné míry konkurovat. Zatím některé pojišťovny na tyto programy dávaly kolem dvou až tří procent příjmů. Ke škrtům již přistoupila VZP, ta letos dá na prevenci 434 milionů korun, což je právě 0,3 procenta celkových příjmů.

K protikrizovým opatřením a omezováním příspěvků na prevenci již začaly přistupovat i další pojišťovny. Třeba Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance se rozhodla podle vyjádření Zuzany Brávníkové dát letos na preventivní programy přibližně o 81 milionů korun méně. ZPMV plánuje snížit prevenci o 120 milionů korun a Hutnická zaměstnanecká pojišťovna podle mluvčího Josefa Křivánka letos již srazila na třetinu příspěvky podporující zdravý způsob života, jako je třeba léčebný tělocvik.

Česká národní zdravotní pojišťovna letos omezení preventivních programů neplánovala a chtěla na ně dát přibližně 2 procenta z celkových příjmů. S omezováním prevence zatím nepočítala ani Vojenská zdravotní pojišťovna. Přilákat nové klienty na speciální zdravotní programy a bonusy tak bude těžší. Ztíženou pozici bude mít i nová zdravotní pojišťovna Média, která začala fungovat od února a za dvanáct měsíců musí získat 50 tisíc nových pojištěnců.

Úsporná opatření čekají všechny pojišťovny. Ty by měly přesunout část peněz z provozních fondů na zdravotní péči a léčbu pacientů. Přesun financí by měl představovat 0,5 procenta z provozních fondů a přinést do konce roku 2010 zhruba dalších 2,9 miliardy korun. Vládní protikrizový balíček zpřísňuje také dohled nad samotným výběrem a vymáháním pojistného. Zaměstnavatelé budou podávat povinné hlášení o výši vyměřovacích základů zaměstnanců a prodloužit by se měla i doba promlčení pojistného z pěti na deset let.

Má stát za své pojištěnce hradit na zdravotní pojištění víc? Co si myslíte o stropování pojistného? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

Zdravotnictví

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

2. 3. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

Od dubna přestávají děti i někteří senioři platit 30 korun u lékaře či zubaře a ochranný limit se jim snižuje na 2,5 tisíce korun. Nově všichni ušetří na předepsaných lécích. Přinášíme... celý článek

Zdravotní pojišťovny: konkurence začíná narůstat

20. 10. 2008 | Eva Sovová

Zdravotní pojišťovny: konkurence začíná narůstat

Od zdravotní pojišťovny ke druhé se dá přejít po 12 měsících. Lákavé příspěvky a bonusy ale nemusí být vždy pro každého. Novinkou je integrovaná péče o pacienta, která má ušetřit pojišťovně... celý článek

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Partners Financial Services