Akciové indexy: Co po úspěšném týdnu?

Zprávy z finančních trhů, 16. 3. 2009 10:00

Minulý týden byl na amerických i evropských akciových trzích pro mnohé investory velice úspěšný, kdy se trhy vyšplhaly především díky pokrývání short pozic a pozitivní vlně zpráv z finančního sektoru.
Nicméně je třeba stále brát v úvahu realitu a ne jen emotivní výlevy velkých hráčů.
Fakta říkají, že trhy na tom nejsou o nic lépe než před týdnem, naopak spready korporátních dluhopisů jsou širší než kdy jindy a neklesla ani cena pojištění proti úpadku.
Z toho v podstatě plyne, že nedůvěra je na trhu stále ohromná a růst trhů je neudržitelný, alespoň do té doby, než se trend na trhu dluhopisů a CDS otočí.
Navíc se za čtvrtý kvartál zisky akciových společností, které jsou součástí indexu SP500, poprvé od roku 1935, kdy se tato statistika začala sledovat, agregátně propadly.
Zisk snížilo 98% všech listovaných firem. Naprosto selhali i analytici, jejichž odhady jsou v poslední době více a více bezcenné.
Nedařilo se ani v recesi vyzdvihovaným defenzivním sektorům, jako jsou necyklické spotřební zboží, farmacie a utility, i když jediná farmacie překonala zisky odhadované analytiky.

Tento týden nás čeká několik středně významných fundamentů.
Německý ZEW index ekonomického sentimentu bude zveřejněn v úterý, stejně jako americké PPI.
Ve středu se dozvíme data o americké inflaci a FOMC bude rozhodovat o Federal Funds rate, tam však není moc o čem rozhodovat.
Ve čtvrtek pak počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a v pátek si poslechneme projev pana Bernankeho.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services