Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 13. 3. 2009 16:15
V uplynulém týdnu pražská burza zažila období přinejmenším krátkodobého růstu.
Reagovala na růst světových trhů díky pozitivním zprávám o amerických bankách, které hlásí solidní začátek roku a znovu začínají dosahovat zisků.
Prozatím se nikde nemluví o dalších odpisech tzv. toxických aktiv.
Nicméně se zdá, že trh byl již přeprodán.
I když poté přišly spíše méně pozitivní zprávy, trh celý týden pokračoval v korekci předešlých ztrát.
Index PX vzrostl o 8,2 % t/t na 692 bodů.   Nejvýraznější zprávou z firemního sektoru bylo nepochybně očekávané oznámení managementu Zentivy, že akcie společnosti budou staženy z veřejného obchodování.
Sanofi-Aventis oznámila, že v Zentivě drží již 96,8% podíl, a tím překonala hranici 95 % nutnou pro vytěsnění menšinových akcionářů.
Vytěsnění firma hodlá provést.
Zmíněné skutečnosti odpovídají našim dřívějším komentářům. Současná cena na trhu nám připadá atraktivní k prodeji v případě, že investor nevyužil předešlé dobrovolné nabídky (ukončena 20. února). Očekáváme, že cena pro vytěsnění určená soudním znalcem bude pravděpodobně blízko dřívější dobrovolné nabídky (1150 Kč). Jedná se však pouze o náš odhad a konečný výsledek může být odlišný.
Zentiva zakončila obchodování na úrovni 1151 Kč (+5,5 %) Nejvíce růstovým titulem minulého týdne byla Erste Bank (+20,2 % na 251 Kč). Celý bankovní sektor reagoval pozitivně na zprávy o amerických bankách.
Nejvíce klesajícím titulem týdne byly akcie ECM (-12,7 % na 213 Kč). Korigovaly růst z předešlého týdne, kdy rostly na základě zpráv o oficiálním prohlášení vstupu PPF do skupiny ECM Group.
Příští týden oznámí své výsledky společnosti Orco (úterý 17. března) a Pegas (čtvrtek 19. března). V případě Orca očekáváme, že za rok 2008 vykáže ztrátu 115 mil. EUR kvůli ztrátám z přecenění (pokles cen nemovitostí) a vyšším finančním nákladům. Investoři se spíše než na výsledky zaměří na komentáře o budoucnosti a o schopnosti firmy dostát svým závazkům (likvidita). Rovněž čistá hodnota aktiv (NAV) a dividenda budou úzce sledovány.
V případě Pegasu očekáváme nárůst provozního zisku EBITDA za rok 2008 o 2,4 %. Čistý zisk by měl dle odhadů poklesnout o 33,5 % kvůli zvýšeným nákladům na materiál a horšímu finančnímu výsledku kvůli vývoji měnového kurzu.
Celkově se investoři spíše zaměří na budoucnost a na výši dividendy.
Očekáváme hrubou dividendu 0,9 EUR (zhruba 10% hrubý dividendový výnos). Zprávami, které budou ovlivňovat obchodování příštího týdne, budou americká data o spotřebitelské inflaci (středa), která by měla dle odhadů ukázat meziroční stagnaci cen, a rovněž středeční zasedání Fedu.
Změna v úrokových sazbách se neočekává, nicméně doprovodný komentář bude úzce sledován.
Další data budou spíše pravidelného rázu, jako týdenní zpráva o nezaměstnanosti. Z Eurozóny budou zajímavá data o spotřebitelské inflaci (pondělí) a o ekonomickém sentimentu ZEW.
U inflace se očekává lehký meziroční nárůst z 1,1 % na 1,2 %.
U ZEWu se očekává za březen další pokles, z -8,7 na -12 bodů.
Příští týden bude zajímavé sledovat, jestli se udrží nastartovaný růst.
Spíše předpokládáme, že by mělo dojít k jisté korekci. Bude se čekat na další zprávy, z ekonomiky i o firmách, především z bankovního sektoru.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services