Ranní přehled 12/03: Zentiva, ČEZ, makro

Zprávy z finančních trhů, 12. 3. 2009 09:45
Index PX: 676 bodů (+2,3 % d/d), objem: 1 665 mil. Kč.
Zentiva: Neutrální zpráva (Analytik: Milan Vaníček) Zentiva včera oznámila, že představenstvo společnosti rozhodlo o zahájení kroků, které budou nezbytné z regulatorního hlediska k ukončení obchodování akcií Zentivy na Burze cenných papírů Praha a k ukončení obchodování GDS (globálních depozitních akcií) Zentivy.
Představenstvo má v úmyslu dosáhnout ukončení obchodování akcií a GDS, jakož i ukončení programu GDS, co nejrychleji, jak to bude prakticky možné.
Společnost Sanofi-Aventis dnes oznámila, že nyní vlastní 96,8 % akcií Zentivy (po skončení odkupu držela 94,2% podíl), čímž splnila podmínku vlastnictví pro možnost vyvlastění minoritních akcionářů (95% podíl), tzv. "squeze out".
Sanofi-Aventis oznámila, že k tomuto kroku přistoupí v blízké budoucnosti. Výše nabídky by měla být dle holandského práva stanovena na základě znaleckého posudku.
Očekáváme, že Sanofi-Aventis nabídne obdobnou cenu jako v poslední nabídce (1150 Kč), aby předešla možným námitkám ze strany minoritních akcionářů.
Nicméně upozorňujeme, že se jedná pouze o náš odhad. Celkově se situace kolem Zentivy vyvíjí dle našich dřívějších komentářů.
Neočekáváme žádnou výraznou reakci trhu, protože se domníváme, že akcionáři budou čekat na stanovení výše ceny při vyvlastnění. ČEZ: Neutrální zpráva (Analytik: Petr Novák) ČEZ včera oznámil, že s Albánskou vládou podepsal smlouvu o koupi 76% podílu v jediném albánském distributorovi elektřiny, OSSH. ČEZ již v říjnu minulého roku oznámil vítězství v tomto tendru. ČEZ za majoritní podíl nabídl 102 mil. EUR (2,8 mld. Kč, 5,1 Kč na akcii ČEZu). ČEZ si od koupě slibuje rychlý růst prodejů díky odhadovanému tempu růstu spotřeby elektřiny v Albánii (5 % ročně). Počet klientů ČEZu akvizicí naroste o 1 milion.
Zprávu hodnotíme jako neutrální.
Další zpráva: Jiří Feist z ČEZu na energetické konferenci v Praze oznámil, že ČEZ očekává tří- až pětiletý pokles spotřeby elektřiny v ČR.
V naší projekci počítáme letos s poklesem poptávky o 3 %, v roce 2010 se stagnací a v roce 2011 s nárůstem poptávky o 1,4 %, kvůli růstu ekonomiky.
HDP – 4Q08 (Analytik: Petr Sklenář) Růst HDP za 4Q podle revidovaných údajů zpomalil na 0,7 % r/r (původně 1,0 %) z 2,9 % v 3Q.
Mezikvartálně HDP pokleslo o 0,9 % – první pokles po 10 letech.
Růst táhla pouze spotřeba domácností (2,8 % r/r; příspěvek k celkovému růstu 1,3 p.b.). Pozitivní byla také tvorba zásob (příspěvek 0,5 p.b.). Naopak podle očekávání hlavní brzdou se stal zahraniční obchod (příspěvek –1,1 p.b.), a smazal tak větší část příspěvku výdajů domácností.
Fixní investice (+0,3 % r/r) téměř stagnovaly.
Vládní výdaje poklesly (-0,5 %) kvůli vyšší srovnávací základně.
Za celý rok 2008 ekonomika vzrostla o 3,1 % (6,0 % v roce 2007), což je nejnižší tempo za posledních 6 let.
Pro letošní rok očekáváme pokles ekonomiky na úrovni 0,6 %.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services