Forex: Čtvrteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 12. 3. 2009 08:00

Včerejší obchodní seance přinesla z Německa výsledky indexu cen výrobců (PPI), který se v únoru propadnul o 1,2%, zatímco odhady trhu počítaly s kontrakcí o 0,1%.
Na tato čísla pak navázala britská obchodní bilance, jež skončila deficitem 7,7 mld. liber (oček.: deficit 7,5 mld.) a posledními zajímavějšími výsledky se včera staly německé tovární objednávky, jejichž objem v lednu klesal o vysokých 8% (oček.: -1,9%). Odpolední seance pak byla zcela bez významnějších ekonomických dat a tak se vše odvíjelo od dalšího dění na akciových trzích, které si včera dokázaly udržet své vysoké úterní zisky, když si americký index Dow Jones připisoval 0,06%.
To uškodilo na FX opět především americkému dolaru, ke kterému se v minulých týdnech obchodníci obraceli jako k bezpečnému přístavu a ten tak slábnul na všech nejvíce obchodovaných párech, když se například k euru dostal až nad hranici 1,28 EUR/USD.
Tím nejzajímavějším ze Spojených států se pak stala pouze další dluhopisová aukce, kdy ministerstvo financí vydražilo desetiletý note v objemu 18 mld. dolarů s nejvyšším akceptovaným výnosem 3,043% a relativně nízkým bid/cover koeficientem na 2,14.
Cena ropy (brent) včera znovu oscilovala pod hranicí 44 USD/barel, zlato naopak podražilo, a to až na 910 USD/tr.unc.

Po předchozích třech dnech, které nabídly jen málo z ekonomických dat, bude dnešní ekonomický kalendář o poznání plnější. Již v 8:45 se obchodníci dočkají výsledků francouzského CPI, který by měl podle většinových odhadů v únoru růst o 0,2% (předch.: -0,4%). Dalšími na řadě je pak ještě v 10:00 zveřejněný pravidelný měsíční Bulletin ECB, který pak v pravé poledne doprovodí lednové výsledky německé průmyslové produkce, jež by podle většinových odhadů měla klesat popáté v řadě, tentokrát o 3,3% (předch.: -4,6%). To nejzajímavější však dnes přinesou Spojené státy, které nabídnou první silnější market mover tohoto týdne, v podobě únorových výsledků maloobchodního prodeje, které přijdou na řadu ve 13:30.
Zatímco v lednu tržby z prodeje dokázaly překvapit růstem o 1%, od únorových čísel se čeká další kontrakce, která by měla dosáhnout půlprocentního bodu.
Ve stejný čas pak Spojené státy zveřejní ještě čísla z pracovního trhu, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, od kterých analytici očekávají mírný růst z předchozích 639 tis. na 642 tis.
Ve 14:00 pak ještě bude rozhodovat Švýcarská národní banka o výši úrokových sazeb (oček.: 0,25%, předch.: 0,50%) a poslední zajímavější fundament pak v průběhu odpolední seance zveřejní v 15:00 Spojené státy, v podobě lednového objemu podnikových zásob (oček.: -1,2%, předch.: -1,3%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services