Forex: Euro zpevňuje k dolaru druhým dnem za sebou

Zprávy z finančních trhů, 11. 3. 2009 13:00

Také středeční obchodní seance se nese v duchu dalšího přílivu kapitálu zpět k rizikovějším aktivům, který odstartovalo včerejší prohlášení šéfa Citigroup Vikram Pandita, jenž oznámil, že se banka dokázala dostat v prvních dvou měsících nového roku zpět do zelených čísel. Po včerejším raketovém růstu akcií napříč celým světem, který táhly především akcie finančních institucí, se tak vlna lepšící se nálady přenesla zpět do Evropy, kde si německý DAX ve 13:30 připisoval 1,07%, francouzský CAC40 rostl o 0,96%, resp. a pouze britský FTSE100 mírně ztrácel (-0,26%). Také dnes jsou to přitom akcie finančních institucí, které tlačí indexy nahoru, a to i přes špatné zprávy ze Švýcarska, kde UBS dopoledne oznámila revizi původně odhadované ztráty za rok 2008 z 19,7 mld. švýcarských franků na 20,9 mld. Také dnes pomáhá obnovený zájem o rizikovější aktiva na FX především evropské měně, která na páru z americkým dolarem zpevňuje druhým dnem v řadě, aby se ve 13:30 prodávala na ceně 1,2777 EUR/USD, zatímco čtvrtým dnem po sobě se euru daří růst k britské libře, ke které se ve stejný čas dostala až na 0,9240 EUR/GBP.
Euro tak pokračuje v růstu bez ohledu na slabá ekonomická data, která z eurozóny přicházejí, což vak staví společnou měnu do pozice, kdy by mohla být v případě dalšího zpevňování velice citlivá na jakoukoli změnu sentimentu.

Z ekonomických dat toho dnešek zatím moc nepřinesl a tak se mezi nejzajímavější výsledky zařadily pouze německý index cen výrobců (PPI) a britská obchodní bilance.
Německý PPI nepříjemně překvapil meziměsíčním snížením o 1,2% (oček.: -0,1%), což je ve shodě s očekáváním výrazného snížení tempa růstu CPI, který by se podle odhadů ECB mohl v nejbližších měsících dostat až do červených čísel. Spekulace na další snižování úrokových sazeb v eurozóně tedy zůstávají nadále velmi aktuální.
Také britská obchodní bilance dnes přinesla negativní překvapení, to když se lednový deficit prohloubil z prosincových 7,2 mld. liber na 7,7 mld., zatímco odhady trhu počítaly s deficitem 7,5 mld.

Dalších ekonomických dat se obchodníci nedočkají a veškerý zájem tak bude věnován vývoji na finančních trzích, který bude určujícím také pro dění na FX.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services