Forex: Úterní dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 10. 3. 2009 07:00

Včerejší seance byla na ekonomická data mimořádně chudá a nepřinesla téměř žádné zajímavější fundamenty.
Tím nejdůležitějším z Evropy se tak stal pouze březnový index důvěry investorů (Sentix), který nepříjemně překvapil, když klesal z únorových -36,1b. na -42,7b. (oček.: -37,8b.) a za očekáváním pak skončily také jediné významnější data ze Severní Ameriky, v podobě kanadských počtů nově zahájených staveb, kterých bylo v únoru 135 tis. (oček.: 144 tis.). Včerejší obchodování přineslo na akciové trny nové výprodeje a přestože se indexy v Evropě nakonec dokázaly dostat mírně do zelených čísel, americký Dow Jones zaznamenal propad o 1,21%.
Pod tlakem přitom byly znovu především finanční instituce, k čemuž například v Británii přispěly zprávy o dalším znárodňování, když britská vláda navýšila svůj podíl v bance Lloyds ze 43% na 77% výměnou za garance aktiv v objemu 250 mld. liber.
Na FX se dařilo především americkému dolaru, který si dokázal připsat značné ztráty, a to zejména na páru s britskou librou.
Na komoditním trhu pak mírně zlevňovala ropa (brent), až pod hranici 45 USD/barel a výrazného oslabení se dočkala také cena zlata, která spadla na 918 USD/tr.unc.

Úterní seance přinese mezi prvními a ještě před zahájením obchodování v Evropě výsledky německé obchodní bilance, která by měla vykázat lednový přebytek ve výši 10 mld. euro (předch.: 10,7 mld.). Tato čísla pak doprovodí ještě francouzská průmyslová produkce (oček.: -0,7%, předch.: -1,8%) a francouzská obchodní bilance (EUR)(oček.: -3 mld., předch.: -2,5 mld.). V 10:30 pak přijde na řadu průmyslová produkce také z Velké Británie, kde by měla v lednu meziměsíčně klesat o 1,2% (předch.: -1,7%), což bude pro dnešek z Evropy vše podstatné.
Spojené státy budou na data velmi chudé a jediným zajímavějším fundamentem se tak stane pouze projev šéfa Fedu Bena Bernanka, který promluví ve Washingtonu o finanční regulaci. Další zajímavější data pak přijdou až v průběhu noci z úterý na středu, kdy nabídne Japonsko dynamiku růstu lednových strojních objednávek, jejichž objem by měl meziměsíčně slábnout o 4,9% (předch.: -1,7%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services