Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 9. 3. 2009 | 1 komentář
Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu
Denně na burzách změní majitele miliony cenných papírů. Přesto firmy mají dobrý přehled, kdo jejich akcie vlastní. Kdo je má i v rozhodný den pro nárok na dividendu, tomu firmy podíl na zisku vyplatí.

Od návrhu na vyplacení dividendy k jejímu získání uplyne dlouhá doba. Například 24. února 2009 navrhlo vedení Telefónicy O2na základě výsledků v roce 2008 dividenduve výši 50 korun na akcii. Pokud ji schválí valná hromada 3. dubna, dá se očekávat, že vyplacena bude někdy na přelomu září a října, podobně jako minulý rok. Důležitý je rozhodný den pro nárok na dividendu. V tento den musí být investor zapsán v registru jako majitel akcií, pak už může akcii prodat a dividendu stejně dostane. Na pražské burze to například znamená, že investor musí koupit akcie minimálně tři dny před rozhodným dnem, aby si nárok na dividendu zajistil.

„Po rozhodnutí valné hromady české společnosti o výplatě dividendya její výši si firma zažádá ve Středisku cenných papírů (SCP) o seznam svých akcionářů a jejich identifikaci,“ popisuje Lucie Rabiňáková z Patria Direct chování českých akciových společností obchodovaných na pražské burze. Těch je ale pouze pět ( ČEZ, Komerční banka, Philip Morris ČR, Telefónica O2ČR a Unipetrol).

V případě zahraničních společností obchodovaných na pražské burze vede evidenci cenných papírůa jejich majitelů společnost Univyc. Univyc eviduje cenné papírů na majetkových účtech účastníků vypořádání obchodů (brokerů). Rozlišuje vlastní cenné papíry obchodníka registrované na vlastním účtu účastníka, cenné papíry jeho klientů registrovaných na klientském účtě účastníka nebo na zákaznickém účtu účastníka.

Podobně se evidují akcie, které nejsou obchodované v Česku. Burzy mají vlastní vypořádací systémy, které hlídají změny vlastníků akcií, které na nich byly emitované. Z nich firmy poznají, kdo k rozhodnému dni jejich akcie vlastní, a komu tedy mají vyplatit dividendu.

Země, které mají vyšší daň z dividend než ČR

Rumunsko (16 procent), Polsko (19 procent), Irsko, Portugalsko a Německo (20 procent), Rakousko (25 procent), Finsko (28 procent) a USA (30 procent)

Zdroj: Worldwide-tax.com

Společnosti si musí najít banku-výplatního agenta. „Výplatní agent je vybraný na základě výběrového řízení,“ popisuje praxi mluvčí Unipetrolu Jana Červeňáková. Jeho úkolem je kontaktovat akcionáře s instrukcemi, kde a jak si investoři mohou dividendu vyzvednout. „Instrukce bývají zveřejněny také inzerátem také v Obchodním věstníku, Hospodářských novinách a na webových stránkách,“ doplňuje Červeňáková. V případě Unipetrolu je výplatním agentem Komerční banka. Ta akcionářům loni poslala dopis, v němž mimo jiné uvádí: „Vzhledem k tomu, že jste byl k rozhodnému dni 26. června 2008, vlastníkem výše uvedených cenných papírů, můžete se dostavit na kteroukoli pobočku Komerční banky, kde vám bude dividenda vyplacena.“

Firma dividendu vyplácí prostřednictvím výplatního agenta po čtyři roky od data, kdy začne dividendu za daný rok platit. Letos tedy postupně přestanou mít investoři nárok na nevyplacené dividendy z roku 2004 (vyplácené od roku 2005). Na základě občanského průkazu může fyzická osoba nárok na dividendu uplatnit, případně požádat o převod na účet.

Investoři, kteří nakupují akcie na zahraničních trzích prostřednictvím brokerských firem, mají přístup k dividendám jednodušší. „Broker plní úlohu výplatce dividendy pro klienty, kteří jeho prostřednictvím obchodují na úvěr, nebo kteří přes brokera koupili akcie zahraničních společností,“ uvádí Rabiňáková. „Při výplatě zahraniční dividendy prostřednictvím zahraničního výplatce, obdrží akcionář dividendu od svého custodiana, v tomto případě brokera. Tento správce ji získá od smluvního partnera, který pro něj zajišťuje servis na příslušném zahraničním trhu. Procesu výplaty dividendy se může účastnit celý řetězec zprostředkovatelů mezi emitentem a konečným příjemcem dividendy,“ říká Hana Trhoňová z České spořitelny

Dividendy zahraničních společností jsou většinou připisovány v čisté výši, tedy po srážkové dani. Sice na rozdíl od úrokových příjmů nemusí mít finanční úřad vždy informace o zahraničních dividendách, nicméně i v této oblasti se snaží Evropská unie spolupracovat. „Administrativní spolupráce v oblasti přímých daní, tedy i zdanění dividend, je obecně upravena směrnicí Rady 77/799/EHS o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány členských států v oblasti přímých daní a daní z pojistného,“ tvrdí Zuzana Chocholová z oddělení Komunikace Ministerstva financí ČR. I když třeba v Itálii je dividenda zatížena sazbou 12,5 procenta, tak existují i země, jako například Německo, kde je srážková daň na dividendu vyšší než v Česku. Většinou lze podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění získat navíc zaplacenou částku zpátky.

Jaké máte zkušenosti s výplatami dividend? Podělte se o ně s ostatními.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

25. 2. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

Dnešní řešení hospodářské recese může snadno za pár let přinést vysokou inflaci. Zejména v americké ekonomice možná bude příliš mnoho volných peněz, což přiměje firmy zdražovat zboží... celý článek

Firmy na burze se nerady zavazují ke stabilním dividendám

4. 2. 2009 | Petr Čermák

Firmy na burze se nerady zavazují ke stabilním dividendám

Existují různé druhy dividendových politik. V Česku je nejběžnější stanovování dividend v závislosti na čistém zisku. Podívejte se na historické dividendy jednotlivých společností a... celý článek

I přes krizi se objem vyplacených dividend asi mírně zvýší

2. 2. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

I přes krizi se objem vyplacených dividend asi mírně zvýší

Velké společnosti obchodované na pražské burze letos pravděpodobně mírně zvýší celkový objem vyplacených dividend. Zásluhu na tom má očekávaný růst dividend ČEZ. Naopak bankovní tituly... celý článek

Češi mají ve finančním vzdělávání ojedinělé nápady

29. 1. 2009 | Petr Čermák | 4 komentáře

Češi mají ve finančním vzdělávání ojedinělé nápady

Porozumět financím a finanční problematice nebývá snadné. Zvláště ne pro děti. Některá témata jim je ale možné podstatně lépe představit formou her a praktických příkladů. Takový způsob... celý článek

Partners Financial Services