Akciové indexy: Prudký propad na Wall Street

Po lepší středeční seanci se Wall Street opět dostala hluboko do červených čísel, když opět řádila jedna z ratingových agentur.
Tentokrát se do čela pozornosti se svými výroky dostala Moody´s, která prohlásila, že uvažuje o snížení ratingu třem největším americkým bankám. Tento krok, který by vyústil v růst cen pojištění rizik těchto subjektů a nákladů na půjčování poslal jejich akcie dolů a celý finanční sektor tak byl 7,7% v mínusu.
Sentiment nepodpořil ani propad ceny akcie Citi pod hodnotu 1 USD a fakt, že se opět zvýšila delikvence hypotečních úvěrů a jedna z osmi domácností má nyní problémy se splácení nebo jsou již v procesu exekuce.

Další problémy prohlásila i americká automobilka General Motors, o které její auditoři prohlásili, že možná nemusí přežít příštích třicet dní, což potvrdilo i samo vedení firmy prohlášením, že ani vládní peníze by je nemusely zachránit před nedostatkem hotovosti a ve finále by celá situace mohla vyústit k bankrotu firmy.

Dnešní den bude zajímavý hlavně oficiálním zveřejněním informace o stavu zaměstnanosti v USA, konkrétně ukazatel Non-Farm Payrolls.
Nečekejte nic dobrého, spíše bude výsledek horší než očekávání, což už naznačily i středeční NFP agentury ADP, které se vyšplhaly až na ztrátu 697 tisíc pracovních míst jen za únor.
Dnes se očekává 647 tisíc.
Jako dodatek k NFP bude zveřejněna i míra nezaměstnanosti.

Autor: Jan Mynář (jan.mynar@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services