Forex: Libra i po včerejšku zůstává v bočním trendu

Britská libra včera ztrácela na páru s dolarem, ke kterému se propadla až k ceně 1,4114 GBP/USD, zatímco k euru si připsala druhý růstový den v řadě poté, co bank of England snížila úrokové sazby a oznámila, že začíná s kvantitativním uvolňováním. Britská centrální banka včera naplnila očekávání analytiků a srazila základní sazbu z historicky nejnižších 1% na nové rekordní minimum 0,50%, čímž naplnila většinové odhady analytiků a zřejmě tak ukončila šest měsíců trvající cyklus redukce sazeb, během kterého srazila základní sazbu o 4,50%.
S uvolňováním měnové politiky však banka zdaleka nekončí a jak včera uvedla v doprovodném komentáři, po dohodě s ministrem financí v nadcházejících týdnech začne s kvantitativním uvolňováním, když rozhodla o tom, že bude vykupovat vládní a korporátní dluhopisy v objemu 75 mld. liber.
První nákupy začnou 11. března a cílem těchto opatření by podle banky mělo být nastartovat růst nominálních výdajů a zvětšit objemy nově poskytnutých úvěrů.
Reakce trhu na včerejší oznámení byla poměrně rozpačitá a zatímco obchodnici na FX si s ním nevěděli příliš rady, když se nejdřív libra dostala pod prodejní tlak, aby pak většinu ztrát znovu vymazala, reakce na trhu s dluhopisy byla jednoznačná a především delší konec výnosové křivky zaznamenal výrazné zploštění.
Banka totiž řekla, že bude vykupovat dluhopisy se střední a delší splatností, což poslalo výnos z desetiletých giltů níže o skokových 40bsp.
Bank of England dostala od ministerstva financí povolení k nákupu dluhopisů v objemu až 150 mld. liber, z čehož 50 mld. mohou činit korporátní dluhopisy a zbytek právě vládní gilty.

Co se ekonomických dat týká, přinesl včerejšek z Británie pouze v dopoledních hodinách výsledky únorového Halifax indexu, měřícího změnu cen domů, která v únoru podle očekávání dosahovala -2,3% (předch.: +1,9%), což byl sedmnáctý propad za posledních osmnáct měsíců a další důkaz toho, že ceny domů nedokáží zatím ani zdaleka najít své dno.
Jen za posledních dvanáct měsíců se podle Halifax idnexu ceny propadly o 17,7%.
Dnešní obchodování nabídne z Británie v dopoledních hodinách pouze výsledky indexu cen výrobců (PPI), který slouží jako věrný ukazatel budoucího vývoje CPI.
Poté co se vstupní ceny ve výrobě v lednu zvyšovaly o 1,5%, očekává trh od únorových čísel růst o 0,1% a o 0,1% by pak měly růst, stejně jako v předchozím měsíci, také ceny výstupní.
Dopad těchto výsledků na kurz libry však podle našeho názoru bude spíše omezený a její kurz tak bude i nadále ovlivňovat především sentiment na finančních trzích.
Na ten dnes mohou mít podstatný vliv výsledky z amerického pracovního trhu, kde by měl v únoru klesat počet zaměstnaných o 647 tis., zatímco nezaměstnanost má stoupat na 7,9%.

Libra na páru s dolarem k dnešnímu ránu dokázala znovu růst, když se v 8:00 prodávala na ceně 1,4279 GBP/USD.
Přestože se dolarovým býkům do dalších nákupů na podobných cenách již moc nechce, díky stále přítomné nervozitě na finančních trzích mohou v kratším horizontu zpevnění libry obchodníci nadále využívat jako dobrou příležitost k opětovnému výprodeji.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services