Forex: ECB a BoE snížily sazby o 50bsp. Euro a libra reagují oslabením

Bank of England dnes podle očekávání přistoupila ke snížení úrokových sazeb a v rámci dalšího uvolňování měnové politiky a snahy povzbudit nominální výdaje představila nový program na vykupování cenných papírů.
Jak dnes banka uvedla ve svém prohlášení zveřejněném ve 13:00, kontrakce HDP v posledním čtvrtletí minulého roku, zpomalující světová ekonomika, slábnoucí spotřebitelské výdaje a rostoucí nezaměstnanost, to vše potvrzuje negativní výhled pro britskou ekonomiku, na který Výbor pro měnovou politiku (MCP) zareagoval redukcí základní úrokové sazby o půl procentního bodu z 1% na 0,50%.
Bank of England tak snížila úrokové sazby pošesté v řadě, když ty se ještě začátkem října pohybovaly na 5%.
Jak banka dále uvedla, i přes velmi nízké sazby existuje díky zpomalují ekonomice a nízkému tlaku na růst mezd nadále vysoká pravděpodobnost toho, že růst CPI bude ve střednědobém horizontu výrazně nižší než jsou cílená dvě procenta.
Právě proto tak banka rozhodla po dohodě s ministrem financí o ustanovení nového programu na vykupování aktiv v objemu 75 mld. liber, jehož cílem je pomocí snížení dlouhodobých úrokových sazeb zvýšit peněžní zásobu a tempo růstu nominálních výdajů. Část z této sumy by podle BoE měla jít na vykupování korporátních dluhopisů, zatímco zbytek nových peněz vytvoří banka pomocí nakupování státních obligací (giltů) se střední až delší dobou splatnosti. Britská libra na prohlášení banky reagovala velmi rozpačitě a po krátkém zpevnění začala na páru s americkým dolarem znovu slábnou, aby krátce po třetí hodině prodávala na ceně 1,4085 GBP/USD.

O půl procentního bodu z 2% na 1,50% dnes úrokové sazby snížila také Evropská centrální banka.
Ty tak po únorové přestávce znovu zamířily dolů a jsou nejníže od samotného vzniku eurozóny.
Svým rozhodnutím ECB naplnila široká očekávání trhu a proto obchodníci vyčkávali především na následnou tiskovou konferenci na které šéf banky Jean-Claude Trichet přečetl společné prohlášení Rady guvernérů a odpověděl na několik otázek novinářů.
Podle Rady guvernérů bude ekonomická aktivita v roce 2009 i nadále výrazně slábnout a oživení by mělo přijít až v roce 2010.
Meziroční růst CPI by měl zůstat výrazně pod cílem ECB, který je stanoven těsně pod hranicí 2%, přičemž výrazného snížení by se měl dočkat zejména v nadcházejících měsících, kdy by se podle Tricheta index spotřebitelských cen mohl dostat až do záporných hodnot.
ECB dnes zveřejnila také projekce dalšího výhledu pro vývoj HDP a CPI, které představují výraznou negativní revizi předchozích odhadů.
V roce 2009 by tak měla kontrakce HDP dosáhnout 2,2% až 3,2%, zatímco v roce 2010 by se měl HDP vyvíjet v rozmezí od -0,7% do +0,7%.
Růst CPI by pak měl v roce 2009 dosahovat 0,1% až 0,7%, zatímco v roce 2010 je bankou odhadován v rozmezí 0,6% až 1,4%.
Podle ECB jsou nyní rizika hospodářského růstu ve střednědobém horizontu více vybalancovaná než v minulých měsících, když by měly pomoci stimulační balíčky schválené v jednotlivých zemích eurozóny.
Trichet však varoval před nebezpečím dopadů nestabilních finančních trhů a zároveň před riziky protekcionismu.
Evropská měna dnes na Trichetova slova reagovala výrazným výprodejem, a to především kvůli snížení projekce pro vývoj CPI.
Ta je nyní pod cílem ECB, což si obchodníci vyložili jako důvod k dalšímu snižování úrokových sazeb.  Euro tak krátce po třetí hodině sláblo na páru s americkou měnou až k ceně 1,2486 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services