USA - Index ISM služeb poklesl v únoru méně než se čekalo

USA - Index ISM služeb (únor 2009)   Skutečnost:  41,6 Očekávání:   41,0 Předchozí:    42,9   Index ISM služeb v únoru klesl na 41,6 bodů z 42,9 v lednu, což je menší pokles než čekal trh (41,0). Index tak po dvou měsících růst opět poklesl. Za celkovým poklesem indexu stal propad ekonomické aktivity firem (subindex klesl na 40,2 z 44,2) a také i mírný pokles nových zakázek (subindex se snížil na 40,7 z 41,6). Naopak ve prospěch růstu sektoru působil pokračující pokles cen vstupů a nečekaně zlepšení situace i v otázce zaměstnanosti (subindex vzrostl na 37,3 z 34,4).   Sektor služeb podle indexu ISM pokračuje již 5 měsíce v řadě v poklesu, tj. pod zlomovou úrovní 50 bodů (pod 50 zpomalení, nad 50 růst). Propad není ale tak drasticky jako v případě průmyslu, který prochází velmi hlubokou recesí (index ISM: 35,8 únor). Data indexu ukazují, že pokles sice pokračuje, ale začíná se pozvolna stabilizovat.
Stále menší počet firem odpovídá, že se situace zhoršuje a naopak stále roste počet firem, které hodnotí situaci jako nezměněnou.
Celkový propad ekonomiky je ovšem hluboký a žádný obor nebyl od propadu úšetřen.
Proto obrat nebude pravděpodobně rychlý, což odpovídá tomu, že neroste počet firem, který zaznamenaly zlepšení své situace.
Překvapením únorových výsledků je lepší výsledek (zpomalení propadů) v otázce zaměstnanosti, když subindex zaměstnanosti vzrostl na nejvyšší úroveň (37,3) za poslední 4 měsíce.
Zastavení výrazného propouštění je přitom jedním z hlavních faktorů obratu ekonomiky.
Bude důležité, zda podobný trh bude zřejmý i v dalších výsledcích.   Akcie přešly výsledky bez reakce a pokračovaly v růstu kolem 1%, ceny dluhopisů zůstaly beze změny a také dolar stagnoval na 1,256 USD/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services