Chřadnoucí optimismus Euro investorů

Zprávy z finančních trhů, 13. 4. 2010 08:00

Dlouho očekávané rozhodnutí o pomoci Řecku, kterého jsme se dočkali v neděli, mělo za následek obrovský gap na grafech.
Ze čtvrtečních 3282 se EURUSD v něděli v noci vyšplhalo na 3691, tedy úctyhodných 409 bodů.
Nyní se však zdá, že optimismus investorů a důvěra v záchraný balíček začínají mizet a účastníci trhu budou pečlivě sledovat, jestli Řecko najde kupce pro 26 týdenní dluhopisy v hodnotě 600 milionů Eur a dalších 600 milionů Eur v dluhopisech, které maturují za 52 týdnů.
Tyto dluhopisy budou nabídnuty v úterý.

O tom, že záchraný balíček vyvolal zvláště v Německu bouři nevole bylo napsáno již mnoho.
Proto nepřekvapí, že vysoký německý činitel v pondělí nezapomněl připomenout, že tato pomoc (za kterou by mimochodem Řecko zaplatilo na úrocích skoro 200 bazických bodů méně, než kdyby si půjčilo za tržních podmínek) bude nabídnuta pouze jako poslední východisko z nouze.
Výstižně to posléze popsal Christoph Steegmans, mluvčí Angely Merkelové, který řekl, že „to že jsme pověsili na zeď hasicí přístroj ještě neznamená, že ho použijeme.“

V pátek, když ratingová agentura Fitch snížila Řecku rating ne o jeden stupeň, ale hned o dva (z BBB+ na BBB-) EURUSD spadlo, ale bylo schopné velmi rychle vymazat ztráty a pokračovat vzhůru.
To ukazovalo na obrovskou poptávku po Eurech (kdyby k podobnému kroku došlo třeba před dvěma týdny, je pravděpodobné, že by EURUSD spadlo o několik set bodů). Po publikování zpráv o dohodě Řecku proto bylo racionální očekávat, že Euro bude posilovat v průběhu celého týdne, možná i déle.
Je sice pravda, že po gapu často dochází k návratu na úroveň „před gapem“.
Nicméně odmítnutí úrovně 3700 bylo tak silné, že bych usoudil, že Euro zatím nemá vyhráno a to ani krátkodobě.  V současné době se eurusd obchoduje kolem 3585, tedy na hladině, která se těžko interpretuje.
Proražení 3700 by bylo krátkodobým bullish signálem, návrat pod 3500 by otevřel cestu na 1,30.
Na střednědobém i dlouhodobějším horizontu však stále preferuji krátké pozice.

Za zmínku také stojí přiznání bulharského premiéra Borisova, který potvrdil, že Bulharsko lhalo o své připravenosti na vstup do EU.
Bulharský rozpočtový deficit tak bude výrazně vyšší než očekávaných 1,9%.
Podobná překvapení pravděpodobně budou mít velmi negativní dopad na důvěru investorů a na budoucí vývoj Eura.

Co se týče technické analýzy tak bych rád upozornil na situaci na EURGBP a USDJPY.

EURGBP se nachází na hladině, která již mnoho měsíců funguje jako jakýsi „přechod“ z vyšších na nižší nebo z nižších na vyšší hodnoty.
Pokud tato charakteristika bude i nadále fungovat, lze setup hrát pomocí buy stop a sell stop příkazů.
Včerejší svíčka uzavřela na silných hodnotách, takže průraz na vyšší hodnoty se zdá být pravděpodobnější.


USDJPY denní graf ukazuje konfluenci faktorů kolem úrovně 92,10-92,20, která by měla zastavit několik dní trvající pád. Horizontální trendová čára protíná nahoru mířící trendovou čáru, která je zároveň fib. retracementem.


Patrik Urban
FXstreet.cz


Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services