Houževnaté euro se drží u 1.30

Zprávy z finančních trhů, 20. 7. 2010 07:00

Euro úspěšně setřáslo další negativní zprávy a stále se drží velmi blízko psychologicky důležité hranice 1,30.
Poptávku po euru nezmírnila ani zpráva o snížení ratingu Irska agenturou Moody's o jeden stupínek z Aa1 na Aa2 ani zpráva o vyjádření nespokojenosti MMF a EU k přístupu Maďarska k řešení tamního problému se schodkem rozpočtu.
Houževnatost, se kterou se euro drží na poměrně silných hodnotách potvrzuje, že o euro je stále zájem a to zvláště kvůli řadě nedávných znepokojujících zpráv z USA.

Zápis z jednání FOMC z minulého týdne, který překvapil mírou pesimismu týkajícího se předpovědi nižšího ekonomického růstu a nižší předpovědi inflace se asi bude nadále promítat v síle, respektive slabosti USD.
Je ovšem třeba mít na mysli, že za posledních pět týdnů vzrostlo euro proti dolaru o úctyhodných 1100 bodů.
Stejně jako se mi nechtělo otevírat krátké pozice po proražení hranice 1,20 směrem dolů, tak se mi nechce otevírat dlouhé pozice tak blízko hranice 1,30.
I když se domnívám, že k proražení hranice 1,30 tento týden dojde (pravděpodobně po projevu Bena Bernankeho ve středu, protože lze očekávat, že bude hovořit o stejné úpravě výhledu růstu a inflace, která byla nastíněna minulý týden v zápisu FOMC) tak eura kupovat nyní nebudu, protože pro mě euro na těchto úrovních nenabízí dobrou hodnotu.

Proti dlouhým pozicím drženým přes víkend také hovoří páteční publikování výsledků zátěžových testů evropských bank.
Pokud by se euro opravdu dostalo někam k hodnotě 1,31 (38,2% fib. ret. pádu z 5143 na 1875 se nachází na 3123) a zůstalo by tam několik dní, tak by ideálním místem pro otevření nové KRÁTKÉ pozice byl návrat POD 1,30.

Zatím však graf vypadá stále bullish a support daný vzestupným kanálem lze očekávat kolem 2780-2800.
Teprve proražení supportu by signalizovalo konec korekce a odůvodnilo by krátké pozice.


Velmi důležitou zprávou v úterý bude rozhodnutí Bank of Canada o úrokových sazbách.
Všeobecně se očekává zvýšení o 0,25 bodu na 0,75%.
Důležitější než samotné zvýšení ale bude doprovodný komentář.
Je totiž možné, možná i pravděpodobné, že komentář by mohl nastínit variantu, že se bude jednat o poslední navýšení sazeb.
V takovém případě by CAD mohl na zvýšení sazeb reagovat oslabením. Lze očekávat, že před zprávou samotnou bude CAD posilovat.
Posilování CAD po zvýšení sazeb však rozhodně není tak “samozřejmé” jak by se mohlo na první pohled zdát.
Riziko deflace, o které se začíná v USA hovořit by totiž mělo na Kanadu neblahý dopad. Další zvyšování sazeb se tedy jeví jako méně pravděpodobné.
Proti dalšímu posilování CAD také stojí stagnující ceny ropy.


Patrik Urban


Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services