Britská libra zažívá zlé časy - technická analýza

Zprávy z finančních trhů, 28. 9. 2009 15:00

Zhoršující se ekonomická situace ve Velké Británii naznačuje, že libra se v příštích měsících bude potýkat s poklesem relativní hodnoty.
Tato slabost se velmi silně projevuje v podstatě na všech jejích párech.

V posledních dnech nabídla libra na páru s dolarem snadno čitelné okamžiky, které umožnily a ještě umožní obchodníkům solidně si vydělat.
V průběhu minulých 14 dní jsem tento pár velmi pozorně sledoval, protože zde byla vidět vznikající formace hlava a ramena.
Formace vznikala celkem 4 měsíce a je solidně symetrická.
Mimo dlouhodobějších obchodů obchoduji na GBP/USD intradenní systém.

Dnešní razantní průraz pravého ramene předznamenává, že formace bude platná a cena by mohla poklesnout až na úroveň 38,2 % Fibonacciho retracementu i když nelze vyloučit pokles až na úroveň 50 %.
Používám sice další podpůrné indikátory pro vstupy, abych nevstoupil do trhu v netrendové části, nebo když je v extrému, nicméně i podle této formace je možné do trhu vstoupit.
Nevýhodou je, že v případě „klasického“ přístupu se (u krátké pozice) dává stoploss těsně nad high vstupní svíčky, což znamená risk přibližně 350 pipu.
Proto, aby bylo možné do trhu vstoupit, je nutné počítat s poklesem ceny až k 50 % retracementu a tím mít potenciál zisku přibližně 650 pipů, RRR ratio (poměr mezi ziskem a riskem - 650/350) je v takovém případě pouze 1,86 což není příliš příznivé.
Mnohem lepší je vyčkat na příhodnější okamžik na čtyřhodinovém nebo hodinovém grafu.

Graf 1: GBP/USD – denní graf


V dalším textu popíšu, jak jsem do trhu tímto způsobem vstoupil.

Síla librovým býkům ubývala již delší dobu a silná resistence na ceně 1,67 USD za 1 GBP naznačovala, že tato psychologická hranice bude mít velký význam.  Jak ukazuje graf 2, cena došla až k této hranici, ale dlouho se na ni neudržela a vrátila se zpět k otevírací ceně, takže na denním grafu, v den 8. výročí útoku na World Trade Center, vznikla doji.

 Během dalších čtyřech obchodních dní byl vytvořen sestupný trend, který nabíral na síle a v pátek 18.9.2009 byla prolomena úroveň 50 % Fibo.
Po tomto průrazu se cena prakticky zřítila až k úrovni 1,61, kde se nachází spodní část ramene dříve zmíněné formace.
Během pondělí se trh stabilizoval a v průběhu úterní seance umazal většinu pátečních ztrát.

Z mého pohledu byla nejzajímavějším dnem středa 23.9.2009.
Velké cenové zahuštění opět na 50 % fibo úrovně společně s trendline vybízelo k zadání limitního pokynu na úroveň cca 1,645.
Risk přibližně 130 pipu a potenciál zisku okolo 300 pipu – RRR 2,3, byl poměrně příznivý.

Středeční obchodní seance končí reverzní svíčkou tzv. padající hvězda (dlouhý knot směrem nahoru a závěr poblíž otevírací ceny)  - na čtvrteční otevření trhu byla pozice zdvojnásobena.

Graf 2: GBP/USD – čtyřhodinový graf

Tuto analýzu jsme pro vás připravili ve spolupráci s naším partnerským serverem investicniweb.cz



Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services