Obchodní příležitost na Japonském Jenu

Zprávy z finančních trhů, 23. 11. 2009 07:00

"Můžete říct, že recese je u konce, ale neočekávejte [Japonsko]  prudký návrat zpět," říká Jay Bryson, globální ekonom společnosti Wells Fargo Securities. "Všechna negativa tam jsou stále," říká Steven Englander, měnový šéf stratég Barclays. "[Japonsko] má stále deflaci. Skutečnost, že se jedná o Asii, je špatným signálem pro hospodářské podmínky.
Problém je jeho dluh, který by mohl i nadále jít nahoru, "říká Bryson.
S odkazem na současnou japonský vládní dluh na úrovni 180 procent HDP, Bryson říká, že "existují obavy, o dlouhodobou fiskální solventnost.
Většina odhadů se přiklání k možnosti, že dluh – HDP, bude v příštích dvou letech více než 200 procent.
Ty by mohlo být vyústit někdy v budoucnosti v downgrade od ratingových agentur. "

Japonská jednodenní zápůjční sazba zůstává téměř na nule - v současné době na 0,10 procenta a podle analytiků se žádné změny nedají očekávat do konce roku 2009 nebo v roce 2010.
Není vidět ani náznak žádného zvýšení sazeb nebo škrty měsíčních nákupů vládních dluhopisů a to  až do prvního čtvrtletí roku 2011.


Co tedy stojí za posilováním Jenu? Japonský přebytek běžného účtu.
Japonsko jako exportní země většinu svých produktů prodává v USD, tyto dolary poté putují do Japonska a za ně se nakupuje Jen.
Zatím chybí důvod k držení USD ale dá se očekávat že již začátkem příštího roku bude FED otevřeně mluvit o zvyšování sazeb.
Pak USD JPY půjde opět nad 95,00.


Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services