Forex analýza

Pondělní americké obchodování se neslo ve znamení klidu a poměrně úzkých cenových pásem. Důvodem by mohla být absence publikování ekonomických dat a konsolidace zisků z bouřlivého zakončení minulého týdne.

V posledních několika týdnech jsme byli svědky relativně poklidného obchodování v pondělí a úterý, které následovaly významné výprodeje ve čtvrtek a pátek.
Uvidíme, jestli se tato situace bude opakovat i tento týden.

Nemusím se podívat na denní graf majors proti dolaru, abych viděl, že USD je překoupený.
Momentum je však stále na straně sílícího dolaru a prodávat USD se pořád dá přirovnat ke snaze „chytit padající nůž“ jak to výstižně popisuje oblíbené rčení.

Na druhou stranu žádný finanční instrument nepadá/neroste vertikálně.
Korekce jsou potřeba, minimálně proto, aby udržely trend „zdravý“.
USD urazil pěkný kus cesty za poslední 3-4 týdny takže korekce se blíží.
Za normálních okolností bych začal přemýšlet o menších pozicích jdoucích proti směru trhu, čímž bych vsadil na korekci (která by mimochodem mohla být v řádu několika stovek bodů.
Pro představu, korekce na EURUSD z poloviny prosince do poloviny ledna dosáhla 360 bodů). Bohužel, současná situace se dá popsat mnoha slovy. „Normální“ ale není jedno z nich.

Prezident ECT J.C.
Trichet například zkrátil svůj pobyt v Austrálii, kam byl pozván na sympozium ku příležitosti 50. výročí vzniku RBA (Reserve Bank of Australia), aby odletěl na setkání lídrů evropské unie k prodiskutování finančních problémů.
Současné zprávy jsou ale konfliktní: některé tvrdí, že se jedná o neplánované setkání, které by mělo řešit řeckou otázku, jiné tvrdí, že jde o setkání plánované a že Trichet odletěl o den dříve jen aby zachytil lepší letecký spoj do Evropy (?!). Další zprávy tvrdí, že Trichet se vrací zpět, aby uklidnil finanční trhy a přednesl projev na podporu Eura.

Jesti se začnou objevovat zprávy, že jde o nouzové setkání, tak se tlak na Euro ještě zvýší.
Kdyby se však objevily zprávy o tom, že se chystá záchraný balíček pro Řecko a že přijetí je pravděpodobné, tak Euro by lehce mohlo zamířit vzhůru na vlně dočasného optimismu.

Situace je o to složitější, že čím déle se EURUSD bude pohybovat v pásmu mezi 3580 – 3750 tím více automatických, čekajících příkazů se naakumuluje a menší, byť třeba i fundamentálně neoprávněný pohyb by mohl zpustit kaskádu příkazů, které by posunuly EURUSD dále.

Pakliže nedojde k žádným překvapujícím zprávám, které by změnily situaci, tak by se EURUSD dalo prodat u úrovně 3750.
Na grafu jsem žlutě vyznačil krátkodobé korekce k 30 EMA, které poměrně úspěšně držely cenu pod kontrolou.

 


Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services