Konfluence faktorů na AUDUSD a AUDNZD

Zprávy z finančních trhů, 23. 2. 2010 08:00
Pondělní obchodování se neslo v poklidném tempu, čemuž prospěla absence publikování ekonomických dat.
Cenová pásma byla relativně úzká, s výjimkou JPY krosů, které v průběhu dne dosáhly na nižší hodnoty, kde také uzavřely den.  Zajímavostí tak zůstávají snad jen pád spot zlata z 1128 na 1110 a uzavření akciových trhů na negativních hodnotách.
Z toho bych vyčetl, že averze k riziku se vrací a úterý by mohlo přinést vyšší volatilitu a silnější JPY a USD.

Bez fundamentálních faktorů je správný technický přístup k obchodování jedním z mála způsobů, jak najít signály k otevření nebo uzavření pozic.
Jelikož očekávám návrat k silnějšímu USD, hledal jsem graf, který nabízí přesně definovanou resistanci a pokud možno konfluenci dalších faktorů.

4h graf AUDUSD zobrazuje přesně definovanou resistanci na úrovni 9025-9030.
Nedaleká hladina 9041 je zároveň 61,8% fib. ret. pádu z 9328 na 8576.
MACD při standardním nastavení 12, 26, 9 nám také ukazuje divergenci k ceně (situace kdy cena vytváří nová maxima, ale MACD nových maxim nedosahuje). Máme tedy konfluenci třech faktorů, které znásobují pravděpodobnost úspěchu.

Dalším, nepřímým faktorem, který ukazuje na nižší budoucí hodnoty AUD je vývoj cen na křížovém páru AUDNZD.
Pohled na denní graf zobrazuje, že cena se nachází velmi blízko maximalních hodnot za poslední dva roky.
Lze tedy očekávat, že mezi hodnotami 2890 a 2934 se bude nacházet mnoho čekajících příkazů k prodeji. I na tomto grafu vidíme velkou divergenci ceny k MACD, která je často dobrým ukazatelem vývoje ceny.
V neposlední řadě je také důležitá skutečnost, že včerejší den zobrazuje červenou svíci, tedy potvrzení,  že záverečné hodnoty byly nižší než hodnoty počáteční.

AUDNZD sice netradeuji často, ale při výjimečně vysokých/nízkých hodnotách tento pár nabízí dobrou příležitost.
Nečekám, že by došlo k výrazné změně tohoto páru, takže osobně budu mít SL velmi široký, aby obchod měl dostatek prostoru.

Rizikem zůstává úterní německé IFO.
Toto je velmi důležitý ukazatel ekonomické situace, který většinou má velký dopad na vývoj EURUSD a tedy i USD proti dalším měnám. Jelikož nečekám, že by tento indikátor ukázal zlepšení obchodního klimatu v nejdůležitější zemi EU, je realistické předpokládat, že se USD odrazí a zamíří zpět vzhůru.



Patrik Urban


Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services