USD výrazně posiluje proti komoditním měnám

Zprávy z finančních trhů, 24. 2. 2010 08:00

Měnový trh nám v úterý nabídl velmi vzrušující a zajímavý den.
Ještě v průběhu Tokyjského obchodování USD mírně ztrácel. Jakmile se ale dostali ke slovu tradeři v Londýně, bylo rozhodnuto.
Po zbytek Londýnského a New Yorkského obchodování USD získával na hodnotě a to zvlášť proti komoditním měnám AUD, NZD a CAD.

Německé IFO dle předpokladu zklamalo a sterling poslušně oslabil v průběhu projevu Mervyna Kinga (za posledních několik týdnů je každý projev Kinga doprovázen významnými výprodeji GBP).

Včerejší predikce pro AUDUSD vyšla znamenitě a aussie zakončil skoro 200 bodů pod svým maximem. Doufám, že falešný průraz hranice 9030-40, který dosáhl na 9070 nezaktivoval vaše čekající stop lossy (toto je mimochodem jeden z důvodů, proč raději traduji menší částky s velkým SL.
Spekulace tak má větší prostor pro podobně náhodné či nelogické skoky v ceně). Protože aussie vytvořil ohromnou červenou svíci, která plně zakryla svíci předcházejícího dne („bearish engulfing pattern“ nebo „bearish outside bar“) tak můžeme usuzovat, že výprodeje ještě nezkončily a budou zítra pokračovat.
Ideálním místem pro další short by byla úroveň kolem 8950, kde můžeme vidět konfluenci dvou fib. retracements.

To, že posilování USD bude pokračovat i ve středu, lze usuzovat i z vysoké averze k riziku, která se projevila výprodeji na akciovém trhu (SP500 zakončil -1,21% a DOW -0,97%). Dalším důvodem pro předpoklad silnějšího USD je konečná hodnota na USD indexu a situace na trhu se zlatem.

USD index, někdy označován jako USDX, DX, či jako USDINX, uzavřel na velmi dobrých hodnotách kolem úrovně 80,89. Často zmiňovaná hranice 82,00, což je 50% fib. ret. se tak jeví jako dosažitelná během relativně krátké doby.

Spot zlato v USD, tedy XAUUSD také nabízí příležitost pro short.
Velmi důležitá hladina 1095-1100 USD za trojskou unci nabízí support.
Při prolomení které očekávám by cena zamířila k dalšímu supportu na 1062, v prodloužení i k 1044.

Středeční projev Bena Bernankeho, šéfa FEDu bude nejvýznamnější událostí dne, která si vyžádá vysokou opatrnost.
Rád bych poukázal na zajímavost z posledních několika projevů: stejně jako jsou projevy Mervyna Kinga doprovázeny výprodeji GBP, projevy Bena Bernankeho jsou v poslední době doprovázeny nákupy USD.

Nakonec tři zprávy, které mě v úterý zaujaly a které, bohužel, naznačují, že krize s námi zůstane ještě velmi dlouho.
A to i přes falešné ujišťování politiků a některých analytiků.

Minulý hlavní ekonom IMF Kenneth Rogoff předpovídá, že v následujících pár letech dojde k bankrotu hned několika zemí.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aI8fxn.J_Fs4&pos=5

Počet problémových amerických bank stoupl o 27% v porovnání s minulým kvartálem a dostal se tak na nejhorší úroveň 17 let.
V roce 2010 se očekává další nárůst.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aLfUD3BJi9GA&pos=3

Ratingová agentura Fitch snížila rating čtyřem největším řeckým bankám. Kdy budou následovat další ratingové agentury? http://www.reuters.com/article/idUSLDE61M27R20100223

Patrik Urban


Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services