Zvýší FED diskontní sazbu?

Zajímavou zprávu vydala americká centrální banka Fed. Podle této zprávy dojde v pondělí v 17:30 středoevropského času k setkání členů vedení banky.
Diskutovat by měli o diskontní sazbě (discount rate), kterou Fed nečekaně zvýšil 18. února.
Jde o sazbu, za kterou centrální banka půjčuje komerčním bankám pokud o to zažádají, když nejsou schopny zajistit finanční prostředky od jiných komerčních bank, např. v případě nouze.

Discount rate byla před krizí tradičně asi 100 bazických bodů nad základní úrokovou sazbou, kterou je „fed funds rate“.
V průběhu krize spadla discount rate na 0,5% zatímco fed funds rate našla dno v rozmezí 0-0,25%.
V únoru Fed zvýšil tuto sazbu na 0,75%, aby začal s procesem normalice úrovní těchto sazeb a hlavně rozdílu mezi těmito dvěma sazbami. Je tedy velmi pravděpodobné, že dojde ke zvýšení sazby z 0,75% na 1%.

Po nečekaném zvýšení sazby v únoru došlo k poměrně výraznému posílení USD a pádu akciových indexů.
Rozhodnutí Fedu setkat se právě na velikonoční pondělí, tedy v době kdy jsou evropské a asijské akciové trhy uzavřeny, může být vedeno právě snahou minimalizovat ztráty akciových trhů, které na zprávy o zvýšení úrokových sazeb v naprosté většině případů reagují poklesem.

Pokud ke zvýšení sazby opravdu dojde, lze očekávat posílení USD.
Pravděpodobně ale nedojde ke skokovému posílení, protože trh nebude touto zprávou překvapen, tak jak tomu bylo v únoru.
Nicméně lze očekávat, že účastníci trhu nebudou chtít USD prodat před vyhlášením výsledků setkání.

Austrálie zatím obchoduje velmi blízko pátečních hodnot až na GBP, který silně posílil a vytvořil tak mezeru „gap“ mezi uzavřením v pátek a otevřením v pondělí.
GBPUSD se obchoduje kolem 5280, skoro 100 bodů nad pátečním uzavřením. V tuto hodinu je minimální počet účastníků na trhu, takže je možné, že za pohybem je jediná obrovská transakce institucionálních investorů nebo „real non-leveraged money“ hráčů.  Dle mého názoru zůstává GBPUSD nad 5300 velmi atraktivní příležitostí pro střednědobý horizont.


Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services