Záchranný balíček pro euro

Ministři financí eurozóny o víkendu schválili pomoc Řecku ve výši 110 miliard eur (mimochodem, co se stalo s cifrou 45 miliard, o které se mluvilo ještě minulý týden?!). Bylo by tedy racionální očekávat, že euro alespoň krátkodobě posilní poté, co se na čas vrátí důvěra investorů z důvodu odvrácení hrozby státního bankrotu.
Nestalo se...

Nejenže euro nebylo schopné posílit po publikování této objektivně pozitivní zprávy, euro nebylo ani schopné udržet existující pozice a pokračovalo ve svém mnohaměsíčním pádu.
Potom přišlo rozhodnutí ECB o tom, že začne akceptovat bondy v pásmu „junk“ jako zástavu pro půjčky dodávající likviditu do bankovního systému.
Doposud ECB akceptovala jen bondy, které měly nejvyšší hodnocení alespoň od jedné z největších ratingových agentur.  Toto rozhodnutí je jasnou reakcí na snížení ratingu řeckých dluhopisů do spekulativního pásma „junk“ z minulého týdne a vlastně se jedná o vědomé znehodnocení hodnoty měny v důsledku zvýšení množství peněz v oběhu.
ECB totiž začne poskytovat půjčky, které jsou zaručené relativně nekvalitními cennými papíry. 

O složitosti situace svědčí mimojiné i to, že zatímco se ECB snaží najít nové způsoby, kterými napumpovat finance do systému, řečtí odboráři vyhlašují stávky, protože nejsou ochotni akceptovat jakékoliv ústupky.

Několik dalších zpráv a indikátorů, které stojí za povšimnutí:
Čína zvedla výši povinných bankovních rezerv o 50 bazických bodů na 17%.
Jedná se již o třetí zvýšení v tomto roce.
Zvýšení rezerv většinou nepřináší tak výrazné reakce jako například zvýšení úrokových sazeb, je ale pravděpodobné, že tento krok částečně utlumí růst akciových trhů.
Indikátor ISM služeb v USA vykázal růst na 60,4 oproti očekávaným 60,0.
Hodnoty nad 50 potvrzují expanzi sektoru služeb.
Jeden z nejdůležitějších ukazatelů inflace v USA, který je zároveň preferovaným ukazatelem, který sleduje centrální banka FED “Core PCE Price Index” vykázal 0,1% růst z předchozí hodnoty 0,0%.

Z grafů bych rád upozornil na zajimavý setup ve směru trendu na EURGBP.
Propad pod support kolem hladiny 8600 by vedl buďto k propadu na EURUSD a stagnujícímu GBPUSD nebo k nárůstu ceny GBPUSD a stagnujícímu EURUSD.
Vememe-li v potaz sentiment vůči euru a trend z posledních několika měsíců první varianta se zdá být pravděpodobnější.
Rizikem pro tento setup je manufacturing PMI z UK.



Zdroj:    FXstreet
Partners Financial Services