ČSOB Klíčový plán: splní vaše sny?

ČSOB Klíčový plán: splní vaše sny?
Z bankovních úředníků se stávají finanční poradci, což dokazuje i nedávno představený produkt ČSOB, Klíčový plán. Funguje ale doopravdy jako plnohodnotný finanční poradce?

ČSOB Klíčový plán – produkt, který připraví pro klienty optimální řešení jejich finanční situace. S pomocí Klíčového rádce zjistíte kde máte rezervy, kde je možné ušetřit a jak v dlouhodobém horizontu zajistit, aby vaše peníze vydělávaly. Měl by tedy poradit, který produkt skutečně klient potřebuje a proč. To je stručný popis toho, jak by novinka ČSOB (profil, názory) měla fungovat.
Seznámili jsme vás s ní jako první v článku Banka finančním poradcem? a pochopitelně nás zajímalo, jestli všechno souhlasí s tím, jak  banka produkt prezentuje. Proto jsem se jednoho rána zastavila v menší pobočce ČSOB mimo pražské centrum a vyzkoušela službu na vlastní pěst.

V kůži obyčejného klienta banky

Řekla jsem si, že obyčejný zákazník by nejspíš zašel do pobočky, která se nachází poblíž jeho bydliště nebo práce. Možnost objednat se dopředu jsem zavrhla, protože jsem chtěla vědět, jak dlouhou frontu si budu muset v bance vystát.

Na pobočce se klientům věnovalo asi sedm pracovníků, z toho dva měli na starosti právě ČSOB Klíčový plán. Přede mnou v řadě stála slečna, která byla objednaná k jednomu z nich. Na mě se usmálo štěstí asi po čtvrt hodině a já si přisedla k sympatické zaměstnankyni a sdělila jí, že si chci nechat vyhotovit Klíčový plán i přesto, že nejsem klientkou ČSOB. To nebyl problém.

Doma jsem předem vymýšlela, co vše plánuji do budoucna – chtěla jsem se totiž připravit na první bankou proklamovanou fázi, a to stanovení potřeb a cílů. Jenže první otázka na mě zapůsobila jako studená sprcha. "Jaký je váš měsíční příjem?" zeptala se slečna u přepážky. Docela mě to rozhodilo a už jsem se chtěla ohradit, kde je ono povídání si o mých snech. Uvědomila jsem si ale, že vystupuji jako zákazník, který nemá o produktu dokonalé informace a suše jsem nadiktovala data o svém příjmu, výdajích, úsporách a počtu členů v domácnosti. Jedinou zmínkou o plánech byla otázka na větší plánované výdaje v období tří následujících let a to, zda mám zájem o penzijní připojištění. Do základních údajů bylo přidáno i mé stavební spoření od Stavební spořitelny České spořitelny (profil, názory, koupit).

Jak investovat

Po zadání dat do softwaru, vytvořeného pro tuto službu, jsem dostala rozplánování mých peněžních prostředků vytištěné na papíře.

Stávající finanční situace

příjmy domácnosti za měsíc

37 000 Kč

výdaje domácnosti za měsíc

14 000 Kč

úspory (bankovní účty nebo hotovost)

40 000 Kč

větší plánované výdaje (do 3 let) -

počet členů domácností - dospělých

1

                     - dětí

0

měsíční rezerva

4 600 Kč

Poznámka: zadané údaje jsou vymyšlené
Zdroj: ČSOB

 

Můj investiční plán
cíl
nástroj
částka (Kč) frekvence výhody
rezerva

fond peněžního trhu

20 000

jednorázově

rezerva při výpadku příjmu, rychlý přístup k penězům

termínovaný vklad (profil, názory)

20 000

jednorázově

rezerva při výpadku příjmu, rychlý přístup k penězům

sny a přání

stavební spoření (profil, názory, koupit)

1 500

měsíčně

státní příspěvek až 4 500 Kč ročně na smlouvu

zajištěný fond

0

jednorázově

vyplácení vložené investice navýšené o určitý výnos

dluhopisový fond

0

jednorázově

potenciál vyššího výnosu při střednědobém investování

jednorázové pojištění

0

jednorázově

garance zhodnocení 2,5 % p.a. v horizontu 5 let

zajištění

penzijní připojištění (PP) (profil, názory, koupit)

1 500

měsíčně

státní příspěvěk až 150 Kč/měsíc, snížení daň.zákl. až o 12 000 Kč/rok

příspěvek zaměstnavatele na PP

0

měsíčně

případná dodatečná výhoda zvyšující hodnotu budoucích úspor

životní pojištění (profil, názory)

1 000

měsíčně

snížení daňového základu až o 12 000 Kč/rok

profilový fond - růstový

14 400

měsíčně

potenciál vysokého výnosu při dlouhodobém investování

Zdroj: ČSOB

Když jsem se začala ptát na jednotlivé produkty, slečna mi v podstatě řekla to, co jsem viděla na papíře. Dozvěděla jsem se, že se na ně nespecializuje, ale jestliže mám zájem, sjedná mi schůzku s pracovníky, kteří mi o nich poví víc. Samozřejmě bych kvůli každému produktu musela absolvovat jedno setkání. Abych slečně nekřivdila, poradila mi, ať si zjistím, jestli mi na penzijní připojištění bude přispívat zaměstnavatel a že u profilového fondu záleží jen na mě, zda chci tak vysokou částku každý měsíc investovat.

Výsledek = smíšené pocity

Nakonec jsem se ještě zeptala, jaký vliv bude mít na mé úspory vstup do Evropské unie a hlavně pak přijetí eura. Odpověď mě pobavila, a nebo naopak rozesmutněla? "To vám neřeknu, protože kdykoliv jsme se na tohle zeptali na školení, řečník rychle změnil téma," přiznala zaměstnankyně banky. Ale - neměla bych snad na v současné době tolik aktuální otázku získat jasnou odpověd? Tím vlastně naše půlhodinová konverzace skončila a já se vydala do redakce. Při odchodu jsem si ještě všimla, že slečna, objednaná ke kolegovi, stále ještě čeká v řadě na vyhotovení svého plánu.

ČSOB Klíčový plán je jistě dobrým záměrem. Pravdou ale zároveň je, že jsem se nedozvěděla, který finanční produkt vzhledem ke své životní situaci skutečně potřebuji a proč, což bych především očekávala. Čekala jsem, že se dozvím víc o produktech a také že budeme mluvit o mých plánech do budoucna. Podle Pavla Hejzlara z tiskového oddělení ČSOB je Klíčový plán službou poskytovanou zdarma, která je určena nejširší veřejnosti. Proto by měl být srozumitelný všem a není jeho cílem konkurovat renomovaným finančním poradcům. Jedná se podle něj o individuální návrh na zhodnocení peněz, který je unikátní pro každého klienta, avšak zpracovaný automatizovaným počítačovým modelováním. "Nejde pouze o prosté doplnění klientova portfolia o produkty, které zatím nevyužívá, což by se na první pohled mohlo zdát při rutinním zpracování plánu, jak to předvedla naše zaměstnankyně," říká Pavel Hejzlar. "Klientští pracovníci jsou vyškoleni tak, aby byli schopni zodpovídat dotazy zákazníků a poradit jak zhodnotit jejich peníze. Naší ambicí ale není, aby zaměstnanci znali jednotlivé produkty do detailu a stali se investičními experty." Přiznává, že slečna, která mi plán sestavila, neodvedla stoprocentní práci a dodává, že moje zkušenost je pro banku poučením.   

Co si o ČSOB Klíčovém plánu myslíte vy? Je přínosný? Za jakých podmínek? Jak byste volili, ČSOB Klíčový plán nebo finančního poradce?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-254
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2003 11:31, havliger

Holt platí, že dokud si sám něco nevyzkoušíš, nemůžeš nikomu věřit. A navíc by mě zajímalo, proč doporučují termínovaný vklad, s dnešními úroky se rozhodně nevyplatí - že by to bylo tím chytrým sofwarem?

+53
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

14. 11. 2003 | Zdeněk Sluka | 1 komentář

Brokerpool: nové možnosti pro finanční poradce

Zkušení poradci makléřských firem nevěří, že analytici centrály vybírají jen ty nejlepší produkty. Nabízené portfolio je relativně úzké, neboť hlavním cílem je vytvoření dostatečného... celý článek

Investice do nemovitostí: zajištění na důchod?

7. 11. 2003 | František Marek

Investice do nemovitostí: zajištění na důchod?

Jak se zajistit na důchod? Otázka, kterou si obzvlášť v této době klade stále více lidí. Co zkusit investice do nemovitostí, konkrétně do chalup v turistických oblastech?

Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?

14. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?

Sejdete se s finančním poradcem, který slibuje řešení vaší finanční budoucnosti. Vysvětlíte mu své plány a cíle a čekáte dlouhodobé rady. Co se stane? Nabídne vám produkty, na kterých... celý článek

Banka finančním poradcem?

8. 10. 2003 | Kristýna Havligerová

Banka finančním poradcem?

Máte spoustu plánů, k jejichž realizaci chybí potřebné peněžní prostředky, chcete se zaopatřit na stáří nebo si půjčit peníze? ČSOB klientům radí: plánovat finance s ČSOB Klíčovým plánem... celý článek

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

7. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 250 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

Jednoho dne vás poprosí kamarád o laskavost - zdali by mohl dát vaše číslo finančnímu poradci, který pro něj něco zařizoval. Co vás čeká, pokud na jeho prosbu kývnete?

Partners Financial Services