Vybírání peněz z termínovaných vkladů

Termínované vklady v zásadě dělíme na dva typy: vklady jednorázové a revolvingové termínované vklady. V obou případech se vklad sjednává na určitou dobu, revolvingové vklady se ale po jejím uplynutí automaticky obnovují. Může to být výhoda pro zapomnětlivé hlavy, má to však i rizika.

Jednorázové termínované vklady

U jednorázového termínovaného vkladu dojde po uplynutí sjednané doby k zaúčtování úroku a stržení srážkové daně. Konečná suma je poté automaticky převedena na běžný osobní účet klienta.

Revolvingové termínované vklady

Revolvingový termínovaný vklad je takový, který se po uplynutí termínu, sjednané doby, automaticky sám prodlouží. Pokud tedy bance nebo družstevní záložně nedáte včas vědět, že budete chtít peníze z termínovaného vkladu vybrat, automaticky začíná sjednaná doba běžet znovu. Některé banky jsou benevolentnější a umožní úložku i úroky z termínovaného vkladu vybrat i několik dní po uplynutí doby, na kterou byl vklad uzavřen. Jiné naopak vyžadují zrušení revolvingového vkladu i několik dní před datem jeho případné obnovy.

Riziko revolvingového vkladu je v tom, že po obnovení se vklad obnovuje s aktuálně platnou, nikoli původně sjednanou termínovanou úrokovou sazbou. Ta může být vyšší, ale samozřejmě také nižší. Před termínem splatnosti vkladu proto včas požádejte banku či družstevní kampeličku o čerstvé informace.

Úskalí předčasného výběru

Termínované vklady se uzavírají na určitou dobu, předčasný výběr – pokud je vůbec možný – vkladu se pojí s různě vysokými pokutami. Většinou znamená ztrátu drtivé většiny úroků, u řady bank dokonce i část vložené sumy. Některé finanční instituce naopak klientům umožňují vybrat si z termíňáku alespoň část peněz bez poplatku. Většinou se jedná zhruba o 20 procent vkladu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services