Nové úrazové pojištění fotbalistů: Investičko, které budou prodávat kluby

Nové úrazové pojištění fotbalistů: Investičko, které budou prodávat kluby
Přestože je v Česku počet úrazů v kopané díky velkému počtu hráčů vysoký, úrazové pojištění má jen málokterý fotbalista hrající nižší soutěže. Pojišťovna Generali jim nabízí investiční životní pojištění TREFA, které má zároveň pomoci financovat český výkonnostní fotbal.

Zatímco největší fotbalové hvězdy jako Lionel Messi, Cristiano Ronaldo či David Villa velmi dobře vědí, co je to mít dobrou pojistku proti úrazu, čeští fotbalisté, kteří nehrají fotbal profesionálně, obvykle úrazové pojištění podceňují. Přestože jde v nižších fotbalových soutěžích často o zdraví, či spíše o nohy, mnozí hráči nejsou proti úrazu vůbec pojištěni.

Pojišťovna Generali pro ně připravila investiční životní pojištění TREFA, které nabízí poradenská firma Fincentrum. Je určeno hlavně těm, kteří hrají nižší – teoreticky čistě amatérské – fotbalové soutěže jak pro malé fotbalisty, tak pro dospělé, a to až do 65 let. „Týká se to hráčů od třetí ligy níže, kteří nejsou na rozdíl od profesionálů, nijak pojištění,“ řekl serveru peníze.cz mluvčí Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Petr Svěcený.

Měsíční pojistné může činit 395 korun, 500 korun nebo tisíc korun. Na Trefě vydělá i klub, v němž fotbalista hraje – za uzavření pojistné smlouvy dostane během tří let podle výše vypláceného pojistného 2050 až 5000 korun. Stačí, když hráče donutí si pojistku sjednat.

Teoreticky může klub platit pojistné za některé hráče, je to však administrativně náročné, takže ho nejspíš uhradí sami hráči.

Pojistné, které zaplatí pojištěnec v případě Trefy, je vyšší nebo i výrazně vyšší než běžně stojí klasické úrazové pojištění. Generali a Fincentrum přijdou díky penězům vypláceným klubům, jejichž hráči si koupili TREFU, o část zisků. V České republice ale působí kolem 3600 fotbalových klubů, v nichž je registrováno přes 600 tisíc hráčů (většinou amatérů). Nižší zisk z prodaných pojistek tak může kompenzovat jejich vysoký počet.

Podle druhého místopředsedy ČMFS Jindřicha Rajchla je o Trefu zájem. Šéf Fincentra Petr Stuchlík věří, že ji během tří let uzavře 10 až 15 procent hráčů, hrajících fotbal na výkonnostní úrovni. Kluby by tak získaly na příspěvcích spojených s pojištěním Trefa až čtvrt miliardy korun.

Trefa nabízí pojistnou ochranu 24 hodin denně po celém světě a kryje i případnou autonehodu. Nevztahuje se tedy jen na úrazy při fotbale. Zdravotní stav hráčů před uzavřením pojistky nikdo nezkoumá. Dospělí fotbalisté ve věku 15 až 65 let mohou dostat za trvalé následky úrazu s progresivním plněním 900 až 950 tisíc korun, a to podle výše měsíčního pojistného, které činí 395, 500 či tisíc korun. Maximální plnění při trvalých následcích se stoprocentní invaliditou činí 4,5 milionu (při pojistném 395 korun) až 4,75 milionu korun, denní dávka při pobytu v nemocnici kvůli úrazu 500 až 700 korun.

Fotbalisté mladší než 14 let mohou dostat za trvalé následky úrazu s progresivním plněním dva miliony korun a při stoprocentní invaliditě až 10 milionů korun.

Investiční životní pojištění Trefa

Rozsah pojistného krytíPorovnání jednotlivých variant pojištění TREFA
Dospělí (15-65 let) měsíční pojistné395 korun500 korun1000 korun
Trvalé následky úrazu s progresivním plněním900 000 korun950 000 korun950 000 korun
Maximální plnění 1)4 500 000 korun4 750 000 korun4 750 000 korun
Smrt následkem úrazu + v případě smrti úrazem následkem autonehody---950 000 korun plus 250 000 korun 950 000 korun plus 500 000 korun
Denní dávka při pobytu v nemocnici následkem úrazu 1)500 korun700 korun700 korun
Denní odškodné za dobu nezbytného léčení úrazu------300 korun
Děti (0-14 let) měsíční pojistné395 korun500 korun1000 korun
Trvalé následky úrazu s progresivním plněním2 000 000 korun2 000 000 korun2 000 000 korun
Maximální plnění 2)10 000 000 korun10 000 000 korun10 000 000 korun
Denní dávka při pobytu v nemocnici následkem úrazu 1)1 500 korun700 korun1 500 korun
Denní odškodné za dobu nezbytného léčení úrazu ---200 korun300 korun
Poznámky: 1) U pojištění denní dávky při pobytu v nemocnici je pojistná ochrana poskytována jen na území EU, 2) Při 100% stupni invalidity trvalých následků
Pramen: Pojišťovna Generali

Trefa je investiční životní pojištění. Klient může využít následující investiční strategie: progresivní, balancovanou, zajištěnou a dále 100% všech peněz vložit do dluhopisového fondu Generali. Rozložení rizikového pojistného a pojistného na investici závisí na konkrétní zvolené variantě pojištění, uvedl mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Bližší podrobnosti přes urgence neuvedl.

Srovnání Trefy s klasickou úrazovou pojistkou je proto obtížné. U oslovených pojišťoven kryje běžná úrazová pojistka i amatérský sport. Česká pojišťovna ji podle Dagmar Koutské z odboru komunikace ČP nabízí v rámci životního pojištění. Měsíční sazba činí v nejnižší rizikové skupině 288 korun. Pojistné krytí včetně pětinásobné progrese v rámci trvalých následků dosahuje 4,5 milionu korun.

U dětí do 15 let kryje amatérské i registrované sportování standardní úrazová pojistka, u starších fotbalistů ale riziko úrazu stoupá. Za pojištění proti úrazu zaplatí víc, a to i v okresním i v krajském přeboru, kde obvykle nehrají profesionálové. U divizních fotbalistů, kteří se již často fotbalem živí, je toto pojištění logicky vyšší.

Allianz pojišťovna nabízí rizikové pojištění PRO život a to až pro dvě dospělé osoby a až čtyři děti. Na amatérské sporty dospělých, jež nejsou na celostátní úrovni, se vztahuje standardní pojištění, uvedla Jaroslava Fašková z oddělení komunikace AP. Při pojištění trvalých následků úrazu s progresivním plněním a pojistnou částkou 940 tisíc korun činí měsíční pojistné 282 korun, u smrti následkem úrazu při stejné pojistné částce 151 korun za měsíc. Denní odškodné za průměrnou dobu léčení následkem úrazu s progresivním plněním činí 300 korun, měsíční pojistné 336 korun.

Fotbalista, který má sjednán produkt PRO život, nebo Rytmus, platí zvýšené pojistné jen tehdy, když se účastní celostátních nebo profesionálních soutěží. Obdobné je to i u dětí do 15 let. U investičního pojištění Pastelka, které Allianz dětem rovněž nabízí, jsou podle Faškové bez přirážky pojištěny i pro celostátní fotbalové soutěže.

U pojišťovny Generali činí podle Cívky roční pojistné za trvalé následky úrazu s progresivním plněním od 10 procent a pojistnou částkou 180 tisíc korun 24 korun měsíčně. Klasická úrazová pojistka Generali zahrnuje i amatérské sportování dětí či dospělých. Pojištění fotbalistů, kteří jsou přece jen rizikovější, je opět dražší. Podle Cívky ale nelze dost dobře toto pojištění srovnávat s Trefou.

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí podle tiskové mluvčí Renaty Svobodové Rodinné úrazové pojištění Mozaika. Kryje i rekreační sport, provozovaný mimo rámec organizací. Výjimkou jsou bojové kontaktní sporty, horolezectvía vysokohorská turistika nad 2000 metrů nad mořem, provozované rekreačně. Mozaika se s uvedenými výjimkami vztahuje i na děti a jejich amatérské sportování. Pokud je klient registrován u sportovní organizace, a hraje závodně fotbal, mění se podle Svobodové jeho zařazení do příslušné rizikové skupiny a bude tak platit na úrazovém pojištění víc.

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor. V posledních deseti... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 8. 2010 10:00, Jakub Lohniský

Dobrý den, zapomínáte na jednu zásadní věc - žádné jiné pojištění nezajistí pro klub hráče peníze (jak je zmíněno v článku). Navíc TREFA není jen pro registrované fotbalisty, ale pro kohokoli: akorát ten pojištěný musí říci, jakému klubu se odměna pošle.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 8. 2010 15:14, Petr

Ty jsi ale hloupoučký, dělám pro Fincentrum a myslím, že žádný bouchač nejsem. Každá poradenská firma se mohla s fotbalisty domluvit. Jo, a úrazovku si nikdo platit nemusí, takže mu peníze v kapse zůstanou. Když ho třeba pak sejme nějaký silniční pirát a zůstane na vozíku, tak než 4 mega le lepší udelat sbírku v TV Nova :-)

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak pojišťovny stanoví odškodnění při úrazu

9. 12. 2008 | Eva Sovová | 81 komentářů

Jak pojišťovny stanoví odškodnění při úrazu

Klíčem k určení, kolik pojišťovna vyplatí z úrazové pojistky, jsou takzvané oceňovací tabulky. Ty si každá pojišťovna vytváří sama a údaje v nich pečlivě střeží. Přinášíme pohled do... celý článek

Milionová ochrana při úrazech s vážnými následky

14. 10. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Milionová ochrana při úrazech s vážnými následky

Pojišťovna UNIQA vyladila svou úrazovou pojistku Simply. Nově si ji může klient nastavit podle svých potřeb a zajistit si třeba milionovou ochranu pro případ vážných trvalých následků... celý článek

Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá

23. 7. 2008 | Táňa Chadrabová | 8 komentářů

Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá

Slunění na pláži, ochutnávka místních specialit, večer na diskotéce a sem tam nějaký zájezd do okolí - to je styl dovolené, který už spoustu lidí nebaví. Vyhledávají něco jiného: adrenalinové... celý článek

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

12. 12. 2007 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

Úrazová pojistka může pomoci pokrýt neočekávané výdaje spojené s léčbou, ztrátou výdělku či následky úrazu. Klient si ovšem musí ohlídat, na jakou pojistnou částku pojištění uzavírá... celý článek

Partners Financial Services