Miliardový trh s provizemi dostane nová pravidla. U životního pojištění chybují poradci i klienti

Mění se pravidla pro prodej životního pojištění. Stát chce od začátku prosince prodej více regulovat, od změny si slibuje především ochranu spotřebitelů. Nově se prodlouží doba pro výplatu provizí u životních pojistek na pět let. Dosud se přitom odměna obvykle vyplácela už po uzavření smlouvy.
Miliardový trh s provizemi dostane nová pravidla. U životního pojištění chybují poradci i klienti

Stát bude od prosince více regulovat oblast prodeje životního pojištění. Od přísnějších pravidel pro trh, na kterém se loni jen na provizích vyplatilo přes šest a půl miliardy korun, si slibuje především lepší ochranu klientů. Odměna dosahující i více než dvojnásobku ročního pojistného totiž láká na trh s životním pojištěním kromě poctivých zprostředkovatelů také ty, jejichž jedinou motivací je získat provizi bez ohledu na zájmy klienta.

Takoví poradci doporučují lidem uzavírat smlouvy, které jsou ve skutečnosti nevýhodné. Přes zprostředkovatele přitom pojišťovny prodají dvě třetiny všech životních pojistek. Podle údajů České národní banky přesáhl minulý rok počet nových smluv jeden milion. Celkem mají Češi více než sedm a čtvrt milionu životních pojistek.

Podle novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích se po 1. prosinci prodlouží doba pro výplatu provizí u životních pojistek na pět let. Dosud se přitom odměna obvykle vyplácela už po uzavření smlouvy. Prodejci sice budou moci dostávat zálohy předem, ale pokud se klient po prvním prosinci rozhodne smlouvu vypovědět dříve než pět let po jejím uzavření, budou muset vracet jednu šedesátinu provize za každý měsíc, který do pěti let chybí. Měla by se tak zvýšit jejich motivace nabízet takové produkty, kterých se zákazníci nebudou chtít brzy zbavit. Tím pádem by mělo dojít k poklesu počtu smluv, které se takzvaně přetáčejí.

Hrajte na jistotu

Změny nastanou i v případě výpočtu takzvaného odkupného, tedy částky, která klientovi po zrušení investičního životního pojištění zůstane. Pojišťovny si nově budou moci odečíst jen poměrnou část nákladů, které jim v souvislosti s uzavřením pojistky vznikly. Nemělo by tak už docházet k situaci, kdy spotřebitel vypoví smlouvu, ale neobdrží žádné peníze.

Podle Adama Vrbeckého z advokátní kanceláře M.B.A. Legal, která mimo jiné zastupuje pojišťovny ve sporech s dlužníky na pojistném, ale úprava zákona nebude mít kýžený efekt. „Novelu nevnímám jako zásadně prospěšnou pro spotřebitele, protože u většiny špatných smluv jde spíše o to, že člověk neví, co chce, co podepisuje a proč to dělá,“ řekl Vrbecký. Jako příklad z advokátní praxe uvedl klienta, který uzavřel rodinnou pojistku, ačkoliv byl bezdětný.

Často se setkává také s dlužníky, kteří uzavřeli investiční životní pojištění a přitom věřili zprostředkovateli, který tvrdil, že jde o spoření na vkladní knížku. Vrbecký zároveň upozornil na to, že ani sami poradci často neumí vysvětlit, co ve skutečnosti nabízejí. „Není výjimkou, že zprostředkovatel vystupuje u soudu a neumí vysvětlit, co je investiční životní pojištění,“ řekl.

Také výkonný ředitel Unie společností finančního zprostředkování a poradenství Jiří Šindelář je ohledně efektu nových pravidel spíše skeptický. „Regulace vždy vykazuje zpoždění oproti situaci na trhu. Je otázkou, jestli v dostatečné míře dokáže postihnout všechny situace, které mohou v tak složitém a rychle se měnícím prostředí prostředí pojišťovnictví nastat.“ Podle Šindeláře se může stát, že pojišťovny začnou nová pravidla obcházet například zavedením poplatků za předčasné ukončení smlouvy. Odkupné sice vyplatí podle zákonem předepsaných pravidel, ale peníze klient ztratí jinak.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2016 9:04, kodiak medvěd

Ručením provizí po dobu šedesáti měsíců za něco, na co má zprostředkovatel minimální vliv nebo dokonce rozdrobením provize do šedesáti splátek, docílíte v první řadě toho, že z trhu odejdou ti šlušní. Dravci vydrží a jen přitvrdí a s nimi zůstanou šušňové, kteří to dělají jako přívýdělek a nejsou na tom existenčně závislí. Kde máte tu kvalitu a zlepšení?

Co jste ale nepochopil ani vy, ani většina „novinářů“ je, že storna pojistek po několika letech vyhovují především pojišťovnám. Ony sice navenek tyto praktiky naoko odsuzují, ale nic proti nim nedělají. Životní pojistka předčasně ukončená po několika letech je pro pojišťovnu slušný vývar. Klient platí pojistné, pojistné plnění za tu dobu obvykle nebývá žádné a nárok na odbytné bývá nulový. Teď se jim ještě podaří odstranit nebo snížit poslední výdaj, což je provize zprostředkovatele.
Výsledkem bude, že prodej životního pojištění se přesune především na prodejní místa pojišťoven a ze zprostředkovatelů zůstane tvrdé jádro a pár zoufalců. Nešvary a problémy se spíš prohloubí.

Pokud se má něco zlepšit, muselo by se:
- Zvednout nároky na kvalifikaci a kvalitu zprostředkovatele
- Zvýšit obecnou finanční gramotnost obyvatelstva
- Minimalizovat lobbing velkých pojišťoven

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2016 21:50, tla

Ti, kterým nejde v první řadě o vozeni zadku v mercedesu, s tím nebudou mít problém. Ti ostatní ať se jsou třeba past.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční poradenství: Kauza OVB poškodí celý trh

1. 10. 2016 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 12 komentářů

Finanční poradenství: Kauza OVB poškodí celý trh

„Kauza OVB nakonec negativně zasáhla celý trh. Navíc v době, kdy musejí finančněporadenské společnosti bojovat o přežití během snah velkých pojišťoven o zakonzervování trhu životního... celý článek

Teror a pojištění: Která pojišťovna platí a kdo vás nechá na holičkách

30. 8. 2016 | Monika Veselíková | 2 komentáře

Teror a pojištění: Která pojišťovna platí a kdo vás nechá na holičkách

Za hranice nevyjíždíte bez cestovního pojištění a navíc máte i životní pojistku. Pokud se ale stanete obětí teroristického útoku, nemusí ani jedna z pojistek stačit. Jak pojišťovny... celý článek

„Zhodnocoval“ úspory v investičním životním pojištění. Přišel o 400 tisíc

20. 7. 2016 | Petra Dlouhá | 42 komentářů

„Zhodnocoval“ úspory v investičním životním pojištění. Přišel o 400 tisíc

„Máte našetřeno? Pomůžu vám úspory zhodnotit. Už jsem takhle lidem vydělala spoustu peněz.“ Finanční poradkyně mu doporučila, aby „spořil v investičním životním pojištění“. Přišel o... celý článek

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

28. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

Investiční životní pojištění není spoření a nemělo by se jako spoření nabízet. Loni to jasně řekla i Česká národní banka. Jedná se primárně o pojistný produkt, určený ke krytí rizik.... celý článek

Partners Financial Services