Teror a pojištění: Která pojišťovna platí a kdo vás nechá na holičkách

Za hranice nevyjíždíte bez cestovního pojištění a navíc máte i životní pojistku. Pokud se ale stanete obětí teroristického útoku, nemusí ani jedna z pojistek stačit. Jak pojišťovny postupují, pokud jde o cestovní pojištění, a které pojišťovny mají terorismus ve výlukách u životního pojištění? Dozvíte se v našem přehledu.
Teror a pojištění: Která pojišťovna platí a kdo vás nechá na holičkách

Výluky z pojištění – případy, kdy pojišťovny odmítají proplatit náklady na ošetření nebo vyplatit pojistnou částku – najdete v každé pojistné smlouvě. Pokud jde o cestovní pojištění, je ve výlukách například ošetření úrazu, který jste si způsobili pod vlivem alkoholu, nebo léčba chronického onemocnění. U životních pojistek pak bývá pojistné plnění vyloučené například v případě sebevraždy nebo smrti během dvou let od uzavření pojištění.

Jak se tuzemské pojišťovny staví k pojistnému plnění, pokud jde o následky teroristických útoků? Podívali jsme se na pojistné podmínkycestovního a životního pojištění tuzemských pojišťoven.

Propojeno!

Dobré rady

Nemusí nutně dojít na nejhorší, dovolenou dokáže zkazit i drobnější úraz. Vyplatí se proto vědět, jak postupovat a na co nezapomenout.

Když dovolenou zkazí nemoc nebo úraz

Léčebné výlohy většina pojišťovna proplatí

Cestovní pojištění může krýt krom léčebných výloh i další rizika – ztrátu zavazadel, zrušení letu a připojistit se můžete i pro případ úrazu. Pokud je ale škoda na zdraví nebo majetku způsobená teroristickým útokem, proplatí většina pojišťoven pouze léčebné výlohy – náklady na ošetření, hospitalizaci, případný převoz zpět do Česka. Plnit, i pokud půjde o pojištění zavazadel nebo připojištění úrazu, pak budou pojišťovny AXA, Direct a Evropská pojišťovna.

Výše uvedené neplatí u pojišťovny MAXIMA. Ta má terorismus v rámci cestovního pojištění kompletně ve výlukách. „Naše cestovní pojištění aktuálně terorismus nekryje, protože se jedná o katastrofické riziko, podobně jako třeba jaderná katastrofa, které standardně nebývá do pojištění zahrnováno. Ale vzhledem k situaci v Evropě a obecně ve světě věc vyhodnocujeme a je pravděpodobné, že nový produkt, který aktuálně vyvíjíme, bude riziko terorismu krýt. Samozřejmě s omezením, že postižený není aktivním účastníkem teroristických útoků,“ uvádí tiskový mluvčí pojišťovny MAXIMA Roman Jandík.

Kdo pplatí. A co

Pojišťovny, které zaplatí léčebné výlohy i další škody

Pojišťovny, které proplácejí pouze léčebné výlohy

Kromě výše uvedeného nabízejí pojišťovny UNIQA a Kooperativa také připojištění storna zájezdu. Pokud tedy zrušíte dovolenou v destinaci, ve které došlo k teroristickému útoku, ještě před odjezdem nebo pokud v dané zemi teroristický útok hrozí, dostanete od pojišťovny část storno poplatku.

Pokud má pojišťovna léčebné výlohy (případně další škody) proplatit, musí být splněné dvě podmínky. Kromě toho, že se nesmíte na teroristickém činu aktivně podílet, byste především neměli cestovat do země, ve které platí zvýšené bezpečnostní riziko. „Pojišťovna neplní v případě událostí vzniklých v oblasti, kterou orgán státní správy označil jako válečnou nebo životu a zdraví jinak nebezpečnou zónu, nebo když doporučil v této oblasti necestovat či nepobývat,“ popisuje praxi Otakar Mareš z Pojišťovny VZP. Orgánem státní správy se přitom myslí především Ministerstvo zahraničí, případně Úřad vlády. Aktuální seznam zemí se zvýšeným bezpečnostním rizikem najdete na webu Ministerstva zahraničí.

Sem ne!

Seznam zemí s vysokým nebezpečím teroristického útoku

Afghánistán, Alžírsko, Čad, Egypt, Irák, Jemen, Jižní Súdán, Kamerun, Keňa, Konžská demokratická republika, Libye, Mali, Niger, Nigérie, Pákistán, Somálsko, Středoafrická republika, Súdán, Sýrie

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí, seznam aktuální k 29. 8.

Jestliže se země, do které jste vycestovali, dostane na seznam až po vašem příjezdu, může pojišťovna plnění odmítnout, pokud byste v dané zemi i přes toto varování zůstávali.

Životní pojištění: Terorismus ve výlukách

Pokud jde o životní pojištění, vyplacení pojistky byste se vy, případně vaši blízcí, aktuálně dočkali jen u hrstky pojišťoven – většina má totiž terorismus ve výlukách. U pojišťoven, které pojistku vyplatí, pak platí stejně jako u cestovního pojištění podmínka, že ke škodě nedošlo v zemi, kterou Ministerstvo zahraničí označilo jako nebezpečnou, a že jste se na teroristickém útoku nijak nepodíleli.

Výjimkou z pravidla je pojišťovna MetLife. „Pojistné plnění z životního a úrazového pojištění bychom vyplatili i v případě, že by k pojistné události související s terorismem došlo v oblasti, pro niž Ministerstvo zahraničních věcí vydalo doporučení či varování v souvislosti se zvýšeným rizikem teroristických útoků, jako tomu bylo například relativně nedávno v případě Belgie,“ popisuje praxi tisková mluvčí pojišťovny MetLife Tereza Kuželová.

Kdo platí, kdo neplatí

Pojišťovny, které plní, i pokud jde o terorismus

Pojišťovny, které mají terorismus ve výlukách

Hrajte na jistotu

Některé z pojišťoven, které mají terorismus ve výlukách, se ale aktuálně chystají na změnu. S novým životním pojištěním, které bude zahrnovat i riziko terorismu, chce například v říjnu přijít pojišťovna Kooperativa. Od ledna příštího roku chce krýt terorismus v životním pojištění i pojišťovna Allianz. „Půjde nejen o terorismus, ale také o různé epidemie nebo jadernou katastrofu a tato rizika chceme pojistit do konkrétní výše vztahující se na jednu pojistnou událost pro všechny naše klienty, kteří budou touto událostí zasaženi, a to v rozsahu uzavřené smlouvy každého klienta. Tedy jak na riziko smrti, tak i na všechna další sjednaná rizika – nemoci, úrazy, atd. Pojistné krytí na terorismus bude pro klienty zdarma,“ popisuje chystanou novinku Jana Černá, specialistka komunikace pojišťovny Allianz.

Připojištěním teroristického útoku se aktuálně zabývá i pojišťovna NN. Pokud mu dá zelenou, objevit by se mělo letos na podzim. O změně v dohledné době naopak neuvažuje Česká pojišťovna ani ČSOB pojišťovna.

Novinka: Speciální pojistka proti terorismu

S novým produktem – speciální úrazovou pojistkou, která kryje pouze riziko terorismu, přišla nedávno společně s Českou podnikatelskou pojišťovnou finančněporadenská společnost Britanika. Pojistit se můžete jen pro případ smrti a pojistnou částku je možné sjednat do výše tří a půl milionu korun.

I tady ale narazíte na seznam zemí, kde vám pojištění bude k ničemu. „Konečný seznam zemí, na které se pojištění nevztahuje, je uveden v pojistné smlouvě a je neměnný – nezávisí na seznamu zemí se zvýšeným bezpečnostním rizikem vedeným Ministerstvem zahraničí. Klient tak nemusí sledovat jakékoliv změny v tomto seznamu,“ upřesňuje tisková mluvčí společnosti Britanika Marcela Chlumová. Jde například o Afghánistán, Alžírsko, Egypt, Pákistán, Sýrii a další.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

500 eur na knížky a na divadlo. Itálie obdaruje čerstvě plnoleté

25. 8. 2016 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

500 eur na knížky a na divadlo. Itálie obdaruje čerstvě plnoleté

Obrana proti barbarům nejsou jen bezpečnostní opatření, řekli si v Itálii. Je třeba zvítězit i na kulturní frontě, co bychom bránili, kdybychom sami byli barbary? A tak každý čerstvě... celý článek

Očima expertů: Kam k moři? Ale bezpečně!

22. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Kam k moři? Ale bezpečně!

Turecko, Tunisko, Egypt. Dříve jedny z nejoblíbenějších cílů českých turistů. Dnes už ale kvůli bezpečnostním rizikům tolik nelákají. Kam se místo nich vypravit k moři?

Když dovolenou zkazí nemoc nebo úraz. Pět dobrých rad

19. 7. 2016 | Monika Veselíková | 1 komentář

Když dovolenou zkazí nemoc nebo úraz. Pět dobrých rad

Na dovolenou každoročně odjíždíme odpočinout si od stresu a načerpat nové síly. Letní pohoda ale může rychle skončit, pokud se za hranicemi dostaví zdravotní komplikace. Jak postupovat... celý článek

Kde je chyba ve vašem životním pojištění?

29. 1. 2014 | Ondřej Podlešák | 39 komentářů

Kde je chyba ve vašem životním pojištění?

Až příliš často neplní životní pojištění svůj hlavní účel: nepřináší žádnou jistotu. Sjednané pojistné plnění často nikoho nezajistí na déle než pár měsíců. A to mluvíme o těch případech,... celý článek

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

26. 6. 2012 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

Nastává čas dovolených a zájem o cestovní pojištění přirozeně kulminuje. Pojďme se v rychlosti podívat, jak při jeho výběru neklopýtnout.

Partners Financial Services