Až tři měsíce placeného volna. Vláda schválila dlouhodobé ošetřovné, ale s ústupkem pro firmy

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 12. 2. 2017 | 6 komentářů
Takzvané ošetřovatelské volno by lidé mohli čerpat až 90 dní. Dostávali by za to z nemocenského pojištění 60 procent svého příjmu. Zaměstnavatel by měl povinnost pracovníka uvolnit a místo mu držet. Vláda schválila návrh ministryně Michaely Marksové. Hnutí ANO ale prosadilo úlevu pro firmy – se žádostí o volno bude muset vždy souhlasit zaměstnavatel.
Až tři měsíce placeného volna. Vláda schválila dlouhodobé ošetřovné, ale s ústupkem pro firmy

Lidé, kteří se musí postarat o své blízké s vážnou nemocí či po těžkém úrazu, by nově získali nárok na placené ošetřovatelské volno. Počítá s tím návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), který v týdnu schválila vláda. Koaliční hnutí ANO prosadilo zmírnění, které vychází vstříc zaměstnavatelům.

Takzvané dlouhodobé ošetřovné mají lidé podle návrhu čerpat až 90 dní. Dostávali by za to z nemocenského pojištění 60 procent svého příjmu, tedy stejně jako při klasické pracovní neschopnosti nebo při krátkodobém ošetřovném (to může podle dosavadních pravidel trvat maximálně devět dnů, u samoživitelů až šestnáct).

Ošetřovné 2017

Pravidla a kalkulačka

Potřebujete pečovat o nemocné dítě nebo člena rodiny? S naší kalkulačkou lehce spočítáte, kolik za péči o maroda dostanete a poradíme i s pravidly čerpání ošetřovného.

Ošetřovné 2017: Kolik a komu

Podle původního návrhu, který prosazovala Marksová, by zaměstnavatel musel takového pracovníka uvolnit a držet mu místo. Firmy ale kritizují právě komplikované shánění dočasné náhrady. Proti bylo také Ministerstvo financí, vedené Andrejem Babišem (ANO), původně hlavně kvůli vysokým nárokům na státní rozpočet.

Návrh už před týdnem podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pro jsou také koaliční lidovci. „Je to krok naprosto správným směrem a je škoda, že tato možnost tady nebyla už daleko dřív,“ řekl první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Hnutí ANO chce, aby s dlouhodobým ošetřovným vždy souhlasil zaměstnavatel. „Jak si to konkrétně představují, zatím neuvedli. Argumentují živnostníkem se čtyřmi zaměstnanci, z nichž dva by odešli na ošetřovatelské volno. Tak jsem se zeptala, jestli příště bude muset zaměstnavatel souhlasit i s otěhotněním,“ uvedla Marksová k dnešnímu jednání.

Marksová dodala, že stejný model funguje v Rakousku. „Na české poměry může souhlas zaměstnavatele být velká komplikace. Hlavní je ale uvést to do praxe. Když se uvidí, že zaměstnavatelé z velké míry dělají naschvály a nechtějí zaměstnance pustit, tak se ten zákon může vždycky na základě tlaku lidí změnit,“ uvedla.

Pokud novou dávku schválí vláda i poslanci, měla by začít fungovat za devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů. Lidé by ji tak mohli využít nejdříve v prvním pololetí roku 2018, tedy až po parlamentních volbách.

Hrajte na jistotu

Týden v nemocnici a alespoň měsíc opatrování

Novou dávku by mohli čerpat lidé, kteří mají nemocenské pojištění (pro zaměstnance povinně hrazené zaměstnavatelem, pro podnikatele dobrovolné). Podmínkou je, že člověk, o něhož by se doma starali, strávil alespoň týden v nemocnici a podle lékařů by potřeboval ještě nejméně měsíc domácího opatrování. Jako příklad uvádí ministerstvo třeba cévní mozkové příhody, rakovinu, operaci srdce, transplantaci orgánu nebo závažný úraz.

Nárok by měli mít nejen příbuzní či manželé, ale také další osoby ve společné domácnosti. Může jít o děti, vnoučata, manžele a manželky, rodiče, prarodiče, sourozence, zetě, snachy, synovce a neteře, ale také druhy a družky nebo registrované partnery. Členové rodiny by se při čerpání dlouhodobého ošetřovného mohli střídat.

Během pobírání této dávky by si ale lidé nesměli vůbec přivydělávat. Pravidla tedy budou přísnější než při pracovní neschopnosti. Cílem je, aby ošetřující člověk měl prostor pro regeneraci.

Na dosavadních pravidlech pro krátkodobé ošetřovné (devět, případně až 16 dnů) se nic nemění.

Zajistit důstojnější podmínky

Hlavním cílem je poskytnout přiměřenou náhradu za ztrátu příjmu, aniž by člověk přišel o práci nebo si musel brát dovolenou, vysvětluje Marksová. Návrh podle ní reaguje i na stárnutí populace. Někteří lidé kvůli opatrování rodičů či jiných příbuzných musí opustit práci, což sníží nejen jejich příjem, ale i budoucí důchod.

„V některých případech se ten, kdo potřebuje péči, uzdraví; v jiných bude potřeba se o něj starat i nadále a rodina se musí rozhodnout, jak tuto péči zajistí. Dlouhodobé ošetřovné poskytne prostor i pro to, aby se rodina mohla na takovou alternativu připravit a například požádat o příspěvek na péči, zajistit vhodnou terénní sociální službu a podobně,“ upřesňuje Marksová.

Příspěvek na péči 2017

Návod a formuláře

Lidem, kterým vysoký věk, úraz nebo vážná nemoc brání postarat se o sebe sama, pomůže stát příspěvkem na péči. Kdo konkrétně může o dávku žádat a kolik příspěvek dělá?

Příspěvek na péči 2017: Jak žádat

„Dnes je situace lidí, kteří o své blízké pečují doma, nejistá. Nemají zaručeno volno v zaměstnání ani finanční prostředky. To je nedůstojné,“ připomíná. Ze zahraničních zkušeností vyplývá, že je to právě kombinace ochrany pracovního místa a náhrady příjmů, která je pro podporu pečujících zásadní.

Domácí péče je levnější, tvrdí Marksová

Proti nové dávce je Ministerstvo financí, hlavně kvůli zvýšení výdajů ze státního rozpočtu. Podle Ministerstva financí je dlouhodobé ošetřovné nekoncepční a není provázáno s dalšími sociálními opatřeními.

Ministerstvo práce odhaduje dopady na 1,8 miliardy korun ročně – částka zahrnuje nejen přímé výdaje na ošetřovné z nemocenského pojištění, ale i výpadek u daní a sociálních odvodů. Stát by také musel přijmout kolem 60 nových úředníků, což přijde na 32 milionů ročně.

Marksová ale argumentuje, že domácí péče je pro stát levnější než péče institucionální. Zatímco náklady na novou dávku jsou odhadovány na 350 korun na osobu denně, náklady na lůžko například v léčebně dlouhodobě nemocných nebo domově pro seniory se pohybují kolem 1300 korun. Podle propočtů ministerstva se tak může ušetřit až 900 milionů korun za rok. Úřad odhaduje, že ročně by si volno vybralo asi 30 tisíc lidí.

Ministerstvo zdravotnictví by před novou dávkou dalo přednost úpravě té dosavadní, tedy prodloužení klasického ošetřovného nebo rozšířením okruhu osob.

Nejistota pro firmy

Proti návrhu jsou zaměstnavatelské svazy jako Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu a dopravy. Vadí jim, že firma by musela lidem držet místo až po tři měsíce. Stejně jako při pracovní neschopnosti by jim zákon zaručoval návrat na původní pozici a pracoviště (v případě zrušení místa by firma zařadila zaměstnance podle činnosti uvedené v pracovní smlouvě).

„Zaměstnavatelé by se museli vyrovnat se situací, kdy nebude vůbec zřejmé, kdy a na jak dlouho se zaměstnanec vrátí zpět na pracoviště,“ říká mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2017 0:56, Vladimír

To pěkné,ale zaměstnavatel nebude souhlasit nikdy. Je to nesystémový návrh. Zaměstnavatel by s tím správně musel souhlasit. S otěhotněním taky souhlasi? Příspěvek na péči je pěkná véc, ale musíte být rom. Jinak to trvá rok, a výsledek nejistý. Je to populismus před volbama.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

28. 3. 2024 | Hynek Just

Zaměstnanci jsou nejlepší indikátor úspěchu, říká šéfka HP

Hodně sází na lidi, které má kolem sebe. „Naprostá většina úspěchů je v mém případě dílem týmové práce,“ tvrdí Kateřina Barbier, která se loni v létě stala generální ředitelkou HP pro... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services