Úrokové sazby klesly rekordně nízko. Zlevní půjčky?

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 30. 9. 2012
Základní úrokové sazby jsou v Česku na nové nejnižší úrovni. Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek odhlasovala snížení základní repo sazby z předchozích 0,5 na 0,25 procenta. Znovu tím vyslala signál, že i když je inflace nad třemi procenty, nejsou rostoucí ceny tím, s čím je třeba bojovat.
Úrokové sazby klesly rekordně nízko. Zlevní půjčky?

Důvody jsou přitom stále stejné. Lidé neutrácejí a inflaci vzhůru vyhnala politická rozhodnutí, tedy především zvýšení spodní sazby DPH z 10 na 14 procent.

Repo sazba je základní měnověpolitická úroková sazba ČNB, kterou je úročena nadbytečná likvidita komerčních bank stahovaná ČNB prostřednictvím takzvaných dvoutýdenních repo tendrů.

Od sazeb ČNB se v zásadě nepřímo odvíjejí úroky půjček i zhodnocení vkladů. Nižší základní sazby obvykle vedou ke zlevnění úvěrů komerčních bank. Lidé tak zaplatí nižší úroky například u hypoték a dalších půjček, na druhou stranu se jim méně výhodně úročí vklady například na spořicím účtu.

„Otázkou je účinnost snížení již beztak velmi nízkých úrokových sazeb. Uvolnění měnové politiky se nejspíše alespoň částečně promítne do úrokových sazeb u hypoték a firemních úvěrů. Nicméně v poslední době zároveň došlo ke zpřísnění podmínek, jejichž splnění banky požadují po firmách. S tím ale měnová politika nic nezmůže, stejně jako se skepsí a opatrností domácností,“ komentuje rozhodnutí ČNB David Marek z Patria Finance.

ČNB současně ve čtvrtek snížila lombardní sazbu o 75 bazických bodů na 0,75 procenta. Diskontní sazba byla snížena o 15 bazických bodů na 0,10 procenta.

Spíše psychologie

Bude mít další snížení sazeb, které se už tak pohybují těsně nad nulou, reálný dopad na ekonomiku? To je diskutabilní.

„Spíše se jedná o psychologii. Čtrnáctidenní repo sazba nemá přímou vazbu na reálnou cenu peněz v ekonomice. Tuto roli mají tržní sazby PRIBOR, případně pak u delších splatností ceny úrokových swapů, které určují „bezrizikovou“ úrokovou míru v ekonomice,“ říká Lukáš Vácha, obchodní ředitel společnosti Conseq Investment Management.

„Snížením repo sazby se ČNB spíše snaží dát najevo, že se krátkodobě neobává nadměrných inflačních tlaků a tím se snaží podpořit ekonomické subjekty, aby začaly více utrácet nebo investovat,“ dodává Vácha.

Odlišný názor má analytik GE Money Bank Petr Gapko.“Podle mého názoru snížení sazby dopad na ekonomiku mít bude, i když jen omezený. Pokud dojde ke zvětšení rozdílu mezi sazbami ČNB a Evropské centrální banky, mohlo by to mít oslabující vliv na korunu, což by pomohlo exportérům. Zásadní obrat v chuti spotřebitelů utrácet ale nečekáme,“ říká.

Nula je možná

Anketa

Byla by koruna lepší silnější, či slabší?

Snižovat základní sazbu může centrální banka ještě na úroveň nuly, do záporných hodnot, jak k tomu nedávno přistoupila dánská centrální banka, ale (alespoň zatím) nepůjde.

„V současné době to není možné legislativně. Na sazby ČNB jsou totiž navázány například sankční úroky v řadě smluv. To by v případě negativních sazeb znamenalo, že věřitel musí dlužníkovi „zaplatit“ za to, že je dlužník ve zpoždění,“ vysvětluje Gapko.

Podle Váchy by pak takový krok v Česku ani nedával smysl. „Na rozdíl od většiny sazeb ostatních centrálních bank, ČNB za repo sazbu peníze příslušné splatnosti nepůjčuje, ale naopak stahuje z trhu („ukládá“). Záporné sazby by v tomto případě neměly velký reálný význam,“ říká.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Institut finančního poradenství: ČNB zaštěkala, karavana jde dál

25. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Institut finančního poradenství: ČNB zaštěkala, karavana jde dál

Institut finančního poradenství – firma, které za pyramidovou hru udělila na začátku roku Česká národní banka šestimilionovou pokutu. Vypadalo to, že se pyramida hroutí. Jenže IFP staví... celý článek

Banky krizi ustojí. Budou padat kampeličky?

21. 6. 2012 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Banky krizi ustojí. Budou padat kampeličky?

České banky jsou podle České národní banky stabilní, bez problémů by přežily i výrazné zhoršení ekonomické situace. Družstevní záložny už tak vzorné nejsou.

Partners Financial Services