Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 21. 1. 2010 | 4 komentáře
Z chodníků měst a obcí rychle mizí sníh a zejména led. Znovu ale mohou přijít mrazy a úrazy, způsobené pádem na neuklizené komunikaci. Domoci se náhrady za vzniklou škodu není úplně jednoduché.
Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

Pan Chromý měl smůlu. Spěchal do práce a podcenil zimu, přesněji řečeno náledí na chodníku nedaleko kanceláře. Po krátkém a marném hledání rovnováhy, přišlo tvrdé přistání – spadl a zlomil si nohu. V neštěstí měl nakonec i trochu štěstí: jeho pojistka se vztahuje i na úraz. Bez pojištěníby se k náhradě škody dostával podstatně složitěji.

V prvé řadě je třeba na obecním úřadě zjistit, kdo je majitelem nebo správcem chodníku či komunikace, kde se úraz stal a neodkladně ho o tom informovat. Ne vždy jsou to města a obce. Správce komunikace je povinen vše nahlásit pojišťovně, s níž má sjednáno pojištění odpovědnosti,“ říká mluvčí Generali Pojišťovny Jiří Cívka.

Občan, který má úrazové pojištění, nebo životní pojistku, která se vztahuje i na škody způsobené úrazem, je ve výhodě. „ Stačí, když po ošetření ohlásí škodu pojišťovně. Může využít tiskopisy v elektronické podobě, nebo si je vyzvednout ve kterékoliv naší kanceláři, případně u obchodního zástupce. Vyplněné hlášení pak zašle na Centrum zákaznické podpory,“ konstatuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Podobně postupují další pojišťovny.

Pojišťovně musí poškozený popsat, kdy, kde a jak k úrazu došlo. Důležitá je výpověď svědka, upozorňuje Cívka z Generali. Kdyby šlo o obecné ohrožení, potřebuje dotyčný protokol od státní nebo obecní policie. Je také třeba upozornit na možné spoluzavinění někoho jiného a vyčíslit škody na zdraví, případně věci, nebo ušlý zisk. Okolnosti vzniku škody jsou vždy posuzovány individuálně.

Pokud pan Chromý zavolá záchranku, měl by úraz zdokumentovat ošetřující lékař. Když jí nevyužije, doporučují pojišťovny, aby si dokumentaci opatřil sám, třeba vše nafotil mobilním telefonem. Ideální je získat kontakt na svědky, respektive zavolat městskou policii. Pak by měl poškozený kontaktovat vlastníka komunikace a požadovat náhradu škody. Pokud má sám úrazové pojištění, s vlastníkem chodníku či silnice vše vyřídí za něj pojišťovna. Může mu také poradit, co vše může za svůj úraz požadovat.

Výši škody na zdraví a velikost ušlého zisku zjišťují pojišťovny na základě informací od ošetřujícího lékaře. Zraněný by měl ovšem dokázat, že udělal vše, aby úrazu předešel. Třeba, že nešel po chodníku či cestě, u nichž byla cedule, že jsou v případě špatného počasí uzavřeny.

To se týká také měst a obcí, které musí sníh z chodníků odklidit, aby vzniku možné škody předešly. „ Pojištění odpovědnostivlastníka komunikace za škodu, stejně jako úrazové u poškozeného, nekryje situace, kdy někdo z nich vědomě poruší povinnosti, včetně preventivního předcházení škodám,“ upozorňuje Cívka. Generali je přesto připravena hradit škody na zdraví a majetku kvůli neschůdnosti chodníků v důsledku sněhu či ledu. Zdá se tedy, že přístup pojišťoven v této věci bude vcelku rozumný. Kdyby pojišťovna odmítla vyplatit náhradu škodu, musel by se poškozený obrátit na soud.

Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa zatím nikdo v této zimní sezóně, tedy od loňského listopadu, odškodnění za zlomenou ruku či nohu od hlavního města nepožadoval. Souhrnná data, která se týkají jednotlivých pražských čtvrtí nebo jiných měst a obcí zatím nejsou známa.

Předpověď meteorologů napovídá, že zima a mráz ještě zdaleka neřekly poslední slovo. Poslední sněhová kalamitaukázala, že města a obce na odklízení sněhu nestačí. Nebezpečí úrazu, a následně i dohadování s radnicí či pojišťovnou, tak bude i nadále aktuální.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistky dětí doporučené pojišťovnami jsou zbytečně drahé

1. 10. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Pojistky dětí doporučené pojišťovnami jsou zbytečně drahé

Dětské pojistky doporučované pojišťovnami obsahují někdy zbytečnosti, a proto vycházejí draze. Zahrnují v sobě spořící složku a často i zajištění onemocnění rodiče. Pokud rodič už má... celý článek

Dobře a levně pojistit dítě je umění

30. 9. 2009 | Věra Tůmová | 20 komentářů

Dobře a levně pojistit dítě je umění

Pojistit dítě pro případ vážných trvalých úrazů není v Česku snadné. Pojišťovny prodávají raději dražší životní pojistky než levnější a smysluplnější úrazové pojistky. Jak vyplynulo... celý článek

Jak pojišťovny stanoví odškodnění při úrazu

9. 12. 2008 | Eva Sovová | 81 komentářů

Jak pojišťovny stanoví odškodnění při úrazu

Klíčem k určení, kolik pojišťovna vyplatí z úrazové pojistky, jsou takzvané oceňovací tabulky. Ty si každá pojišťovna vytváří sama a údaje v nich pečlivě střeží. Přinášíme pohled do... celý článek

Pojištění proti smrti úrazem rodinu nezajistí

19. 12. 2007 | Petr Syrový | 15 komentářů

Pojištění proti smrti úrazem rodinu nezajistí

Autonehody či jiné smrtelné úrazy jsou sice v televizi vidět každý den, jenže daleko více lidí umírá na nemoci. Proto pouze pojištění proti smrti úrazem nemusí v případě zajištění rodiny... celý článek

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

12. 12. 2007 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

Úrazová pojistka může pomoci pokrýt neočekávané výdaje spojené s léčbou, ztrátou výdělku či následky úrazu. Klient si ovšem musí ohlídat, na jakou pojistnou částku pojištění uzavírá... celý článek

Partners Financial Services