Velký test studentských kont: rozhoduje poplatek za výběr z bankomatu

Velký test studentských kont: rozhoduje poplatek za výběr z bankomatu
Nejvýhodnější výběry z bankomatu v zahraničí nabízí studentům mBank. Výběr u cizí banky v Česku stojí nejméně u ČSOB a Volksbank. Kvůli poplatkům za zřízení a vedení účtu se naopak nevyplatí mít účet u UniCredit Bank.

V rámci studentského konta stojí některé operace méně než v případě ostatních běžných účtů. Rozdíl je patrný především v poplatcích za zřízení a vedení účtu. Banky studentům poskytují po několik let tyto služby levněji, očekávají, že tato investice se jim vrátí. Klienti, kteří využívali po dobu návštěv univerzity studentské konto, si s nejvyšší pravděpodobností později založí standardní účet u téže instituce.

Ochota měnit banku je totiž u českých zákazníků kvůli lenosti nebo obavám z přílišné náročnosti stále nízká, a to i když nejsou zcela spokojení. Absolventi vysokých škol navíc vykazují větší zájem, informovanost a ochotu využívat rozličné bankovní produkty, bankám se tudíž vyplatí tyto klienty lákat.

Jaké jsou sazby za základní služby v rámci studentských kont, jsme srovnávali u osmi českých bank, k sedmi studentským účtům jsme přidali jeden srovnatelný „účet pro všechny“, totiž mKonto.

BankaČSOBKomerční bankaČeská spořitelnaRaiffeisenbankUniCredit BankGE Money BankmBankVolksbank
Věk15 až 28 let15 až 30 let15 až 30 letdo 26 let15 až 30 let15 až 27 let15 až 30 let
Název účtuČSOB Studentské konto PlusG2ČS StudentStudentský účetStudentské kontoGenius StudentmKontoFREE konto
Minimální vklad200 Kč300 Kč100 Kč500 Kčnení200 Kč
Úrok0,01%0,01%0,01%0,5 %0,01%0,01%

Výběr zdarma není samozřejmost

TIP REDAKCE

Nechce se vám do změny banky, i když s ní nejste spokojeni? Měla by to být hračka, většina bankovních domů se podepsala pod kodex mobility bankovního klienta. Tím se zavázaly co nejvíce zákazníkovi přesun ulehčit. De facto by dnes mělo stačit přijít do nové banky – a ta už zařídí bezbolestný přesun:

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

Jestliže porovnáme sazby za zřízení a za vedení účtu, což jsou základní poplatky, které s každým kontem souvisí, vycházejí všechny banky stejně. Až na UniCredit Bank si v případě studentských kont nic neúčtují. V případě UniCredit činí poplatek za založení účtu 19 Kč, za vedení totéž.

Důležitější roli při rozhodování, který účet zvolit, hraje tedy jiné kritérium: poplatky za výběr z bankomatu, ať už v případě vlastní, nebo cizí banky, ale také v cizině.

Výběr z bankomatu vlastní banky zdarma se zdá být samozřejmostí, ale u všech bank tomu tak není. Česká spořitelna účtuje 6 Kč, UniCredit Bank 5 Kč. V případě Raiffeisenbank platí první dva výběry zdarma, další za 9,90 Kč.

Poměrně komplikovaný systém nabízí mBank, kde se počet volných výběrů a cena dalších odvíjí od měsíčního objemu bezhotovostních transakcí. Pokud majitel účtu měsíčně utratí víc než čtyři tisíce Kč, má tři výběry zdarma, za další pak platí 35 Kč. S menším množstvím plateb počet volných výběrů klesá, nejméně výhodný je objem transakcí do 1 999 Kč měsíčně, pro toto „pásmo“ platí tří výběry za 9 Kč, zbytek za 35 Kč.

Výběr z bankomatu cizí banky stojí nejvíce u České spořitelny a GE Money Bank, kde činí 40 Kč. Nejlevněji jej nabízí ČSOB (30 Kč) a Volksbank – v případě výběrů u ČSOB (8 Kč).

Na kolik studenta měsíčně výběry z bankomatu vyjdou, si můžeme ukázat na příkladu v následující tabulce. Když měsíčně uskuteční dva výběry z bankomatu vlastní banky a stejné množství u jakékoliv jiné, nejvíce zaplatí u České spořitelny, následně u GE Money Bank a u mBank – v případě, že měsíčně bezhotovostně nezaplatil alespoň dva tisíce Kč. Nejlevněji vyjdou poplatky vlastníka studentského konta u ČSOB nebo u Volksbank za podmínky, že oba výběry u cizí banky se uskuteční v rámci bankomatu ČSOB.

BankaČSOBKomerční bankaČeská spořitelnaRaiffeisenbankUniCredit BankGE Money BankmBankVolksbank
2× z vlastního, 2× z cizího bankomatu60 Kč70 Kč92 Kč79,8 Kč70 Kč80 Kč79 nebo 70 kč16 nebo 70 Kč

Pro pobyt v cizině je nejlepší mBank

Ať už vyjíždějí za prací, studiem, nebo jen na prázdniny, bývá pro studenty důležitou položkou i cena výběru z bankomatu v zahraničí. Nejvýhodnější podmínky nabízí Komerční banka, která umožňuje jeden výběr měsíčně zdarma. To může být výhodou při krátkodobých pobytech, kdy jeden výběr řeší aktuální nedostatek hotovosti.

Jestliže student v zahraničí pobývá déle, je pak téměř nutnost vybírat každý měsíc jednorázově vyšší částku peněz a s ní pak hospodařit. To platí nejen pro Komerční banku, ale i pro ostatní banky, jejichž poplatky za výběr z bankomatu se pohybují okolo 100 Kč.

Pokud je majitel účtu v cizině na delší dobu, tzn. potřebuje vybrat více peněz a zároveň je schopný s touto sumou hospodařit, vyplatí se proto nejvíc konto u mBank. Ta výběry nad 2 500 Kč vůbec nezpoplatňuje, ostatní stojí pouze 35 Kč. Výhodně vyjdou také výběry u Erste Bank – pokud máte kartu České spořitelny.

Tabulka ukazuje, kolik majitel studentského konta zaplatí v případě výběru částek 100 a 200 eur. V případě nižší sumy vyjde nejdráž výběr držitele karet České spořitelny (s výjimkou bankomatů Erste Bank) a Raiffeisenbank. Pokud se jedná o větší výběr, nejvíce si účtuje Raiffeisenbank. Sazba České spořitelny s vybranou částkou neroste. Konstantní zůstává také cena Komerční banky, kde každý druhý a další výběr stojí 100 Kč, nezávisle na tom, zda si vyberete deset, nebo několik set eur.

BankaČSOBKomerční bankaČeská spořitelnaRaiffeisenbankUniCredit BankGE Money BankmBankVolksbank
Výběr 100 eur92 Kč100 Kč125 Kč (6 Kč u Erste Bank)124,2 Kč112 Kč / 5 Kč112 Kč35 Kč / 0 Kč87 Kč
Výběr 200 eur104,2 Kč100 Kč125 Kč (6 Kč u Erste Bank)148,4 Kč124,2 Kč / 5 Kč124,2 Kč35 Kč / 0 Kč99,2 Kč

Transakce na přepážce účtují banky podobně

Méně často studenti provádějí platby, vklady nebo výběry na přepážce. K těm může dojít zejména v situaci, kdy je nedostupné internetové bankovnictví (nebo spíš internetová přípojka) nebo v případě ztráty karty a čekání na vydání nové.

Anketa

Při výběru účtu

Vklady na pobočce nabízejí jednotlivé banky s výjimkou GE Money Bank (6 Kč) zdarma. V případě, že chce peníze uložit třetí osoba, si Komerční banka, Česká spořitelna a Raiffeisenbank účtují 65 až 75 Kč. Výjimku představuje mBank – na mKiosku ani Finančním centru banky nelze peníze vybrat ani vložit, klienti tak musí případně učinit na pobočkách České pošty nebo v rámci jiné banky podle jejího sazebníku.

Cena výběru na přepážce se pohybuje okolo 60 Kč. Výjimku představuje Raiffeisenbank (první výběr zdarma) a Komerční banka, kde minimální poplatek činí 30 Kč.

Úhradu přes internet nabízejí ze srovnávaných bank zdarma pouze ČSOB, UniCredit Bank a mBank. Největší účtovaná částka představuje 6 Kč, kterou vybírají Komerční banka a Raiffeisenbank v případě, že klient posílá peníze do jiné banky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+74
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2011 14:26, Wolf

Racionalne se chova jen zlomek klientu. :) Studentici si tam prvne nechaji posilat penize z brigad, potom z castecnych uvazku, pak si zalozi stavebko, nasledne z nej cerpaji na byt a uz jsou zahackovani. :) Vidim na svem okoli, jak to funguje. :)

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Absolventi, nejvyšší čas dát si do pořádku věci ouřední!

5. 8. 2011 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Absolventi, nejvyšší čas dát si do pořádku věci ouřední!

Polovička prázdnin za námi. Pro ty, kdo letos končili školu, je nejvyšší čas zkontrolovat, zda mají v pořádku všechny úřední náležitosti. Aby pak nebyli překvapení, že dluží na nějakém... celý článek

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

7. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Chcete udělat bance pápá? Je to snazší, než si myslíte!

Díky Kodexu mobility klientů může být změna banky snadnou záležitostí. O existenci tohoto dokumentu, kterým se banky zavazují k součinnosti při vyřizování všech náležitostí, však spousta... celý článek

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

25. 3. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Jste spokojeni se službami své banky?

V dalším pokračování oblíbené ankety Očima expertů jsme se tentokrát zeptali odborníků, jak jsou spokojeni se službami, které jim poskytuje jejich banka.

Osobní účty: novinky roku 2011

2. 2. 2011 | František Mašek | 11 komentářů

Osobní účty: novinky roku 2011

Začátek roku přináší řadu změn v osobních účtech. Fio banka nabízí zřízení běžného účtu přes internet, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Poštovní spořitelna ohlásily změny sazebníků,... celý článek

Student v drsném světě byznysu

20. 1. 2011 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Student v drsném světě byznysu

Jsou mladí, dynamičtí, nebojí se riskovat… Postrádají ale zkušenosti z praxe i finanční prostředky. Jejich vstupní kapitál tvoří jen dobrý nápad. Přesto není ojedinělé, že se do podnikání... celý článek

Partners Financial Services