Při krachu zahraniční banky v Česku dostanete peníze snáz, bez cestování do ciziny

Janis Aliapulios | rubrika: Aktuálně.cz | 12. 3. 2017 | 1 komentář
Nový způsob vyplácení pojištěných vkladů po krachu zahraničních bank má klientům jejich českých poboček zajistit větší komfort. Vyhnou se například cestování do zahraničí nebo nákladům spojeným s převodem měn. V Česku v současnosti působí 22 poboček zahraničních bank z 11 zemí.
Při krachu zahraniční banky v Česku dostanete peníze snáz, bez cestování do ciziny

Pokud by nyní zkrachovala zahraniční banka, která nabízí služby v Česku jen formou pobočky nebo organizační složky, museli by klienti řešit výplatu pojištěných vkladů s garančním systémem v její mateřské zemi. Nejpozději v polovině roku 2019 se to ale má změnit.

Takzvané garanční systémy zemí Evropské unie (v Česku jde o dřívější Fond pojištění vkladů, dnes Garanční systém finančního trhu) se nyní připravují na to, že kompenzace klientům budou vyplácet vždy v zemi, kde banka své služby poskytovala.

Ať už si lidé uloží v Česku peníze do jakékoli banky, mají v případě jejího krachu nárok na výplatu vkladu až do výše sta tisíc eur, tedy kolem 2,7 milionu korun. Naposledy pojištění využili klienti česko-ruské ERB Bank, která zkrachovala loni. Český Garanční systém finančního trhu jim poslal zhruba 3,5 miliardy korun.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

ERB Bank působila v Česku na základě licence od ČNB. Pokud by se ale jednalo o pobočku banky z jiné země Evropské unie, byla by výplata obtížnější. Lidé by se museli obracet na zahraniční garanční systémy, což je spojené mimo jiné i s cestováním do cizí země, jazykovou bariérou, převody měn a vyššími finančními náklady.

Aby tyto komplikace odpadly, nařídila Evropská unie všem státům zavést přeshraniční výplaty pojištěných vkladů. Přípravy začaly už v září roku 2014 a o dva roky byla podepsána dohoda o spolupráci, která stanovuje rámcové podmínky.

„Domovský systém ze země, odkud daná banka pochází, nám zašle data a finanční prostředky. Jakmile je obdržíme, musíme do tři pracovních dnů začít vyplácet,“ říká ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová. Pro klienta bude nová úprava komfortnější, protože nebude muset komunikovat se zahraničním garančním systémem a peníze dostane vždy v českých korunách.

Z pohledu Evropské unie jde spíše o preventivní záležitost, protože příliš přeshraničních krachů bank zatím nenastalo.

István Tóth, který v maďarském garančním systému OBA zodpovídá za mezinárodní vztahy, na setkání zástupců garančních systémů v Praze připomněl, že vůbec první případ vyplácení pojištěných vklad do zahraničí se týkal Česka. Spořitelní družstvo Unibon, jemuž ČNB odebrala licenci v roce 2012, totiž působilo i na Slovensku. „Bylo tam asi 97 klientů, které vypláceli naši slovenští kolegové. Měli jsme s nimi sepsanou rámcovou dohodu a pro tento konkrétní případ jsme uzavřeli ještě další smlouvu, která řešila detaily,“ popisuje tehdejší postup Kadlecová.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services