Už žádné prachy vrcholovým sportovcům. Podpořte radši něco zdravého

Tedy přesněji: jestli nějaké peníze na vrcholový sport chcete dát, dejte. Ale stát by na něj neměl vyhazovat peníze. Rozhodně ne tehdy, pokud se chce tvářit, že jeho základem jsou nějaké ušlechtilé ideály.
Už žádné prachy vrcholovým sportovcům. Podpořte radši něco zdravého

V době studené války se jedním z míst, kde se Západ s Východem štengrovali, kdo výš, staly vrcholné sportovní akce, olympiády, mistrovství světa. Některé země pro vítězství dokázaly obětovat víc než druhé. Speciálním případem bylo Honeckerovo východní Německo, bobulový ráj. A druhým zvláštním případem je pak Čína. Ta ovšem měla jiný přístup, spolehnutí na to, že v té obrovské mase lidí se talenty najdou. A když se našly, pak byly takové děti od nejútlejšího věku podrobeny ostrému, vojenskému drilu.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Petra Růčková: Finanční analýza – 5. aktualizované vydáníMetody, ukazatele, využití v praxi.

Naučte se pracovat se základními účetními výkazy – rozvaha, výkaz zisku a ztráty a cash flow – při zpracovávání finanční analýzy. Osvojte si metody výborně využitelné v podnikatelské praxi. Součástí je komplexní příklad, upozorňující i na možná úskalí při interpretaci výsledků.

Jen je nechte, ať si šlehnou

Dnešní ruský skandál potvrzuje, čeho jsme si beztak všimli: Rusko potřebuje sobě i světu zase něco dokazovat, nová studená válka je tady. Čína si dál válčí po svém, jako třetí vzadu.

Když odhlédnu od geopolitiky a zůstanu u sportu, musím přiznat, že víc než čínská je mi vlastně sympatická chemická cesta na stupně vítězů. Ničí totiž až životy dospělých lidí, lidí, kteří se dokážou rozhodnout, co si vpraví do těla. Znalci sportu mi možná, pokud jde o svéprávnost borců v nejrůznějších odvětvích, budou oponovat, možná jsou boxeři nebo fotbalisté mentálně na úrovni desetiletých dětí – ale o tom já nic nevím. Doufám jen, že to tak není. Představa, že se mává českou vlajkou na oslavu toho, že v souboji blbečků byli ti naši lepší, se mi poněkud ekluje.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk má za to, že proti dopingové špíně ve sportu se má bojovat větším důrazem na čistotu. A vzpomíná na to, jak Barbora Špotáková překonala zřejmě dopingem vylepšené výkony jedné ruské atletky. Je to sice hezké, ale pravděpodobně je tenhle případ spíš výjimečný. Kolik sezón kraloval Lance Armstrong na Tour de France? Měli čistí nějakou šanci? Pomohly řeči o čistotě a stále přísnější dopingové kontroly za ty desítky let?

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o zpatlané marketingové hře, kterou hraje ČSOB se značkou Poštovní spořitelna

Diskuze se pěkně rozjela. Knížkou bychom chtěli odměnit toho z vás, který se pátého listopadu podepsal jako „já“ a stvořil příspěvek nejdelší a také nejlépe hodnocený dalšími čtenáři. Bohužel „já“ nám místo mailu nechal jen nějaký nesmysl. Tak příště.

Peníze radši na skutečný sport

Motivace vyhrávat je zkrátka příliš velká, zvlášť když se k touze po osobním hmotném prospěchu a po uznání musí připočítat váha touhy po prestiži celého státu. Nebudu zdaleka první, kdo bude říkat, že doping by měl být povolený. A pokud se od něj nebude chtít umazat celá země, ať prostě se prostě na vrcholných sportovních podnicích nenechává reprezentovat. Ať si tam svoje reprezentanty posílají farmaceutické firmy, schválně jestli bude v soutěži o pohár konstruktérů soukromý kapitál úspěšnější než ruský státní podnik Bobulka.

Je to příliš radikální? Možná. Ale ušetřilo by to hodně peněz, které by se mohly věnovat – na opravdu čistý sport. Na hřiště a běžecké trasy, na sportovní kroužky. A na všechny ty věci, které používají lidi ke sportovnímu vybití a vyžití.

Je mi jasné, že tenhle apel je planý. A že ani není nijak originální. Ale mám pocit, že je zase jednou dobré tenhle názor vytáhnout na světlo a zopakovat. Aby si na něj lidi zvykali – třeba jim za sto za sto padesát let přijde normální.

A vyloučení střetu zájmů: Nechci to pro sebe, stejně jako pan prezident občas rád zacituju Winstona Churchilla, konkrétně jeho odpověď na otázku, jak se mohl dožít tuším osmdesáti let, údajně odpověděl lakonickým Absolutely no sports. Jistě nemusím překládat. Ale pokud by se našly nějaké peníze taky pro značiče turistických tras – tak ok, přece jen se nějaký malý střet zájmů najde. Přiznávám se k němu.

Co si o tom myslíte vy? Podporujeme sport dostatečně? A podporujeme ten správný? Jste fanoušci? Mrzelo by vás, kdybychom si třeba v referendu odhlasovali, že příště kašleme na celou olympiádu, ať si to tam ostatní užijou? Dejte vědět v diskuzi pod článkem. Pro jednoho diskutéra máme nachystanou knížku od Grady.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

13. 11. 2015 14:32 | jezevec

nepochopil. otázka právě směřovala tam - zdali je opravdu nezbytné, aby děti hrály florbal, který vyžaduje drahé haly a náročnou organizaci turnajů, a tomu odpovídající dotace.
jestli by náhodou třeba nestačilo, aby děti v létě čutaly do míče a v zimě se klouzaly po přírodním kluzišti, s použitím té výbavy za stokoruny - a NEDOTOVALA se propagace sportů, které ze svého principu vyžadují haly a superdrahé vybavení.
podobně jako procházka v lese není jedinou pohybovou alternativou hnití u počítače, není ani florbal (lhostejno zda v hale za půl giga, nebo v hale za pět mega) jedinou alternativou sportu. proč by sakra zrovna nevydělávající děti (nebo zoufalí rodiče) měli praktikovat zrovna florbal? který se bez dotací a drahých hal neobejde? fakt by dětem nestačil v létě badminton a fotbálek, a zimní sporty v zimě???
vám fakt nepřipadá úchylné, aby děti provozovaly sporty, které se neobejdou bez SPONZORŮ a dokonce bez DOTACÍ od těch co sportují za tech pár stovek?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 13:03 | Pavel

Problém je je "chtění" většinové populace vidět ne sport, ale své "idoly", které vytvořily PR agentury. To je patrné i v kultuře. Šarapovová není úplně nejlepší tenistka, ale vydělává absolutně nejvíce. Znám desítky lepších zpěvaček, než je komediantka Madona, ale vydělává nejvíc. Někdo "prasí" ideu opravdového sportu a zobe, ale vydělává nejvíc a je tím pádem nejvíc vidět, což znamená, že zase bude vydělávat nejvíc, protože je nejvíc vidět. Je to degradace skutečných hodnot, i když ty se až tak snadno v daném okamžiku nedají poznat. To někdy ukáže až čas. Jde o to, že je to obrovský byznys a ti kdo ho mají v hrsti to už nepustí. Mediální masáž PR agenturami vytváří nové modly a táhnou miliony fanoušků, kteří jim odevzdávají své těžce vydělané peníze zpitomělí reklamou a zbožštěním svých idolů. Bohužel tento příměr platí i o politice a volbách především. Příčina - lenost myslet, nedostatek vlastního úsudku a podléhání reklamní masáži, protože je to je pohodlnější, než zjišťovat, přemýšlet, hodnotit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2015 11:59 | Timy

Jenže ono znaménko před každou konkrétní hodnotou je proměnné v čase i místě. Jistě si sám dovedete najít příklady umělců, kteří se stali slavnými až po smrti. Žádné univerzální hodnoty, které by byly platné pro celé lidstvo v průběhu celé jeho historie, zkrátka neexistují. Je pošetilé se domnívat, že to, co nějakým způsobem oslovuje Vás nebo mne, stejným způsobem osloví kohokoli jiného. A jakkoli mám rád vážnou hudbu, nepovažuji za vhodné, aby mi můj oblíbený žánr nedobrovolně subvencovali posluchači Rytmuse nebo Helči Vondráčkové, kteří klasickou hudbu ke svému životu nepotřebují.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 10:25 | KM

K marasmu vede relativizace a zpochybňování hodnot. Showbyznys se vydává za sport nebo kulturu, kozlové se stávají zahradníky, opilci, agenti a přátelé kriminálníků prezidenty, oligarchové ministry. Rozlišování mezi hodnotami s kladným a záporným znaménkem by neměla být pro průměrně inteligentního člověka s maturitou problém, pokud je rozlišovat chce, stejně jako většina lidí dokáže odlišit hezkou holku od zmalované štětky.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 10:01 | Kafrovak

Zkrátka a dobře stát platí prosperujícím fotbalistům a pod. Zatímco oni pobírají platy o jakých se ani našim ministrům nezdálo. Ale ani vládě se nedaří pěstovat tisíce na zahrádce, takže se to platí z kapes občanů a to je sprosté.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2015 9:53 | kafrovak

Naprosto souhlasím s tím, aby stát nepodporoval sport! Ve sportu se pohybuje obrovské množství peněz, už jen co se týká platů a ne všichni občané jsou fanoušci. Dokjonce jsem slyšel, že zdravotní pojišťovny platí na sport, vůbec nechápu jakým právem je to zkrátka okrádání občanů ve velkém a kdo chce platit na sport, nikdo v tom fanouškům nebrání. Vždyť fanoušek zní mnohem lépe než fanatik a každý ví jaké následky může mít fanatizmus a závislost.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2015 7:42 | Timy

A které hodnoty to jsou, ty které "kultivují společnost"? Jak se poznají? Kdo je určuje? Nechci se Vás nijak dotknout, ale přesně toto uvažování je příčinou toho marasmu, ve kterém se naše společnost v současnosti nachází. Když si někdo povýšenecky myslí, že dokáže za druhé rozhodovat, jaké mají vyznávat hodnoty, tak tím pouze vytváří společenské napětí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 23:12 | Martin

Vrcholový sportovci jsou samozřejmě feťáci. Jediný rozdíl je, že například narozdíl od uživatelů heroinu po nafetování vykonávají nějakou pohybovou aktivitu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2015 22:26 | Mahoja Kotyč

"Ale co chcete v zemi, kde prezident vyznamenává státním vyznamenáním Lucii Bílou," Co takhle "Ale co chcete v zemi, kde prezident amnestuje defraudanty miliardových částek?"
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 21:40 | KM

Vyjměte libovolnou větu z libovolného textu, vyložte ji mimo kontext nebo ji alespoň zpochybněte a pak s tím zlořádem srdnatě bojujte. Úspěch vás nemine.

Nikde se nezastávám megaprojektů, vytápěných trávníků a hal za půl giga, to je vaše divoká fantazie. Jen jsem si dovolil polemizovat s kolegou, který tvrdí, že sport, kultura a věda se nemají dotovat, neb je to přežitek socialismu a tudíž věc špatná. Špatné ba zločinné je dotovat něčí dobře vydělávající byznys, ať už je to vrcholový sport, pseudokultura, pseudověda, nebo výroba koblih a klobás.

To, aby se lidi šli projít do lesa, finančně podporovat nemusíte. Ale to, aby vaše dítě mohlo za pár stovek sportovat v dětském oddíle, už trochu zadotovat musíte. Někde seženou sponzory, někde přispějí obce nebo stát, většinou se to kombinuje jak se dá, protože nikdo z nich se nepředá. Výstroj a oddílový příspěvek na finančně nenáročné sporty jako je fotbal, basketbal, florbal a podobně vyjde na pár stovek, maximálně jednotek tisíců, ale z toho hřiště, halu, vybavení, provoz, pořádání soutěží, atd. už neutáhnete. Natož abyste třeba postavil novou tělocvičnu v obci, kde stará sokolovna, která slouží i jako školní tělocvična, praská ve švech.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 18:01 | jezevec

Když nebudete podporovat mládežnický a masový sport? Genau. ale JAKÝ sport? podporovat aby se lidi šli projít do lesa - a nebo podporovat megaprojekty typu uměle vytápěný fotbalový trávník a uměle chlazené kluziště v létě? masový sport se dá pořídit za stokoruny, a nebo za stovky milionů. a hnití u počítače vpravdě není jedinou alternativou tomu mít u rypáku a "zadarmo" multifunkční halu za půl giga.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 17:47 | KM

Ale nebuďte zase tak dogmatický. Pokud stát rezignuje na podporu hodnot, které sice nemají bezprostřední ekonomický efekt, ale společnost kultivují, rozvíjejí a podporují její v rámci možností zdravý vývoj, tak jsme zpátky ve středověku.
Když nebudete podporovat mládežnický a masový sport, tak se vám bude mnohem víc dětí (i dospělých) bavit v lepším případě střílečkami na počítači, v horším případě střílečkami v ulicích, nebo přinejmenším budou blbnout, tloustnout a degenerovat. Když nevytvoříte kulturu nabízející a kultuře přátelské prostředí, jen zvýšíte už tak vysokou debilitu národa. Všimněte si, že v průzkumech kvality života se umísťují nejvýše země, kde na tyto věci společnost nerezignovala. Ono se vám to finančně určitě do tří let nevrátí, možná se vám to takto měřeno nevrátí nikdy. Ale v kvalitě života to znát bude, a s postupem času čím dál víc. A pokud připustím, že peníze nejsou cíl, ale prostředek, dává to nakonec smysl i ekonomicky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 14:42 | Timy

To máte pravdu - státní vyznamenání pro L. Bílou, není argument pro podporu nebo nepodporu kultury. Stát není (tedy neměl by být) zaopatřovací ústav, který rozhoduje o tom, co je nebo není kultura. O tom, co kulturně obohatí toho kterého člověka, si rozhoduje každý jednotlivec sám. Stát do toho nemá co mluvit, tím méně rozhodovat kdo na peníze nárok má a kdo už ne.
Ale to už jsme se odchýlili od tématu, takže pardon za OT.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 14:03 | KM

On je sport a sport, kultura a kultura a dokonce i věda a věda. Kdo to chce rozlišit, ten to rozlišit umí. Problém je hlavně v tom, že současná praxe mnohdy nesmyslně dotuje nejlépe vydělávající profesionální sporty, masovou pseudokulturu, která nemá s kulturou takřka nic společného a pseudovědu, která sice nic nevyzkoumá, ale dobře se na ní napase pár chytráků. Ale co chcete v zemi, kde prezident vyznamenává státním vyznamenáním Lucii Bílou, při té příležitosti se jí během příchodu do sálu pokloní a políbí jí ruku. V zemi, kde vysoké státní vyznamenání dostává F.R.Čech a podobní nositelé kultury. To ale neznamená, že se nemá podporovat kultura, sport a věda vůbec.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2015 13:04 | Petr Borský

100% SOUHLAS :)

Kdysi jsem četl jednu "sci-fi" povídku, o budoucím vrcholovém cyklistovi, který má přidané svaly svého bratra (který mu je věnoval, neb nebyl tak dobrý jako on, ale chtěl také závodit), přičemž celé to má každý večer připojené ke změti hadiček pro regeneraci a výživu. Je sice špičkový profík, ale na kolo ho musí posadit, neb s tím "upgradem" nemůže chodit. A tak jsou na tom s bratrem každý den mino trénink + závody úplně stejně = oba v invalidním vozíku..

Za pár let i tato šílená vize může být realitou :(
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 19 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila

20. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Byznysplán: Milionové jojo Vaška Kroutila

Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán… Původně pankáčskou firmu zakládali s bráchou v pokojíčku. Loni prodali joja... celý článek

Mistrovství světa ve fotbale: Jeden míč, dvě branky a nakonec vždycky vyhrajou bookmakeři

20. 7. 2014 | Ondřej Tůma

Mistrovství světa ve fotbale: Jeden míč, dvě branky a nakonec vždycky vyhrajou bookmakeři

Češi sázeli během fotbalového šampionátu v Brazílii jako diví. A i když se z několika desítek z nich stali díky přesným tipům milionáři, celkově byli úspěšnější bookmakeři. Kdo letos... celý článek

Zdravstvujtě! Vítá vás Putinova megalomanská olympiáda

5. 2. 2014 | Pavel Jégl | 29 komentářů

Zdravstvujtě! Vítá vás Putinova megalomanská olympiáda

Zimní olympiáda v Soči je líčena jako jedinečný sportovní svátek. Je s ní ale spojený také neuvěřitelný příběh megalomanie, arogance, korupce, klientelismu a úpadku olympijských ideálů.... celý článek

Pavel Turek: U nás se tribuny zaplní, jen když se vyhrává

17. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Pavel Turek: U nás se tribuny zaplní, jen když se vyhrává

V marketingu se Pavel Turek dostal na špici. Jako zástupce tabákové společnosti spolupracoval s McLarenem, stájí formule 1, později pracoval přímo pro ni, a dokázal zorganizovat taškařice,... celý článek

Cena za Nagano

22. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Cena za Nagano

Co když je největší český sportovní úspěch spíš prokletím?

Partners Financial Services