Horníci do důchodu o sedm let dřív. Kvůli OKD

Dřív do důchodu budou moci odejít všichni horníci, kteří v hlubinných dolech odpracovali alespoň 3300 směn. Podle schváleného návrhu by mohli odejít do řádného důchodu už v necelých 56 letech. Podle ministryně práce opatření pomůže s řešením kritické situace v těžební společnosti OKD.
Horníci do důchodu o sedm let dřív. Kvůli OKD

Zhruba čtyři tisíce horníků se mohou těšit z nové úlevy. Všichni, kteří odpracovali určitý počet směn v hlubinných dolech, budou moci odejít do důchodu o sedm let dříve. Vládní návrh po poslancích schválili i senátoři.

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL původně navrhovala snížení důchodového věku o pět let, nakonec ale poslanci odhlasovali velkorysejší variantu. „Je to mimořádně důležité vzhledem k událostem v Moravskoslezském kraji. Přispěje to k řešení aktuální situace v hornictví, která bude mít velké sociální dopady,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Region pod lupou

Všechno o Moravskoslezském kraji

Adresy nejen úřadů práce, ale všech dalších státních institucí. Přehled firem. Nabídky práce podle regionu.

Regiony na Peníze.cz

Narážela na kritický stav těžební společnosti OKD, která požádala o insolvenci. Zaměstnancům hrozí propouštění, několik horníků se dokonce přijelo z Ostravy na květnové jednání o důchodech ve Sněmovně podívat. 

Dosud platné nařízení vlády umožňuje odejít dříve do řádného důchodu jen horníkům, kteří se touto profesí začali živit před rokem 1993, kdy ještě zákon znal takzvané pracovní kategorie. Schválená novela toto omezení ruší. 

Úpravu zákona v tomto smyslu slíbil horníkům už na konci roku 2013 tehdejší úřednický premiér Jiří Rusnok. Už tehdy šlo o reakci na situaci v OKD a na chystané uzavření Dolu Paskov. Většina horníků, kteří budou těžit z podmínek nového zákona, jsou právě zaměstnanci OKD. Podle ministerstva práce je jich zhruba 3690, v dalších firmách pak zhruba 250.

Podpora i od opozice

Návrh ve Sněmovně podpořila i opoziční TOP 09. „Nezvládáte situaci v OKD řešit. Kvůli vaší neschopnosti by eskalovala krize v Moravskoslezském kraji, proto to podpoříme,“ uvedl šéf klubu TOP 09 František Laudát.

Novela počítá také s tím, že se horníkům, kteří odejdou do důchodu dříve, budou penze vypočítávat tak, aby nebyli penalizováni kratší dobou účasti na pojištění. Do řádného důchodu by mohli odejít už v necelých 56 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 53 letech. Za sebou by měli mít 3300 směn v dole a 2200 směn v uranovém dole.

V případě, že horník musel skončit v dolech dříve kvůli dopadu práce na zdraví, počítá zákon s nižším počtem směn – o 319 v dole a o 219 méně u uranu.

Propojeno!

Velký podnik jde ke dnu. Bez práce pravděpodobně skončí tisíce lidí. Měl by stát podat pomocnou ruku? Zeptali jsme se politiků, ekonomů a také zástupců odborů a podnikatelů.

Očima expertů: Má stát zachraňovat horníky z OKD?

Dříve do penze chtějí i ostatní

Proti návrhu se dlouho stavělo ministerstvo financí, které se obává, že by podobné požadavky jako hornické odbory mohly po schválení návrhu vznášet i další skupiny zaměstnanců. Některé už se skutečně ozvaly.

„V souvislosti s návrhem na nižší důchodový věk horníků se ozvali zástupci příslušníků městské policie a dřevorubců, kteří neměli nižší důchodový věk ani v době existence pracovních kategorií. V období od zrušení pracovních kategorií (od roku 1993) však požadovali nižší důchodový věk než obecný zástupci řady dalších profesí, jako například baletních umělců, strojvedoucích, letušek, pilotů, hutníků,“ říká Petr Sulek, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. To však nechystá obdobnou úpravu pro další profese.

Vyšší výdaje na důchody, ale úspora na dávkách

Ministerstvu financí se nelíbí ani dopady na státní pokladnu. Proti se v připomínkovém řízení postavila třeba i Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu a dopravy.

„Úhrnný dopad navrhovaného zákona na skupinu osob, které již v současné době pracují v hornictví, je odhadován na 11,6 miliardy korun. Jde o kumulaci zvýšených nákladů za období let 2016 až 2055,“ vyčísluje ministerstvo práce, kolik státní rozpočet vyplatí horníkům za dřívější důchody podle původního návrhu (o pět let dříve). Část nákladů (zhruba desetinu z celkové sumy, která půjde na předčasné důchody) má stát ušetřit na tom, že horníci, kteří přijdou o práci a budou splňovat podmínky pro odchod do dřívějšího důchodu, nepůjdou čerpat podporu v nezaměstnanosti a další dávky.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2017 12:46

Mohl jste jít taky na šachtu a být vyžirka , já jsem tam byla jen jednou a stačilo mi to, vůbec nevíte o čem mluvíte, a do rubani s Váma a do stojkového

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2016 14:46, Ja

Co horník to vypočítavej vyžírka.
Za tu práci i riziko je velmi dobře placenej. Když se mu ta práce nelíbí tak ať jde dělat jinam, a nenárokuje si důchod ve středním věku.

Jak se to uvádí jinde, baletky také nemohou pracovat do 65ti let. A že by si žádali o důchod dříve?

-56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

důchody, okd

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Má stát zachraňovat horníky z OKD?

13. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Očima expertů: Má stát zachraňovat horníky z OKD?

Velký podnik jde ke dnu. Bez práce pravděpodobně skončí tisíce lidí. Měl by stát podat pomocnou ruku? Zeptali jsme se politiků, ekonomů a také zástupců odborů a podnikatelů.

Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

14. 4. 2016 | Gabriel Pleska | 6 komentářů

Hledáte práci? Hledejte dál. Doslova. Od dubna můžete dostat příspěvek na dojíždění

Ministerstvo práce zkouší dostat do práce dlouhodobě nezaměstnané. Motivovat je má příspěvek na dojíždění. Zatím ho nabízejí úřady práce v pěti krajích s největší mírou nezaměstnanosti... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste. A na pracáku si můžete přivydělat víc

5. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 48 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2016 roste.  A na pracáku si můžete přivydělat víc

Jste bez práce? Máme pro vás podrobný přehled o pravidlech podpory v nezaměstnanosti v roce 2016. Dozvíte se, kolik dostanete. Víme, jaká jsou pravidla pro expodnikatele, matky a otce... celý článek

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

11. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

Hledáte práci a zaměstnavatelé vám zavírají dveře před nosem. Chybí dovednosti nebo vzdělání. Pomoct může rekvalifikační kurz. Nezaměstnaným rekvalifikaci proplácí stát. Za jakých podmínek?... celý článek

Tak tady už mě nikdo neuvidí: Končíme v práci

6. 1. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Tak tady už mě nikdo neuvidí: Končíme v práci

Asi každý čas od času pocítí potřebu změnit vzduch a najít si novou práci. A ať už později budeme hodnotit svou „pracovní migraci“ jako šťastný odlet vlaštovky do teplých krajin, nebo... celý článek

Partners Financial Services