Cigarety od příštího roku zase dražší! Může za to ČNB

Krabička cigaret s nejvyšší pravděpodoností od prvního ledna zase zdraží. Na spotřební dani se vybere o miliardy víc.
Cigarety od příštího roku zase dražší! Může za to ČNB

Svět je složitě pospojovaný. Zatáhnete za jednu páku, v lepším případě se stane, co jste čekali. A spousta dalších věcí, které by vás v životě nenapadly. A zase: v lepším případě z toho aspoň není průšvih.

Když Česká národní banka před rokem a půl spouštěla nepopulární program oslabování koruny, nejspíš ji taky nenapadlo, že to státnímu rozpočtu v roce 2016 dost možná přinese tři miliardy k dobru. Ale s odesíláním gratulací ministrovi financí zatím počkejte. Dost možná to bude na váš úkor.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, že ve stejném futrále a za stejné peníze se u nás a v Německu prodávají odlišné potraviny. A že – bohužel – ty, co kupujeme doma, bývají spíš horší.

Z komentářů se nám nejvíc zalíbil ten od pana Zajíce, který upozorňuje, že na věc se dá dívat z druhé strany. Když máme na potravinách napsané složení, víme přece, co kupujeme. Pokud si koupíme v cizině něco s totožným obalem v domnění, že výrobek známe, dá se říct, že jsme byli napáleni, když za stejné peníze dostaneme něco kvalitnějšího? Ten, kdo by si v první řadě měl stěžovat na matení spotřebitele, je Němec, který si v naší sámošce koupí konzervu, kterou z ná z domova – a místo pořádné dávky prasete dostane zbytky oškrábané z kuřecích kostí.

Jak slabší koruna zdraží tabák

Ony tři miliardy totiž budou ze spotřební daně na tabák, cigarety, doutníky… Takže pokud jste kuřáci, kteří nedokážou nebo nechtějí přestávat nebo se omezovat, buď si připlatíte, nebo budete kouřit něco levnějšího. Ani jedno nejspíš nechcete, peníze má rád každý a levnější kuřivo sice nemusí být větší svinstvo než kuřivo dražší, ale váš sociální statut, a tedy i dobrá pohoda utrpí.

Krabička cigaret bude od ledna nejspíš o tři nebo čtyři koruny dražší. A další zdražení jsou v plánu zas na další roky.

Rozumíme tomu, že se slabší korunou budou dražší nákupy zboží ze zemí se silnějšími měnami, to je jednoduchý mechanismus. Jak ovšem souvisí tuzemská sazba spotřební daně na tabák s kurzem koruny? Inu, také to není nic složitého. Jen si to propojení normální člověk nemá šanci uvědomit. Jakožto členové Evropské unie jsme zavázaní mimo jiné dodržovat například i společná pravidla pro tabákovou daň. A pravidlo říká, že spotřební daň musí být tolik a tolik eur z každé tisícovky cigaret. Když koruna vůči euru oslabí, je potřeba daň vybíranou v korunách přizpůsobit.

Samozřejmě – i kdyby koruna někdy v budoucnu nakrásně mohutně posílila, nikdo daň vracet zpátky nebude. U cigaret tedy rozhodně ne.

Bez zásluh

Pro kuřáky každopádně blbá zpráva. Pokud je tedy zdražení nenamotivuje konečně svého nemocného koníčka porazit. Ať si ho ministr financí strčí třeba do salámu, vybírat peníze na spotřebních daních by uměl každý.

Pro nekuřáky – nebo ještě přesněji – pro ty, kterým kouření nenarušuje rodinný rozpočet – by to mohla být zpráva dobrá. Vybere se víc na daních, je to přitom nebude stát ani fenik – a třeba se s těmi penězi udělá něco užitečného, tři miliardy sice ve státním rozpočtu jen zasyčí, ale úplná maličkost to není.

Jisté je jedno. Až se bude Andrej Babiš chlubit, že vybral víc na daních, tyhle tři miliardy mu k dobru nepřipočteme.

A co si myslíte vy? Seknete se zlozvykem kvůli vyšší ceně? Myslíte, že vysoká cena někoho od kouření odradí, třeba aspoň ty, kteří ještě nekouří, tedy děti? Tušite, vůbec, kolik stojí cigára a kolik si z jejich ceny ukrojí stát? Napište nám svůj názor pod článek. A přidejte e-mail, jednu z vašich odpovědí odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 7. 2015 12:47 | Jan

hlavně že kuřáci už jednou zachránili tuto českou Republiku ale parlament a vláda si myslí že čím víc budou zdražovat tím víc budeme kouřit dražší cigarety. ale místo toho že ty dluhy dělaj v parlamentu a ve vládě a za co vše platíme za jejich chyby a berou víc než my 150.000.-Kč
tak ať si sahnou do svých kapes Cigarety jsou a pořád budou
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 7. 2015 3:15 | SAM80

Prej seno? hovadina největší ,to víš že ty bez kolku jsou humusárna ale jak je tam ruskej kolek tak super a budu je kupovat furt za 45kč jiný ne.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2015 23:51 | Emil

Kouření je svinstvo. Kouřím od 19 let, je mě 65. Probémy nemám. Je to skutečně droga a problém se toho zbavit. Kouřením jsem nikoho neotravoval a neotravuji. Do nek. prostor nechodím. Je zarážející a to nejen pro mne, že jsem omezován. Proč, kde je svoboda, hlavně v rozhodnutí do kteér restaurace půjdu. Jasné nekouření - divadla, kina apod. Ale omezovat podnikání je neohoráznost, počínajcí totalita. Proč se neomezují výrobci ??? Toť hamletovská otázka hlavně pro zkorumpované politiky. To samé platí pro pro hrací automaty a Kalouska, který byl vždy "proti", ale ....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2015 0:11 | R. P.

co si o tom myslím?
myslím si, že ilustrační foto u tohoto článku přetrumfne smysl/obsah sdělení a více se vstřebá/zabuduje do podvědomí :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2015 14:31 | jezevec

jste-li nezaměstnaný, nemáte blbě kecat o kouření na pracovišti.
Zákoník práce ukládá (v ust. § 106 odst. 4 písm. e) zaměstnancům povinnost nekouřit na pracovištích a v jiných prostorách, kde jsou účinkům kouření vystaveni také nekuřáci.
jinak - zvýšení zdanění cigaret podporuje pouze černý trh, při jisté křivce se už víc daní nevybere a lidi přejdou na nelegální alternativy.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2015 14:21 | josef

Babis je ekonomik? Tim myslite neco jako ekonom-komik? :D
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2015 12:30 | Kruja

Eďo, bez peněz si tu zahrádku nekoupíš a chlívek teprv ne, nehledě na to že I to prasátko něco stojí a něčím to krmit musíš. Topeního v lese ? Každý les někomu patří a ty bys tam šel krást dřevo ? Tohle jsou ideály a ty jsou dneska k ničemu. Kde by to teoreticky šlo, v zemích velké rozlohy jako Rusko, tam zase musíš mít s sebou dobrou zbraň a zásobu střeliva - taky ne zadarmo. A slušnou fyzičku a zdravoní kondici.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2015 11:40 | eďa

Neházejte perli -peníze sviním všeho druhu i vyznání. Tabák lze pěstovat a dýmku si lze vyřezat. Alkohol lze vyrábět kvašením či pálením a jídlo si lze vypěstovat na zahrádce či vykrmit v chlívku. Topeního je v lese také habaděj. Evolučně přeskočte čas peněz, stejně jdou do řitě všechny měny a v klidu nechte umřít svět virtuálních genocíd. V 5D je rozhodně potřebovat nebudete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2015 11:34 | Vojtěch Čermák

Je mi jedno,jestli ty cigarety stojí pětikačku,nebo stovku.
Já bych je zdražil ještě víc.Když kuřáci si mohou beztrestně kouřit na pracovišti tam,kde jsou nekuřáci a ti musí dýchat ten smrad a vadí jim to,přesto si tam kuřáci nadále odhazují nedopalky,mají tam smradlavé popelníky,oblečení zapáchá dýmem.A to nejsem v kanceláři.
Já osobně bych jim to zdražil natolik,aby je to kouření přešlo,alespoň v práci,tedy tam,kde jsou i nekuřáci.Ono se dělají nekuřácké pracoviště v současnosti,ale tam kde není zájem,tam to asi nejde.
-43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2015 9:23 | Eskom

Jsem jen obyčejný člověk a peníze mě zajímají jen ty moje. Kdybych počítal s jinými, tak mohu pouze začít vybírat pošty a podobně. Stát by chtěl vydělávat na kuřácích a současně projednáván zákon o zákazu kouření v restauracích, při tom každý ví, že právě tam se vykouří nejvíc. Zkrátka jako obvykle, není to domyšlené. Pana Babiše považuji za dobrého ekonomika, ale mnozí by chtěli aby uměl čarovat. Zvkáště pan Kalousek, ten ve financích zvoral kde co a dnes kritizuje úplně všechny. Chová se jako kdysi Ráth, nemohu dočkat, až konečně tu krysu pošlou do basy, najděte něco na ožralu Kalouska, mohli by se v base doplňovat a vymyslet nový socializmus.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2015 9:02

To jsou lidi. Celý šťastný, že můžou kouřit drahý seno:).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2015 8:49 | josef

to uz si muzes na louce za domem nasusit vlastni seno. A zadarmo. Staci pak uz jen nakoupit cigaretovy papirky nebo dutinky
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2015 6:52 | SEM80

ok neva cíga kupuji jen Ruský za 45kč si nedovedu představit dávat třeba za sparty 80kč pak celej kartáč za 800kč bych musel bejt na palici ,vždycky bude někdo kdo je do ČR doveze od ruskejch kámošů :D
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 13 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

5. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 22 komentářů

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.

Nekuř mi tady, sousede

25. 10. 2013 | Tomáš Kindl | 20 komentářů

Nekuř mi tady, sousede

S blížícími se volbami je zpět i evergreen politických debat: zákaz kouření v restauracích. Do čela „boje za práva kuřáků“ se tentokrát postavila Dělnická strana sociální spravedlnosti,... celý článek

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

17. 7. 2012 | Aleš Drobek | 2 komentáře

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

Druhý červencový týden sněmovna schválila další zvýšení daní u tabáku a tabákových výrobků. Průměrná cena krabičky cigaret by se tak od příštího roku měla vyšplhat na osmdesát korun. celý článek

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

22. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi?... celý článek

Partners Financial Services