Vytloukat půjčku půjčkou? Normální

Daniel Tácha | rubrika: Když se řekne | 26. 5. 2016 | 2 komentáře
„Není to nic výjimečného, volají k nám lidé i několikrát za týden a našim prostřednictvím se pokouší nabrat další úvěr za jakoukoli cenu. Na podmínky nehledí, potřebují peníze,“ popisuje zkušenosti pracovníků call centra on-line srovnávače Porovnej24 Zbyněk Laisek, provozovatel serveru.
Vytloukat půjčku půjčkou? Normální

Splácet půjčku půjčkou nemusí být vždycky nutně špatná věc. Když máte úvěr a vidíte, že jinde vám nabídnou půjčku výhodnější, díky které zaplatíte míň (případně si pomůžete jinak – třeba snížením měsíčních splátek, prodloužením doby splatnosti), pak tedy proč ne. Něco jiného ale je, když má člověk úvěr, má potíže s jeho splácením a další peníze si půjčuje jen proto, aby oddálil katastrofu. Ve skutečnosti se ale přitom jen dál a hlouběji uvrtává do dluhů a do problémů. Floskule o člověku v takové situaci říká, že roztáčí dluhovou spirálu…

Porovnej24

Chcete najít dobrý úvěr? Proveďte rychlé srovnání půjček online a získejte tu nejlepší.

Porovnání půjček podle vašich parametrů

Moratorium: Novou půjčku nedostanete hned

Zkušenosti z call centra jednoho z našich internetových porovnávačů vypovídají o tom, že jsou dva typy lidí, kteří se snaží získat bankovní či nebankovní půjčku za každou cenu. „Jedni byli odmítnuti bankami, nebankovními institucemi, a tak to zkoušejí přes nás. Hledají jakoukoli možnost půjčit si peníze,“ říká Zbyněk Laisek, provozovatel porovnávače Porovnej24. To jsou nejčastěji právě lidé zapletení do oné pomyslné spirály dluhů. Druhý typ jsou pak prý lidé, kteří neustále porovnávají a zkoumají parametry úvěrů a hledají ty nejvýhodnější. To je samo o sobě samozřejmě v pořádku, jenže tito lidé hledají nejvýhodnější půjčky prakticky pořád, což ukazuje, že jsou také permanentně zadlužení. Podle Laiska pro oba tyto typy žadatelů o úvěr platí, že jejich finanční situace je mírně řečeno nevalná. Tedy že jsou s penězi hluboko pod nulou.

Tihle lidé ale většinou nevědí, že banky a serióznější nebankovní poskytovatelé úvěrů mají velmi často pravidlo, že nějakou dobu po splacení úvěru novou půjčku neposkytnou. Musí prostě uplynout nějaká daná doba, než si u nich můžete znovu zažádat. „Obvykle to jsou tři měsíce, někdy i půl roku, než je banka nebo nebankovní instituce ochotná znovu poskytnout klientovi, kterému už půjčovala, další úvěr,“ říká Laisek. A pozor: velmi často takovému klientovi nepůjčí ani jiná instituce než ta, od které jste si půjčili posledně. Banky a nebankovní instituce totiž sdílejí registr dlužníků, kde shromažďují informace o existujících, ale i splacených dluzích svých klientů.

Registr dlužníků je ale pro žadatele o úvěr zdrojem ještě dalších nástrah. Když si například člověk úspěšně zažádá o půjčku u banky nebo nebankovní společnosti, nechá si zpracovat smlouvu, ale nepodepíše ji, protože si peníze půjčil někde jinde, nemůže počítat s tím, že v momentě, kdy bude znovu potřebovat půjčit peníze, postačí mu jen obnovit jednání o už připravené smlouvě. Poskytovatel úvěrů v registru uvidí, že daný člověk si před nedávnem sjednal jinou půjčku, takže nechá běžet na další půjčování moratorium. „S novou půjčkou se navíc může změnit rizikový profil klienta, takže ani po uplynutí ‚ochranné lhůty‘ pak už další půjčky nemusí dostat,“ upozorňuje Zbyněk Laisek.

Anketa

Pokud máte půjčku, přemýšlel(a) jste o jejím refinancování?

Dlužníci si připlatí

Půjčit člověku, který má už napůjčováno, je pochopitelně pro potenciálního věřitele větší riziko. A má-li ho podstoupit, nechá si za to zaplatit. Tuto přímočarou logiku potvrzují i reálné nabídky, které žadatelé o úvěr dostávají. Podívejme se pro ilustraci třeba na dva lidi, kteří zkoušejí najít nejvhodnější úvěr přes porovnávač Porovnej24. Oba budou chtít půjčit 200 tisíc korun se splatností šest let. Rozdíl je v tom, že jeden z nich nesplácí žádný jiný úvěr a nemá záznam v registru dlužníků. Druhý žadatel záznam v registru dlužníků má a nějaké půjčky splácí.

Klientovi bez dluhů Česká spořitelna, kterou srovnávač uvádí jako první v nabídce, v tomto případě půjčí peníze s úrokovou sazbou 9,8 % ročně a celkovým přeplatkem ve výši 68 704 korun. Moneta Money bank, která se zobrazuje v nabídce srovnávače jako druhá, nabízí úrokovou sazbu 5,9 % a přeplatek 38 032 korun.

Nabídka pro klienta v dluzích je o poznání ostřejší. Pokud do srovnávače zadá, že má záznam v registru dlužníků a aktuálně splácí půjčky, mezi prvními nabídkami se mu ukáže úvěr od firmy Acema Credit. Ta účtuje úrokovou sazbu ve výši 15,3 % ročně a celkový přeplatek úvěru je 125 467 korun.  Po ní následující Vitacredit jde ještě dál. U úvěru, za který je navíc potřeba se zaručit nemovitostí, uplatňuje úrokovou sazbu 33,2 % ročně a celkový přeplatek činí 274 040 korun.

Není se ovšem co divit, že dlužníkovi půjčí málokdo, a pokud, pak za tučný příplatek: „U klientů, kteří mají uzavřených víc úvěrových smluv, se riziko, že se dostanou do problémů a přestanou splácet, zvyšuje radikálně. Riziko nesplácení je u lidí s jedním úvěrem třináct procent, u klientů s víc než pěti úvěrovými smlouvami je to už 22 procent,“ upozorňuje Laisek. Při posuzování úvěruschopnosti bylo v loňském roce podle dat Bankovního a Nebankovního registru klientských informací (tedy takzvaných registrů dlužníků) zamítnuto devět procent všech žádostí o úvěr. Dvě třetiny žadatelů o úvěr dostaly stopku kvůli nesplácení minulých závazků, přibližně u třetiny z nich pak potenciální věřitelé usoudili, že jim hrozí předlužení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České... celý článek

Partners Financial Services