Mýty o refinancování úvěrů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 27. 4. 2016 | 12 komentářů
Převést půjčku nebo půjčky do nové banky a splácet výhodněji? Možná to jde, ale určitě to bude pekelně složité. A vlastně se to nejspíš ani nevyplatí. Anebo? O refinancování úvěrů koluje řada mýtů. Pokusíme se je uvést na pravou míru.
Mýty o refinancování úvěrů

Doba přeje dlužníkům. Ekonomický vývoj šel v posledních letech takovými cestami, že spoření se vyplácí pramálo. Tedy v tom smyslu, že si člověk uloží nějaké peníze v bance a nechá je zhodnocovat nějakým úrokem. Úroky spořicích účtů a termínovaných vkladů přestávají stát za řeč:

O to přívětivějším podmínkám se těší dlužníci. Úroky hypoték se drží rekordně dole rekordně dlouho. Tak dlouho, že lidé přestávají brát vážně pravidelná varování, že věčně na dvou procentech nebudou. Nebudou a leckoho jistě nabídka nových úroků po skončení doby fixace nemile překvapí. Jednou.

I spotřebitelské úvěry jsou podstatně levnější, než bývaly. Kromě makroekonomické situace v západním světě se na tom podepsal také konkurenční boj, zesílený do značné míry nástupem takzvaných nových bank.

Anketa

Pokud máte půjčku, přemýšlel(a) jste o jejím refinancování?

Se soubojem o dlužníka souvisí bouřlivý rozvoj jednoho speciálního odvětví úvěrového byznysu: refinancováníkonsolidace úvěrů. Princip je jednoduchý: máte vypůjčené nějaké peníze, postupně je splácíte, a dokud je nesplatíte, dáváte věřiteli za odměnu nějaký úrok. Dřív ale bývaly úroky vysoké, dnes byste dostali výhodnější podmínky. Vlastně je i dostanete, když si o ně řeknete. Půjčíte si peníze na splacení staré půjčky, zbavíte se méně výhodných úroků – a splácíte dál, ovšem s úroky podstatně nižšími.

To ovšem není jediná výhoda. Důležité je, že  takhle můžete jednou půjčkou nahradit i víc starších úvěrů. Splácení pak bude nejen výhodnější, ale také jednodušší a přehlednější.

Zní to až podezřele prostě? Samozřejmě, u každé půjčky je namístě nejvyšší ostražitost. Na druhou stranu by se ale člověk neměl nechat odradit mýty a pověrami, ani těmi o refinancování půjček.

Pět nejčastějších mýtů o přenesení úvěru do jiné banky pro vás shrnuje – a vyvrací Jozef Dudáš, specialista na půjčky ze ZUNO banky:

1: S nevýhodným úvěrem se už nedá nic dělat

Úrokové sazby se už několik let snižují, a tak je snadné dnes získat půjčku za výhodnějších podmínek než například před dvěma lety. U staršího úvěru jde ušetřit tím, že si ho přenesete do banky, která nabídne výhodnější podmínky.

Je potřeba při tom sledovat úrokovou sazbu, dobu splácení, výši splátky, celkovou částku, kterou zaplatíte, ale i případné dodatečné poplatky. Může jít o poplatek za zřízení půjčky, poplatky za případné povinné pojištění, zasílání výpisů nebo za SMS zprávy.

2: Běhání z banky do banky

Na to, abyste si zajistili nejvýhodnější podmínky, nemusíte běhat po všech bankách. Pomocí on-line kalkulačky na webu banky si vypočítejte splátky a roční procentní sazbu nákladů, zkráceně RPSN. Takto zjistíte splátky i celkovou částku, kterou byste bance zaplatili. Běžně je možné ušetřit i tisíce korun. Hlavním ukazatelem při výběru půjčky by měla být celková částka, kterou nakonec zákazník zaplatí.

3: Budu muset vyřídit horu papírů

K zadání žádosti v ideálním případě nepotřebujete žádné dokumenty, stačí jen telefon nebo počítač s internetem. V případě, že si banka bude potřebovat nějakou informaci ověřit, kontaktuje vás dodatečně. Nejčastěji banky požadují doložit výši příjmů.

4: Všechny banky nabízejí totéž a úspora je minimální

Pokud se rozhodnete přenesený úvěr splatit za stejnou dobu jako ve staré bance, díky nižší úrokové sazbě se sníží měsíční splátka a úvěr tak bude stát méně. Ne vždycky ale dostanete nejnižší nabídku avizovanou v reklamách či v kalkulačkách. Proto je férová jen taková kalkulačka, která uvádí už rovnou přesnou výši úroků, které dostanete. Žadatelé o refinancování si často neuvědomují, že kromě úroků je třeba si srovnat i celkovou cenu úvěru, tedy RPSN a především celkovou sumu, kterou nakonec zaplatí.

5: Refinancují se jenom úvěry z bank

Některé banky refinancují kromě bankovních úvěrů i půjčky z vybraných nebankovních institucí. Při refinancování je častokrát možné sloučit několik úvěrů, a to včetně kreditních karet a povoleného přečerpání. Vyplatí se sloučit více půjček do jedné. Správa jednoho úvěru ušetří čas i peníze.

Kalkulačka slučování půjček

„Pokud máte dluhy a chcete znát jejich pravou příčinu, račte pohlédnout do zrcadla. Jistě se pro vás najdou polehčující okolnosti a možná najdete i někoho, koho budou zajímat. S nejvyšší pravděpodobností to nebude věřitel.“

Pokud nehledáte výmluvy, ale chcete splnit svoje závazky – přirozeně tak, aby to co nejmíň bolelo – pak vám se splácením může pomoci  sloučení více úvěrů do jednoho. Kdy  o sloučení půjček uvažovat, poradí naše kalkulačka. A jakoprůvodce k ní nemůžeme nedoporučit Václava Valáška a jeho článek Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho?

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2016 12:53, kodiak medvěd

To je nesmysl, neumíte počítat. Úrok platíte vždy z nesplaceného zůstatku. Žádné „nové úroky“ vám tam banka nevytvoří, můžete si je vytvořit jedině sám tím, že si při refnancování splácení natáhnete na delší dobu.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 4. 2016 12:24, Velkovýkrmna Darmožroutů

Refinancovat v současnosti ale obvykle znamená platit NOVÉ, další úroky. Když se podíváte do splátek, tak nejprve se platí úroky a nepodstatnou část splátky tvoří samotná jistina. Postupem doby splácení se poměr splácení úroku a jistiny pomalu začíná otáčet a v okamžiku 50/50 vám sama banka nabídne nové předschválené refinancování s nižším "výhodnějším" úrokem. Chce na vás znovu chladnokrevně a bez rizika vydělat. Jenže třeba v polovině splácení NEMÁTE umořenou polovinu jistiny, ale podle podmínek jen 10 - 20%. Takže pozor. A také je nutné si dávat ohromný pozor, od jaké banky si půjčíte. Při refinancování pak zjistíte, že stávající banka do registrů "chybně" nahlásila podstatně vyšší splátku a tím z vás uměle vyrobila předlužence, který se nikde jinde nechytne. Tomu se říká konkurenční boj ve "prospěch" klienta. HA HA HA

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Doba úvěrová jen tak neskončí. Banky i nebankovní instituce čekají další žně

7. 4. 2016 | Daniel Tácha | 1 komentář

Doba úvěrová jen tak neskončí. Banky i nebankovní instituce čekají další žně

Bankovní i nebankovní poskytovatelé půjček se do budoucnosti dívají s optimismem. Inflace je minimální a analytici se předhánějí v odhadech, o kolik procent letos lidem stoupnou mzdy.... celý článek

Šedá zóna? Jsou jen bezpečné půjčky a lichváři, nic mezi

14. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Šedá zóna? Jsou jen bezpečné půjčky a lichváři, nic mezi

Ekonomická krize je už zapomenuta a Češi se zase zadlužují jako diví. Bohužel se to netýká jen těch, kteří si to můžou dovolit. Podaří se novému zákonu o úvěru pro spotřebitele omezit... celý článek

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

19. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Kdo s koho! Jak se banky perou o klienty

Hraje se o velké peníze. O vaše peníze. Komu z nich dáte ukousnout. Sledujeme, jak v Česku probíhá boj o bankovní klienty, jaké je skóre a čím vás banky v nejbližší době zkusí dostat... celý článek

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

8. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět... celý článek

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

26. 9. 2011 | Václav Valášek | 3 komentáře

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

Když se nahromadí dluhy, může s jejich likvidací pomoci konsolidace. Tedy sloučení do dluhu jediného, s výhodnějšími podmínkami. V praxi se ovšem při slučování dluhů často chybuje,... celý článek

Partners Financial Services