Nespěchejte se spotřebitelským úvěrem. Na pračku a gauč vám možná půjčí stavební spořitelna

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 25. 5. 2015 | 4 komentáře
Rekonstruujete a rádi byste taky novou pračku nebo sedačku? Stavební spořitelny bojují o klienty, a tak některé z nich začínají půjčovat i na věci, na které jste u nich dřív neměli šanci úvěr dostat. A úroky jsou proti spotřebitelským půjčkám luxusní.
Nespěchejte se spotřebitelským úvěrem. Na pračku a gauč vám možná půjčí stavební spořitelna

Pokud jde o půjčování peněz, stavební spořitelny neprožívají zrovna nejlepší roky. (A nakonec nejen pokud jde o půjčování peněz – to si ale necháme do jiného článku.) Úrokové sazby hypoték jsou dnes rekordně nízko, roste i zájem domácností o neúčelové spotřebitelské půjčky – pokud chtějí stavební spořitelny své půjčky prodat, musí se začít pořádně ohánět. Snaží se. Navyšují například maximální možnou výši úvěru bez zajištění. A tak můžete dostat půjčku až 900 tisíc korun bez ručení nemovitostí. Některé spořitelny zase uvolňují pravidla a půjčují i na věci, které pro ně byly dřív tabu. Do úvěru na bydlení tak můžete v některých případech zahrnout taky nábytek a běžné spotřebiče. „Snížení nároků na účelovost či zvýšení úvěru bez zástavy může spořitelnám opravdu přinést více klientů. A pokud člověk řeší rekonstrukci ve výši kolem tří set tisíc korun, je pro něho zajímavé zvolit úvěr ze stavebního spoření, protože mimo jiné nemusí zastavovat celou nemovitost,“ vysvětluje úvěrová specialistka společnosti Partners Lucie Drásalová.

Překlenovací i řádný

Úvěr ze stavebního spoření

Stavební spořitelny poskytnutí úvěru ze stavebního spoření podmiňují splněním určitých podmínek – jde o minimální uplynulou dobu od uzavření smlouvy o stavebním spoření, dosažení určitého procenta z cílové částky, ale i předpokládanou schopnost splácet.

Pokud klient stavební spořitelny nesplňuje všechny potřebné podmínky pro získání řádného úvěru o stavebním spoření (zejména dobu spoření od sjednání smlouvy), může využít takzvaný překlenovací úvěr, jindy označovaný jako meziúvěr. Úrok překlenovacího úvěru bývá o několik procent vyšší než u řádného úvěru ze stavebního spoření. Jsou ale i tarify, kde jsou sazby překlenovacího a řádného úvěru téměř totožné.

Spořitelnám mizí dlužníci

Stavební spořitelny měly na konci roku 2014 rozpůjčováno necelých 250 miliard korun. O tři roky dřív to přitom bylo o 43 miliard víc. Na začátku letošního roku spořitelny evidovaly 752 558 úvěrových smluv, z toho přibližně 57 procent byly běžné úvěry ze stavebního spoření a zbytek tvořily překlenovací úvěry. O ty je přitom v poslední době stále větší zájem. „Hlavním důvodem je, že větší část klientů chce řešit své bytové potřeby rychle, nechce čekat na splnění podmínek pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření. To je dáno i tím, že klienti si uzavírají smlouvu o stavebním spoření v průměru na cílovou částku 210 tisíc korun, přitom průměrná výše okamžitého financování činí 325 tisíc,“ vysvětluje Pavla Kozáková ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Peníze na gauč a ledničku

Zákon o stavebním spoření jednoznačně nedefinuje, na co všechno můžou stavební spořitelny svým klientům půjčovat, mluví jen o „financování bytových potřeb“. Je ovšem faktum, že najít v zákonném vymezení bytových potřeb ten správný bod, pod který by se pořízení například spotřebičů dalo zařadit, není docela jednoduché. Donedávna se tak spořitelny konzervativně držely toho, že peníze můžou půjčit jen na pořízení nemovitosti nebo na její rekonstrukce. Na zařízení a spotřebiče se úvěr mohl použít jen v případě, když se pořizovaly v rámci stavby nebo rekonstrukce, zároveň muselo jít o pevnou součást bytu nebo domu, například kuchyňskou linku, digestoř nebo vestavené spotřebiče. Dnes některé spořitelny zákon vykládají benevolentněji. „Naši klienti, včetně nových klientů, kteří zatím u nás nemají smlouvu o stavebním spoření, můžou úvěr využít na investice do nemovitosti, a to v souladu se zákonem o stavebním spoření. Rozsah, co vše lze financovat pomocí našich úvěrů, je velice široký. V rámci financování širšího okruhu prací – například rekonstrukce domu, koupelny, kuchyně – si naši klienti můžou pořídit i volně stojící nábytek a spotřebiče,“ říká například Pavla Kozáková ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Bezplatná poradna pro stavební spoření

Pořád ovšem platí, že nákup vybavení musí být součástí většího projektu: „Co se týká financování jednotlivých položek, je vždy zásadní, aby daná věc byla pořizována či realizována v rámci rekonstrukce či výstavby,“ připomíná tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Jitka Jechová. Rozhodně tedy ani teď nemá cenu vypravovat se do stavební spořitelny pouze pro úvěr na gauč nebo ledničku.

Klienti, kteří peníze z úvěru ze stavebního spoření využijí i na nábytek nebo bílou elektroniku, můžou výrazně ušetřit. Určitě v tom případě, kdy by jinak jednou půjčkou (úvěrem ze stavebního spoření) chtěli pokrýt například rekonstrukci, druhým úvěrem (spotřebitelským) kryli náklady na vybavení. Běžné spotřebitelské půjčky totiž mají úroky v průměru kolem třinácti procent, sazby stavebních spořitelen jsou většinou někde u pěti procent. 

Nebuďte jak malí...

... nezakládejte stavebko „na dítě“

Chcete založit stavební spoření na dítě? Počítejte s tím, že když budete chtít peníze vybrat – třeba na dětský pokojík – čeká vás vysvětlování u opatrovnického soudu. A pořádné zdržení.

Pod dohledem ministerstva

Úvěry ze stavebního spoření – jak název napovídá – jsou propojené se stavebním spořením, produktem podporovaným státem. Z toho titulu dohlíží Ministerstvo financí na to, aby se úvěry používaly výhradně k účelu stanovenému zákonem. Při kontrolách prověřuje úvěrové smlouvy a dokumentaci předloženou dlužníkem. „Pochybení stavební spořitelny může spočívat v tom, že státní podpora připsaná na účet účastníka do konce doby spoření, byla vyplacena v rozporu s podmínkami zákona o stavebním spoření, tedy když nebyla prokazatelně použita na bytové potřeby,“ řekl nám minulý týden náměstek ministra Martin Pros. [Dnes náměstek bývalý, pozn. red.]

Ptali jsme se tedy, jestli je posun v praktickém výkladu zákona v souladu se stávajícím vymezením bytových potřeb v něm a jestli se neuvažuje o jeho zpřesnění. Podle zástupců ministerstva se ale přímo o zpřesnění legislativy neuvažuje. „Ve spolupráci s Asociací českých stavebních spořitelen jsme však připraveni metodicky se podílet na typovém vymezení bytových potřeb, které by napomohlo k lepší orientaci účastníků stavebního spoření,“ dodal Martin Pros.

Úvěry ze stavebka i na jiné věci? Ministerstvo je zatím proti

Stavební spořitelny by rády půjčovaly i na další věci a snaží se prosadit novelu zákona, která by rozšířila počet účelů, ke kterým lze úvěr ze stavebního spoření použít. „Uvítali bychom rozšíření zákona o možnost financování bytové potřeby osoby blízké podle definice občasného zákoníku (druh/ družka, registrovaný partner/ka), vydefinování rozsahu financování vybavení bydlení, možnost financovat i rekreační objekty sloužící k trvalému bydlení či financování studia,“ vyjmenovává Pavla Kozáková ze Stavební spořitelny České spořitelny. Zástupci Českomoravské stavební spořitelny zase hovoří o možnosti financování sociálních služeb ve stáří. Ministerstvo financí ale zatím nechce o novele zákona nic slyšet. „V současné době nepracujeme na návrhu, který by rozšiřoval účelovost úvěrů ze stavebního spoření,“ uvedl pro Peníze.cz Martin Pros.

Půjčka chytře

Poradíme se vším: my porovnáme nabídky úvěrů všeho typu, od hypoték po spotřebáky a zpět. A vy ušetříte.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

9. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 56 komentářů

Rodičům nepřístupné! K penězům ze stavebka dítěte smíte jen se souhlasem soudu

Založili jste stavebko na jméno dítěti? Tak je dítěte. Jestli budete chtít peníze ze stavebního spoření vybrat, musíte přesvědčit opatrovnický soud, že budou využity ve prospěch drahého... celý článek

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

22. 12. 2014 | Petr Kielar | 14 komentářů

Stavební spoření levněji? Zkuste to přes internet!

Stavební spoření zažívá ústup ze slávy, ale pořád se uzavírá statisíce smluv ročně. A za uzavření smlouvy se platí poplatek, obvykle procento z cílové částky. Poplatky nemá nikdo rád... celý článek

Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

4. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Stavební spoření 2014. Vyplatí se ještě?

Nezapomněli jste si zkontrolovat, jestli dostanete plnou státní podporu? Je čas. Pokud tedy ještě stavebko máte – počet jeho klientů je sice stále úctyhodný, ale zvolna klesá.

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

18. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 80 komentářů

Mámo, táto, nesahej mi na stavebko!

Rodiče se k penězům, které posílali na stavební spoření svého dítěte, nedostanou tak snadno jako dřív. Nový občanský zákoník upravuje podmínky toho, jak můžou zákonní zástupci nezletilého... celý článek

Partners Financial Services